• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kadın Sağlığı Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

21 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kadın Sağlığı

Daha basit ve sağlıklı bir yaşam için bu basit adımları uygulayın:

1 Harekete Geçin
Kalp hastalığı, Amerikalı kadınlar için önde gelen ölüm nedenidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, her 4 kadından 1’i kalp hastalığından ölüyor. Egzersiz, kalp hastalığını önlemenin ve sağlığınızı güçlü tutmanın en iyi yollarından biridir. Zihinsel ve kemik sağlığınız için de egzersiz yapmak faydalıdır.

Haftada en az 4 gün 30 dakika hareket etmeyi hedefleyin. Aerobik veya kardiyo egzersizleri kalbiniz için en iyisidir.

Bu egzersizler arasında şunlar bulunur:
Yürüyüş
Koşu
Dans etme
Yüzme

Farklı aktiviteleri deneyerek rutinlerinizi değiştirin ve egzersiz planlarınızı size heyecan verecek şekilde düzenleyin. Egzersizlerinizle ilgili hesap vermek ve sizi teşvik etmesini sağlamak için arkadaşınızı da sizinle birlikte egzersiz yapmaya ikna edin.

İdeal sağlığınızı korumak ve formda kalmak için kardiyo egzersizleri tek başına yeterli değildir. Bu egzersizleri güç antrenmanları ile birleştirmelisiniz. Güç antrenmanları; kas oluşturur, metabolizmayı hızlandırır ve daha güçlü kemiklere sahip olmanıza yardımcı olur. Bu durum, özellikle postmenopozal kadınlarda önemlidir.

2 Dengeli Beslenin
Besleyici bir diyet, sağlıklı bir yaşam tarzının temelidir. Kilo vermenin ve kilonuzu korumanın ötesinde, dengeli beslenme, kadınların genel sağlığı için çok önemlidir. İyi yiyecekler büyümenizi, sağlıklı kalmanızı ve gelişmenizi sağlayacak vitaminleri ve mineralleri içerir.

Dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmakla başlar. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar genellikle şeker, tuz, sağlıksız yağlar ve kalorilerle doludur. Doğal olmayan ürünlerden kaçınıp iyi yiyecekleri tercih edin.

Bu yiyecekler:
Taze meyve ve sebzeler
Kepekli tahıllar
Fasulye ve yapraklı yeşillikler gibi lif açısından zengin besinler
Taze balık
Yağsız kırmızı et ve kümes hayvanlarının eti
Fındık, tohumlar ve zeytinyağından elde edilen sağlıklı yağlar
Az yağlı süt

Market alışverişiniz için bir ipucu verelim: Marketlerin koridorlarına girmeyin, dış çevresinde gezinin çünkü taze yiyecekleri buralarda bulabilirsiniz. Kutulu ve işlenmiş yiyeceklerin çoğunun bulunduğu iç koridorlardan uzak durmayı deneyin.

Ayrıca, bir liste yapıp listenize bağlı kalmanız ve açken alışveriş yapmamanız karnınız açken ihtiyaç duymadığınız, sağlıksız yiyecekleri alma olasılığınızı azaltacaktır.

Kilo vermek için dengeli beslenmek çok önemlidir. Fazla kilolarınızın olması, kanser, diyabet ve kalp hastalığı da dâhil olmak üzere pek çok hastalığın riskini artırabilir.
3 Vitamin Alımınıza Dikkat Edin
Günlük multivitamin alabilirsiniz ama vitamin bakımından zengin, sağlıklı lifler ve mineralleri barındıran yiyecekler yemenin daha fazla faydası vardır. Farklı renklerdeki yiyecekleri tabağınızda birleştirin. İhtiyaç duyduğunuz vitamin, mineral ve lifleri takviye kullanmadan karşılamaya çalışın.
4 Sağlıklı Yaşlanın
Yaşın ilerlemesi yaşlanmanın ve bilgi sahibi olmanın bir parçasıdır ama bu durum yaşlanmanın neden olduğu kaçınılmaz ağrılara ve acılara katlanmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez.

Kadınlar için sağlıklı yaşlanma büyük ölçüde sağlıklı yaşama bağlıdır. Bu harika bir haber çünkü bugün sağlıklı olmak için yapabileceğiniz şeylerin çoğu ilerleyen yıllarınızda kendinizi tükenmiş hissetmenizin önüne geçecektir. Bu durum, sağlıklı beslenmeyi, aktif kalmayı ve düzenli sağlık taraması yapmayı kapsar.

Sağlıklı yaşlanma, tütün ürünleri kullanmamak ve aşırı alkol kullanmamak gibi yapmamanız gereken şeyleri de vurgular. Stresi kontrol altına almayı ve yaşamınız boyunca doğal olarak ortaya çıkabilecek zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmayı öğrenerek yaşlanmanızı yavaşlatmayı sağlayabilirsiniz.

