
Jinekolojik laparoskopi
Minyatür cihazlarla doktorunuz çeşitli ameliyatlar yapabilir. Bunlar şunları içerir:
- Yumurtalık kistialdırma
- Cerrahi kontrasepsiyon olan tubal ligasyonu
- Histerektomi
Jinekolojik Laparoskopinin Nedenleri
→Laparoskopi teşhis, tedavi veya her ikisi için kullanılabilir. Bir teşhis prosedürü bazen tedaviye dönüşebilir.
Tanı amaçlı laparoskopinin bazı nedenleri:
Laparoskopi kullanılarak teşhis edilebilecek durumlar şunlardır:
Bazı laparoskopik tedavi türleri şunlardır:
Jinekolojik Laparoskopi İçin Hazırlanma
→Hazırlık ameliyatın tipine bağlıdır. Görüntüleme testlerine ihtiyacınız olabilir veya doktorunuz oruç veya lavman isteyebilir.
→Aldığınız ilaçları doktorunuza bildirin. Bu reçetesiz ilaçlar ve besin takviyelerini de içerir. Prosedürden önce onları durdurmanız gerekebilir.
→Bir arkadaşınızdan ameliyattan sonra sizi almaya gelmesini veya bir araba servisi planlamasını isteyin. Sizin araç kullanmana izin verilmeyecektir.
Prosedür
→Uykuya daldığınızda idrarınızı almak için kateter adı verilen küçük bir tüp yerleştirilir. Karnınızı karbon dioksit gazı ile doldurmak için küçük bir iğne kullanılacaktır. Gaz, karın duvarını organlarınızdan uzak tutar ve bu da yaralanma riskini azaltır.
→Cerrahınız göbeğinizde küçük bir kesik açacak ve görüntüleri bir ekrana aktaran laparoskopu yerleştirecektir. Bu, doktorunuza organlarınızın net bir görünümünü verir.
→Sonra olacaklar prosedürün türüne bağlıdır. Teşhis için doktorunuz bir göz atabilir ve işlemi tamamlayabilir. Ameliyat gerekiyorsa, başka kesikler yapılacaktır. Aletler bu deliklerden sokulacak. Daha sonra ameliyat, laparoskop kılavuz olarak olarak yapılır.
→Prosedür bittiğinde, tüm aletler çıkarılır. Kesikler dikişle kapatılır ve sonra sarılır ve iyileşmeye gönderilir.
Laparoskopide Gelişmeler
→Robotik cerrahi bazen jinekolojik laparoskopi için kullanılır. Robotik kollar insan ellerinden daha dayanıklıdır. Ayrıca ince manipülasyonlarda daha iyi olabilirler.
→Mikrolaparoskopi daha yeni bir yaklaşımdır. Daha küçük kapsamları kullanır. Bu prosedür doktorunuzun ofisinde lokal anestezi ile yapılabilir. Tamamen bilinçsiz olmayacaksın.
Laparoskopinin Riskleri
Cilt tahrişi ve mesane enfeksiyonu, bu prosedürün sık görülen yan etkileridir. Daha ciddi komplikasyonlar nadirdir.
Ancak, şunları içerir:
Komplikasyon riskinizi artıran koşullar şunlardır:
Laparoskopi Sonrası İyileşme
→Prosedür bittiğinde hemşireler yaşamsal belirtilerinizi izleyecekler. Anestezi bitene kadar iyileşme sürecinde kalacaksınız. Kendi kendine idrara çıkana kadar serbest bırakılmayacaksınız. Zorlu idrar yapma kateter kullanımının olası bir yan etkisidir.
→İyileşme süresi hangi prosedürün gerçekleştirildiğine bağlı olarak değişir. Ameliyattan birkaç saat sonra eve gitmekte özgür olabilirsiniz. Ayrıca bir veya daha fazla gece hastanede kalmak zorunda da kalabilirsiniz.
→Ameliyattan sonra göbek deliğiniz gergin olabilir. Karnınızda çürükler olabilir. İçinizdeki gaz göğsünüzü, orta bölgenizi ve omuzlarını ağrıtabilir. Ayrıca günün geri kalanı için midenizin bulandığını hissetme ihtimaliniz de var.
→Eve gitmeden önce, doktorunuz size olası yan etkilerin nasıl yönetileceğine dair talimatlar verecektir. Doktorunuz bir enfeksiyonu önlemek için ağrı kesici ilaçlar veya antibiyotikler reçete edebilir.
→Ameliyatına bağlı olarak birkaç gün veya hafta boyunca dinlenmeniz söylenebilir. Normal aktivitelere geri dönmek bir ay veya daha uzun sürebilir.
Laparoskopinin ciddi komplikasyonları nadirdir. Ancak aşağıdaki durumlar söz konusu olursa doktorunuzu aramalısınız:
- Ciddi karın ağrısı
- Uzamış bulantı ve kusma
- 38°C veya daha yüksek ateş
- pus veya kesi alanında ciddi kanama
- İdrar yaparken veya bağırsak hareketlerinde ağrı
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın