
Kalça Kırığı Belirtileri
Kalça kırığı olan kişi şiddetli kalça ağrısı çeker; bacağını kaldıramaz, hareket ettiremez. Diğer belirtiler şunlardır:
- Kişi genellikle bacağının üzerine ağırlığını veremez. Bazı nadir vakalarda verebilir.
- Kalça bölgesinde morarma veya şişme olabilir.
- Kalça kırığı olan taraftaki bacak kısalabilir.
- Bacak kalça kırığı olan yönde dışa doğru dönebilir.
Kalça Kırığı Çeşitleri
Kalça kırıklarının geneli femur kemiğinin ekleminde meydana gelmektedir. Zamanla hokka çukurunda kırık meydana gelebilir.
Femoral boyun kırığı: Bu tür kırık femurun oyuk ile buluştuğu noktadan 3-5 cm uzaklıkta meydana gelir. Femoral boyun kırığı damarların kesilmesine neden olarak kan dolaşımını engelleyebilir.
İntertrokanterik kalça kırığı: Bu kırık türü daha uzakta meydana gelmektedir ve femura giden kan dolaşımını engellememektedir.
Kapsül içi kırık: Bu kırık kalçanın bilya ve baş kısımlarını bir arada etkiler ve testislere giden kanı kesebilir.
Kalça Kırığı Neden Olur?
1.Darbe Almak
2.Kemiklerin Zayıflaması
3.Risk Faktörleri
Kalça Kırığı Tedavisi
Kalça kırığı vakalarının tamamına yakını basit veya bileşik cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyar. Müdahale için en uygun olan zaman genellikle kırığın yaşandığı gün veya ertesi gün olmaktadır.
1.İlk Tedavi ve Ameliyata Hazırlık
2.İç Kırılma Onarımı
3.Kısmi Protez Kullanımı
4.Bütün Kalça Replasmanı
Kalça Kırığı İyileşme Süreci
- Kalça kırığı ameliyatının ardından hastaneden ayrıldığınız zaman muhtemelen koltuk değnekleri ya da yürüteç ile yürüyor olacaksınız. Birkaç basamak inip çıkabilirsiniz ancak hareket kabiliyetiniz tekrar düzelene kadar sizinle bir kişinin ilgilenmesi gerekmektedir. Eğer size yardım edebilecek birisi yoksa rehabilitasyon merkezine ya da uzun süreli bakım merkezine gidebilirsiniz.
- Eve bandajlar ve dikiş ya da zımba ile birlikte döneceksiniz. Bandajı doktorunuzun söylediği zamanda çıkartın. Dikişler ya da zımbalar ise doktorunuz tarafından 10 gün ile 3 hafta arasında uygun görülen zamanda çıkartılacaktır. Ameliyattan sonra şişkinlik oluşan bölgede ağrı hissedebilirsiniz. Bunun için doktorunuz ağrı kesici verecektir.
- Daha hızlı iyileşebilmeniz ve iyileşme sürecinde hareket kabiliyetinizi kaybetmemeniz için rehabilitasyona tabi tutulabilirsiniz. Kalça kırığı ameliyatı olan kişilerin büyük çoğunluğu 4 hafta ile 4 ay arasında işlerine dönebilmektedir. Ancak tamamen iyileşme 6 ay ile 1 yıl aralığında bir zaman almaktadır.
Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Emboli Belirtileri
- Kalça kırığı ameliyatı sonrası uzun süreli hareketsiz kalmanız gerekeceği için akciğer embolisi meydana gelebilir. Bir pıhtının akciğer atar damarını tıkaması sonucu ortaya çıkan bu durumun en çok ortaya çıkan belirtileri:
- Nefes darlığı
- Hızlı nefes alışverişi
- Göğüs ağrısı
Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Egzersizleri
Kalça kırığı ameliyatından sonra iyileşmenizi hızlandıracak egzersizler rehabilitasyon görevliniz tarafından kırıl türünüze ve sağlık durumunuza göre belirlenir. Ancak herkesin uygulayabileceği egzersizler de mevcuttur.
Egzersiz 1: Dizinizin altına 12,5 cm çapında bir rulo yerleştirin. Bacağınızı düz durana kadar kaldırın ve beşe kadar sayın. Daha sonra tekrar edin.
Egzersiz 2: Düz bir şekilde yerde uzanın ve bacaklarınızı birleştirin. Ardından bir bacaklarınızı omuz genişliği olacak şekilde açıp kapatın. Bacaklarınızı düz ve ayak parmaklarınızı tavana bakacak şekilde tutun.
Egzersiz 3: Bir yerden destek alarak ayakta durun. Eğer sandalye kullanıyorsanız sabit olduğundan emin olun. Bacaklarınızı düz tutun ve bir tanesini yan tarafa doğru açın ve geri eski konumuna getirin. Bunun tekrar edin.
Egzersiz 4: Sabit bir yerden deste alarak ayakta durun. Bacağınızı geri doğru götürün ve 5’e kadar sayın. Ardından eski konumuna getirin ve tekrar edin.
Bir cevap yazın