Yaşlanma sadece vücudun nasıl hissettirdiğiyle ilgili değildir. Aynı zamanda nasıl göründüğünüzle de ilgilidir. Cildinizin hissettiğinizden daha yaşlı görünmenizi sağlayacak çizgilerinin oluşmasını engelleyebilirsiniz. 20’li yaşlarınızda solaryum ya da güneşin altında çok uzun saatler geçirmek gibi cildinizi ilgilendiren seçimleriniz çirkin yüzlerini siz yaşlandıkça gösterecektir.

Kırışıklıklara, yaşlılık lekelerine ve hatta kansere karşı korunmak için en az 15 faktörlü bir güneş koruyucu kullanın.  Güneşe çıkarken koruyucu kıyafetler giyin ve güneş gözlüğü takın. Günün ortasında güneşten tamamen kaçınmaya çalışın. Çillerinizde herhangi bir değişiklik ya da yeni ve anormal lekeler görürseniz dermatoloğunuza danışın.

5 Sağlıklı Cinsel Hayat
Cinsel sağlık, kadınları hayat boyu ilgilendiren bir konudur. Kadınların cinsel sağlık ihtiyaçları yıllara yayılıyor ve istenmeyen hamileliklerden azalan cinsel isteğe kadar birçok sorunun engellenmesini kapsıyor.

Cinsel olarak aktif olduğunuz yılların başında, cinsel sağlığın üzerindeki vurgu temel olarak şu kategorilere ayrılır:
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma
Size uygun bir doğum kontrol veya aile planlaması yöntemi bulmak
Düzenli olarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların taranması, smear testi ve pelvik muayene

Daha sonraki yaşamınızda ihtiyaçlarınız değişebilir. Bu değişikliklerin çoğu, karşılaştığınız diğer fiziksel değişikliklerle çakışır.

Bu durumlar arasında şunlar bulunur:
Libidonun ya da cinsel isteğin azalması
Orgazm olamamak
Cinsel uyarılmaya karşı verilen tepkinin azalması
Cinsel ilişki için yeterli kayganlığın sağlanamaması
Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da ağrı

Sağlıklı bir cinsel hayat birçok ödülü beraberinde getirir ve bu durum yatakta kalori yakmaktan çok daha fazlasıdır. Sağlıklı cinsel hayatı olan kadınlarda, erkeklere göre yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları riski daha azdır. Kadınlar yaşamları boyunca cinsel hayatlarını aktif tutmanın ödülünü ilerleyen zamanlarda alırlar.

6 Bebek için Uygun Zaman
Hamileyseniz, hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da hamileliği düşünüyorsanız bebeğiniz için sağlıklı bir yaşam sizin hazırlığınızla başlar. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ve bunu teyit etmek için test yapma aşamasındaysanız bile bebeğinizin gelecekteki sağlığını korumak için atabileceğiniz önemli adımlar bulunmaktadır.

Kendinize bakmak, gelecekteki bebeklerinizin sağlığı için önemlidir. Alkol ve sigara içmeyi de içeren bazı davranışlar bebeğinize zarar verebilir. Ayrıca bu tür zararlı alışkanlıklar komplikasyon yaşama riskinizi de artırabilir.  Alkolü ve sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa işe yaradığı kanıtlanmış yöntemler veya destek gruplarıyla ilgili bilgi almak için doktorunuzla konuşun.

Aynı şekilde, dengeli beslenerek, doğum öncesinde ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri alarak, aktif olarak ve hamileliğin erken belirtilerini takip ederek bebeğinizin daha sağlıklı olma olasılığını artırabilirsiniz.

7 İyi Bir Ebeveyn Olun
Ebeveyn olmak zorlu ve çok çalışmayı gerektiren bir iştir. Ancak, inanılmaz derecede ödüllendiricidir.

Bu süreçte bazı sorularınız olacaktır ve bu konuda yardıma ihtiyacınız olabilir. Yardım isteyebileceğiniz arkadaş ve aile üyelerinden oluşan güçlü bir destek ağı hayati önem taşımaktadır. Hasta çocuğunuzu almak için veya çocuğunuzu okuldaki futbol maçına götürmek için birine ihtiyacınız olduğunda bu kişiler önemli kaynaklar olacaktır.

Ancak, bu insanların destek veremeyeceği ve size yardım edemeyeceği zamanlar da olacaktır. İşte bu gibi zamanlarda ebeveynlerin karşılaştığı benzer sorunları, endişelerinizi ve aklınıza takılanları sizin gibi ebeveynlere danışabileceğiniz internette kolayca bulabileceğiniz platformla başvurabilirsiniz. Bu kişiler size komşularınız kadar yakın olmasalar da internetteki ebeveyn forumları bu gibi zamanlarda başvurabileceğiniz bir kaynak hâline gelebilir.

8 Meme Sağlığı
Meme kanseri, en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Eğer ailenizde meme kanseri riski varsa bu durumun sizde görülme olasılığı çok daha yüksektir.

Ortalama risk taşıyan kadınların 50 ve 74 yaşları arasında her iki yılda bir mamografi taraması yapmalarını önermektedir. Ayrıca, kanser yaşama riski olan kadınların 40’lı yaşlarında ilk taramalarını yaptırmaları önerilmektedir.
Amerika Birleşik Devletler Önleyici Hizmetler Çalışma Kolu
Amerika Birleşik Devletler Önleyici Hizmetler Çalışma Kolu
The United States Preventive Services Task Force

Ancak, doktorların çoğu ve diğer sağlık uzmanları ABD Önleyici Hizmetler Çalışma Kolu ile aynı fikirde değildir ve 40 yaşından itibaren yıllık mamogram yapılmasını önermemektedirler. Eğer aile geçmişinde meme kanseri varsa bu durumda doktorunuz daha erken tarama yapılmasını önerebilir. Aynı şekilde, sağlık uzmanları 20 yaşında başlayarak aylık olarak kendi kendilerini muayene etmeleri konusunda kadınları teşvik etmektedir.

9 Stresi Kontrol Altına Alın
Kariyer, çocuklar, aile, arkadaşlar ve gönüllülük işleri. Birçok kadın saçların ağarmasından daha fazlasına neden olan stres ve sorumluluk havuzunda yüzer.

Aşırı stres şunlara dönüşebilir:
Yüksek tansiyon
Mide rahatsızlıkları veya sindirim sistemi ile ilgili diğer sorunları
Sırt ağrısı
İlişkide yaşanan sorunlar
Uykuda yaşanan sorunlar
Karın bölgesinden kilo alımı

Stresi, aşağıdaki gibi rahatlama teknikleriyle kontrol altına alabilirsiniz:

Bazı teknikler:
Terapi
İbadet
Meditasyon
Yoga ya da tai chi
Egzersiz

10 Bilinen Sağlık Risklerinden Kaçının
Hem erkekler hem de kadınlar arasında yaygın olarak görülen birçok sağlık sorunu vardır. Ancak, bazı koşullar kadınlarda daha yaygın olabilir veya kadınları erkeklerden farklı şekilde etkileyebilir.

Bu durumlar arasında şunlar bulunur:

I. Kalp Hastalığı

Kalp hastalığı, Amerikalı kadınlar arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Ayrıca, kalp krizinden dolayı ölen kadınların sayısı erkeklerden daha fazladır.

II. İnme

Kadınların inme geçirme olasılığı erkeklerden daha yüksektir. Erkekler ve kadınlar, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol de dâhil olmak üzere inme için aynı risk faktörlerinin çoğunu paylaşırlar. Ancak, kadınlar birkaç benzersiz risk faktörüne daha sahiptir.

Bu faktörler şunlardır:

  • Doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması
  • Hamilelik
  • Hormon terapisi

III. İdrar Yolu Sorunları

Kadınlarda idrar yolu daha kısadır. Bu da bakterilerin mesaneye ulaşmak için daha kısa mesafe gitmelerinin gerekmesine ve enfeksiyonun kolayca kapılabilmesine neden olur. Bu nedenle kadınlarda enfeksiyon ve inkontinans gibi idrar yolu sorunları daha sık görülür.

IV. Alkol Tüketimi

Erkeklerin alkolü kötüye kullanma ve ona bağımlı olma olasılıkları daha yüksek olsa da, kronik alkol kullanımının etkileri kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Bu komplikasyonlar arasında kalp hastalıkları ve meme kanseri bulunur. Ayrıca, hamilelik sırasında alkol kullanan kadınlarda doğan bebeklerde fetal alkol sendromu denen bir durum olabilir. Bu durum, beyin hasarına ve öğrenme güçlüklerine neden olabilir.

V. Depresyon

Kadınların erkeklerden daha fazla depresyon belirtisi gösterme olasılığı daha yüksektir. Yaşları 14 ile 25 arasında olan kadınlarda depresyon geçirme olasılığı erkeklere göre iki kat daha fazladır. Bu oran yaşın ilerlemesiyle azalmaktadır.

VI. Dizlerde Kireçlenme

Kireçlenmenin bu türü hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabiliyor olsa da 45 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık görülür.

Hastalıkları Önlemek

Hastalıkları ve enfeksiyonları önlemenin bir yolu sigara içmemektir. Bunun için sigara içen kişilerden de uzak durmanız gerekir. Sigara dumanı da en az sigaranın kendisi kadar tehlikeli olabilir.

Sağlığa olan bilinen diğer riskler arasında uyuşturucu ve alkol kullanımı bulunur. Çok fazla sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının kanser ve diğer rahatsızlıkların görülme riskini artırdığı bilinmektedir.

Diş ve ağız sağlığının korunması, körü körüne bembeyaz dişlere sahip olmanın ötesinde bir durumdur.  Günlük olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı, çürükleri ve diş eti sorunlarını önler. Dahası, sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmanız kalp hastalıkları riskin de azaltabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress