• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

İyileşmeyen Yaralar: Nedenleri ve Tedavisi

18 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 1 Yorum

İyileşmeyen Yaraların Nedenleri

Bulaşma ve Enfeksiyon
Yaranın iyileşmesinin gecikmesinde en yaygın sebeplerinden biri yaranın enfeksiyon kapmasıdır. Bir yara enfeksiyon kaparsa bağışıklık sistemi bu bulaşma ya da enfeksiyonun sebep olduğu bakteriyle savaşmak için çok enerji kullanır. Bu bakteri zararlı olan toksinler üretir. Toksinler buna karşılık iyileşme sürecine engel olur.

Kan Dolaşımı Bozukluğu
Besinler ve oksijen iyileşen bölgeye kan yoluyla ulaştırılır. Kan iyileşen bölgedeki birikintilerin yanı sıra bakteri ve toksinleri atar. Kan dolaşımı veya kan akışı ve kan oksijenasyonunu azaltan durumlar, yaranın geç iyileşmesi hatta az iyileşmesinin çok yaygın sebepleridir.

Diyabet, ileri yaş, yüksek kan basıncı ve periferik damar hastalığı gibi etkenler dolaşımda bozukluğa neden olabilir. Kronik akciğer hastalığı ve anemi kanın oksijenasyonunu engeller. Obezite de bir yaranın iyileşme oranını düşürür. Bunun sebebi, yağlı dokularda daha az kan damarının bulunmasındandır. Tütünün de aynı zamanda yaraların iyileşmesini engellediği bilinmektedir.

Yaranın Durumu
Yaranın durumu ve konumu yaranın iyileşme hızını etkiler. Devamlı travma ve aşırı basınç yaranın iyileşmesini yavaşlatır. Su kaybı da hücrelerin kuruması ve kabuklanmasına sebep olur. Öte yandan aşırı su alma kesiklerin fazla nemlenip yıpranmasına neden olur. Yaranın iyileşmesi için nekrotik ve ölü dokuyu kaldırmak önemlidir.

İlaç Kullanma
Kartikosteroid gibi yangısal cevabı yerleştirme yeteneğine sahi ilaçlar, yaranın iyileşmesini geciktirir. Kemoterapi, hücrelerin çoğalmasını durdurur ve bu yaranın iyileşmesini engeller.

Yaş
Geçmeyen yaralar ileri yaştaki hastalarda sağlıklı yetişkin ve çocuklara göre daha fazla olur. Bunun sebebi ileri yaştaki insanların hassas bir vücuda sahip olması ve düşük antikor üretimi, yavaş yangısal cevap ve yavaş endokrin sistem fonksiyonlarından dolayı enfeksiyon riskinin yüksek olmasıdır. Bunların hepsine ek olarak ileri yaştaki insanların, oksijenasyonun yanı sıra kan dolaşımını engelleyen diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara sahip olmaya daha yatkın olmalarıdır.

Kötü Beslenme
Vücut yaraların iyileşmesi için kalori, protein, A-C vitamini ve çinkoya ihtiyaç duyar. Bu yüzden iyi dengelenmiş bir diyet gereklidir. Vitaminler yaraların iyileşme sürecinde büyük rol oynar. Bundan dolayı vitamin desteği almanız çok önemlidir.

İyileşmeyen Yaralar İçin Tedaviler

1)  Enfeksiyonu Önlemek İçin Doğal Antiseptikler Kullanın

Zaman zaman yarayı temizlemek için doğal bir antiseptik (mikrop öldürücü) kullanın. Bu, enfeksiyonlarla savaşır ve aynı zamanda iyileşmeyi kolaylaştırır. Yarayı nemlendirip üstünü kapatmanız tavsiye edilir çünkü yarayı örtmek enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. En iyi mikrop öldürücü özelliğe sahip bitkiler şunlardır: fesleğen otu, mercan köşk, ekinezya, sarımsak, nane.

2)  Protein Alımını Artırın

İnsan derisi proteinden oluşmuştur. Kesik ya da yara olduğunda ekstra protein gereklidir. Bu, özellikle operasyon geçirenler için geçerlidir çünkü ameliyat protein ve kalori ihtiyacını arttırır. Vücudunuz yaraları onarmak ve iltihabı azaltmak için antikor ve bağışıklık hücreleri üretmeye ihtiyaç duyar. Yeterli protein olmadan iyileşme gecikir ve enfeksiyon riski daha da artar.

3)  Bitkileri Kullanın

Yaraların tedavisi için çok çeşitli bitkisel kremler vardır. Diğerlerinin yanında çay çiçeği yağı, ekinezya, şamdan çiçeği bu listeye dâhildir. Zeytinyağının içine adaçayı, mercanköşk ve koyun kıran karışımı; enfeksiyonlarla savaşmak ve yaraları iyileştirmek için geleneksel bir tedavidir. Bununla birlikte derin yaralar için önerilmezler çünkü derin ve operasyonel yaraların iyileşmesini geciktirdikleri bilinir.

4)  Bal Deneyin

Balda bulunan virüs önleyici maddeler ve enzimler yaralar için mükemmeldir. Bal, enfeksiyon riskini azaltmasının yanında yaranın iyileşmesini hızlandırır. Manuka balı özellikle etkilidir.

5)  Aloe Vera Jeli Kullanın

Her gün iki defa kesik ya da yaranıza aloe vera uygulamak yaranın nemlenmesine yardımcı olur ve bu hızlı iyileşmeyi teşvik eder.

6)  Güvercin ağacı Kullanın

Günde iki defa kullanın. Güvercin ağacını eczaneden alabilirsiniz. Hidrofil pamuğun üzerine uygulayın ve yaranın ya da kesiğin üzerine bastırın.

7)  Şeker Kullanın

Yarayı temizleyin ve üzerine şeker dökün. Eğer yara genişse üzerine şeker dökmeden önce balla kaplayın. Bu, şekerin yerinde kalmasına yardımcı olacaktır. Yarayı bandajla sarın ve sabitlemek için bant kullanın. Bandaj, bakterilerin yaraya bulaşmasını önler, bakterilerin yaraya enfeksiyon bulaştırmasını önler. Bandajı değiştirin ve yeni bir bandaj takmadan önce yarayı temizleyin. Bandajı yavaşça kaldırmak yerine hızlıca çekin. Bu, hızlı hareket ölü dokuyu kaldıracaktır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Ferhat says

    8 Temmuz 2016 at 23:25

    Iyi akşamlar bacagimda cam eksiği yaram var beş dikiş atıldı 13 gün oldu kısmı kapanmalar var yaramda yanlız düzenli pansuman yaptırmaya rağmen gün içinde haramdan su gibi sıvı akıntısı oluyor nedeni ne olabilir acaba…..

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress