
Kafada Yağ Bezesi Belirtileri
Kafada yağ bezesinin bazı özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Yumuşaktır, dokunduğunuzda veya bastırdığınızda yerini az da olsa değiştirebilirsiniz.
- Büyümeleri yavaştır.
- Kistlerin aksine yağ bezeleri genellikle 3 cm’den daha fazla büyümez.
- Saç dökülmesine neden olabilir.
- Yağ bezinin iltihaplanması sonucu renginde değişme ve akıntı görülebilir.
Kafada yağ bezesi ağrı yapar mı?
Genellikle ağrısızdır. Ancak boyutuna ve kafa derisinde ortaya çıktığı bölgeye göre ağrıya neden olabilir.
Kafada Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezeleri neden oluşur?
1) Genetik Etkenler
Kafada yağ bezesi oluşumu genetik etkenlerle yakından ilgilidir. Yani aile fertlerinden birinde yağ bezesi görülen bir bireyde yağ bezesi oluşma riski daha yüksektir.
2) Aşırı Kilo
Kafada yağ bezesi, cilt altındaki bir grup yağ hücresinin belirli bir bölgede hızla çoğalması nedeni ile ortaya çıkıyor. Zayıf bir bireyde de kafada yağ bezesi görülebilir; ancak kilolu birinin yağ hücresi sayısı daha fazla olduğu için bu soruna yakalanma riski daha yüksektir.
Yaş: Her yaşta görülebilir; ancak 40-60 yaş arasında daha sık görülür.
3) Bazı Hastalıklar
Aşağıdaki hastalıklar kafada yağ bezesi oluşması riskini artırabilir:
- Madelung sendromu
- Adiposis dolorosa
- Cowden sendromu
- Gardner sendromu
- Bannayan Riley Ruvalcaba sendromu
Kafada Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Kafada yağ bezesine iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:
1) Bitkisel Tedaviler
Kuş Otu: İçerdiği saponinler sayesinde yağ dokusunu yıkabilir. İçilebilir formlarını yemeklerden sonra bir çay kaşığı tüketebilirsiniz. Kuş otu (chickweed) yağ ve jellerini ise direk kafada yağ bezesinin üzerine uygularsanız iyileşme süreci hızlanacaktır.
Nim Ağacı Yağı: Gıda takviyesi olarak edinebilir, ya da nim (neem) baharatlarını yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Karaciğer ve safra kesesi metabolizmasını hızlandırarak kafada yağ bezesinin yıkımını hızlandırır.
Keten tohumu Yağı: Omega 3 yağ asidi açısından zengindir. Bu asit kafada yağ bezesinin içerisinde çözünerek hücrelerin büyümeye devam etmesinin önünü alabilir. Keten tohumu yağı veya jellerinin etkili olduğundan emin olmak için günde en az üç kez kafada yağ bezesinin üzerine direk uygulamalısınız.
Yeşil Çay: İltihap giderici içerikleri sayesinde başta yağ bezesini etkili şekilde küçültebilmektedir.
Taze Sıkılmış Limon Suyu: İçerdiği sitrik asit ve antioksidanlar sayesinde karaciğeri teşvik eder, yükünü hafifletir. Vücudunuza kafada yağ bezesinden kurtulması için fırsat verir.
Zerdeçal: Bol miktarda antioksidan içerir.
2) Liposuction
Kafada yağ bezesi emilerek alınabilecek yumuşaklıkta ise liposuction (liposakşın) yöntemi ile alınabilir. Başlangıçta küçük bir yara dokusu bırakabilir, ancak ilerleyen dönemde yara izi kalmayacaktır.
Steroid Şırıngaları: Bu tedavide ise kafada yağ bezesinin içine triamsinolon asetonit ve az miktarda lidokain karışımından oluşan steroid ilaç şırınga edilir. Kafada yağ bezesi bir ay içinde kaybolmazsa, işlemin tekrar edilmesi gerekli olabilir.
3) Ameliyat
Kafada yağ bezesinden kurtulmak için en etkili yöntemdir. Ancak 3 cm’den küçük yağ bezelerinin ameliyatla alınması önerilmez. Cerrahi müdahale için çoğu zaman saçların tıraş edilmesine gerek olmaz. Ameliyat esnasında bölgesel uyuşturma yeterli olur. Yaklaşık yarım saat süren, yağ bezinin tamamen alınması ile sonuçlanan basit bir ameliyattır.
Merhaba,
Kafamda irili ufaklı 8-10 tane yağ bezesi bulunuyor. Yıllar önce 3 tanesini ameliyat ile aldirdım fakat sürekli yenileri geliyor. Ailemizdeki bireylerde de aynı problem vücutlarının çeşitli yerlerinde var.ameliyat olurken saçımi traş etmemi istemişlerdi ben suan bunu yapmak istemiyorum çünkü çok fazla sayidalar.Ameliyatsız bir şekilde çözüm olabilir mi? Bir de kalıcı bir tedavi yöntemi bulunuyor mu? Teşekkürler,
İyi çalışmalar….