
Kabakulak Belirtileri
Kabakulağın en ayırt edici belirtisi, kulak ve çene altındaki şişmedir. Bu durum tükürük bezlerinin büyümesinden kaynaklanır. Kabakulak aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:
- Yüksek ateş
- Bir veya her iki kulak altındaki tükürük bezlerinde aşırı hassasiyet veya ağrı
- Çiğnemede güçlük
- Yüz ve kulak ağrısı
- Boğaz iltihabı
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Yorgunluk
- İştah kaybı
Erkeklerde aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Testiste yumru
- Testis ağrısı
- Erbezi torbasında şişme
Kabakulak Neden Olur?
Kabakulak, paramyxovirüs adı verilen virüs ailesindeki bazı türlerden kaynaklanmaktadır. Bu virüsler yüksek derecede bulaşıcıdır ve özellikle çocuklarda sık sık kabakulak gibi iltihaplı hastalıklara neden olmaktadır.
Kabakulak virüsü, hava yolu ile bulaşabilen bir hastalıktır. Aşağıdaki şekillerde bulaşabilir:
- Hasta (veya henüz hastalık belirtilerini göstermemiş taşıyıcı) bireyin öksürüğüne, hapşırmasına veya konuşması esnasındaki tükürük parçacıklarına maruz kalınırsa
- Hasta birey burnuna veya ağzına dokunur, sonrasında bir objeye temas eder, sağlıklı bir birey kısa süre içerisinde o objeye temas eder ve elini ağzına götürürse
- Bardak, tabak, yemek gereçleri, havlu gibi ağza temas edebilen eşyalar ortak kullanılırsa
- Kabakulak virüsü, tükürük bezlerini şişirmeden birkaç gün önce en bulaşıcı evresini yaşar.
Kabakulak Tedavisi
Tedavide kabakulak belirtilerinin yatıştırılmasına odaklanılır. Bağışıklık sistemi güçlendirilerek kabakulak virüsünden daha rahat kurtulması sağlanır. Kabakulak virüsünü kısa sürede öldürecek bir tedavi henüz geliştirilmemiştir.
- Çocuklar genellikle 10-12 gün içinde tamamen iyileşir.
- Yetişkinler için bu süre 16-18 gündür.
1) Ağrıdan Kurtulun
Tükürük bezi, yüz ve kas ağrılarından kurtulmak kabakulak hastalığının rahat atlatılmasını sağlayacaktır. Aşağıdaki öneriler ağrıyı azaltır ve genel vücut direncinin artmasını sağlar:
- Ağrı kesici olarak ibuprofen veya parasetamol kullanılabilir. (16 yaşından küçük bireylere kesinlikle aspirin verilmemelidir. Reye sendromuna yola açabilir.)
- Testis ağrısını gidermek için destekleyici nitelikteki suspansuvar külotlar kullanılabilir. Sırt üstü uzanarak erbezi torbasının altına ince bir havlu almak da ağrıyı azaltır.
- Çok fazla çiğneme gerektirmeyecek gıdalar tüketin. Patates püresi, muz, çorba ve sahanda yumurta güzel seçeneklerdir.
- Şişen bezlere sıcak uygulama yapmak ağrıyı azaltır.
- Soğuk uygulama yapmak tükürük bezlerindeki şişmeyi azaltır.
- Belirtiler kaybolana kadar bol bol dinlenin.
- Bol bol su ve sıvı tüketin.
2) Gıdasız Kalınmamalı
Gıdasız kalmak bağışıklık sisteminin verimli çalışmasını engeller. İştah kapanması gibi belirtilere rağmen, kabakulak geçiren kişinin beslenmesine dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral alımına özen gösterilmelidir.
Aşağıdaki gıda takviyeleri virüs-mikrop giderici özellikleri ve iltihap söktürücü etkileri sayesinde kabakulağın daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır:
- Karahalile
- İncir
- Zencefil
- Karabiber
- Havuç suyu, ananas suyu
- Kuşkonmaz
- Aloe Vera
- Hint leylağı
3) Kabakulak Aşısı (KKK)
Sağlık bakanlığımızca birinci yılını doldurmuş bebeklere kabakulak aşısı (KKK – kabakulak, kızamık, kızamıkçık) önerilmektedir. Pekiştirme aşısı ise birinci sınıfa giderken yapılır. Kabakulak aşısı %100 bağışıklık kazandırmayabilir ancak çok yüksek oranda koruyucudur.
- Kabakulak geçirmemiş bir kadının hamile kalmadan önce kabakulak aşısı olması önerilir. Bu aşı gebe kadına yapılmaz.
Bir cevap yazın