• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Karaciğer Kisti Nüfusun Yüzde 5’inde Görülüyor

16 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 2 Yorum

Karaciğer Kisti Nedenleri

Karaciğer kistleri, sebepleri, teşhisi ve tedavi yöntemleri açısından birçok farklı gruba ayrılabilir.

Basit Kistler
Basit kistler doğuştan gelir ve embriyonun gelişimi sürecinde anormal safra yolu hücreleri sebebiyle oluşur. Kistler, safra benzeri bir sıvı ile dolu olup ince bir epitel hücre tabakası ile kaplıdır. Bu kistler, karaciğer kistleri arasında en yaygınıdır ve çapı 3 cm’den azdır.

Ekinokokkozis
Ekinokokkozis, insan ve hayvan arasında geçiş yapabilen bir tür bağırsak solucanı enfeksiyonudur. Özellikle, Echinococcus granulosus (E. granulosus) ve Echinococcus multilocularis (E. multilocularis) türleri insanlarda karaciğer kistlerine sebep olan türlerdir. İnsanlar, bu parazitin konak olarak kullandığı hayvanın ( kuzu, köpek gibi) dışkısında bulunan yumurtalarının sindirilmesi ile enfekte olur.

Ekinokokkozis gelişmiş ülkelerde hala çok yaygın olmamakla birlikte, son yıllarda hem Amerika hem de Avrupa’da daha sık görülmeye başlanmıştır. İnsanların yaşadığı ve evcil hayvan beslediği yerlerdeki tilki sayısının artmasıyla doğru orantılı olarak daha yaygın hale gelmiş olabilir.

Kistadenom
Kistadenom, iyi huylu ve kistadenokarsinom ise kanserli tümörlere verilen addır. Kistadenomlar, doğumdan gelen ve epitel hücre kaynaklı basit kistlere benzer. Kist tümörünün kanserli hale dönüşme şekli bilinmemektedir. Kistadenokarsinom yavaşça büyür ve çapları 12 cm’yi bulur.

Polikistik Karaciğer Hastalığı
Polikistik karaciğer hastalığı (PLD) az rastlanan genetik bir hastalık olup,karaciğerde 20’den fazla kist bulunması halidir. Kistler, doğuştan gelir ve kümelenmiş bir halde bulunurlar.

Karaciğer Kisti Belirtileri

Karaciğerin aktivitelerini engellemeyen kistler, yıllarca belirti göstermeyebilirler. Kistler, genişlediğinde patlayabilir ya da diğer organları sıkıştırarak, şişkinlik, doluluk hali ve karnın sağ üst kısmında ağrıya sebep olabilirler.

Parazitik kistler (ekinokokkozis), ateş, kanlı balgam ve deride şiddetli kaşıntıya yol açabilirler. E. Multilocularis bakterisinin sebep olduğu ekinikikkozis türü, siroz ve karaciğer kanserine benzer belirtilere sebep olur.

Karaciğer Kisti Teşhisi ve Tedavisi

Karaciğer kistleri genellikle başka amaçlarla yapılan bilgisayarlı tomografi (CT scan), ultrason ve manyetik görüntüleme (MR) işlemleri esnasında şans eseri teşhis edilir. Doktor, aynı zamanda karnı fiziksel olarak muayene ederek de kisti hissedebilir. Kistli ekinokokkozis,kandaki echinococcus antikorlarını belrileyen immünolojik testler ile teşhis edilir.

Çoğu kist, tedavi gerektirmeyip kendiliğinden kaybolur. Belirti gösteren ya da kötü huylu olan kistler ameliyat ile alınır. Kurutma işlemi de uygulanabilir fakat etkisi kısa süreli olur. Bazı PLD hastalarında karaciğer nakli gerekli olabilir.

Ameliyat
Özellikle kistadenom ve kistadenokarsinom durumlarında en iyi yöntem, kistin tamamen alınmasıdır. Bu ameliyat, küçük aletler ile ince tüpleri karından sokarak yapılan ve ‘laparoskopi’ adı verilen birişlem ile gerçekleştirilir.

İlaç terapisi
Echinococcosis’in sebep olduğu parazitik kistler bir seri ameliyat ve 2 yılsüren bir kemoterapi ile şikayetler azaltılarak tedavi edilir. Parazit solucanları tedavi etmek için de bir dizi ilaç verilebilir.

Korunma
Doğuştan gelen ya da genetik olan karaciğer kistleri önlemez. Ailede karaciğer kisti bulunuyor olması, bu hastalığa yakalanma riski konusunda ipucu vermektedir.

Parazitik kistler, hijyene dikkat ederek ve özellikle Echinococcus enfeksiyonunun yaygın olduğu bölgelerde yiyeceklerin düzgün saklanmasına dikkat edilerek engellenebilir. Bu önlemler, özellikle evcil hayvan besleyenler için daha da gereklidir. Ayrıca, avcılar vahşi hayvanlara dokunurken her zaman eldiven giymelidirler.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Rakyete Yılmaz says

    12 Aralık 2016 at 21:27

    benimde karaciğer safra kesesine yakın bir kistim var bazen belimin sağ alt kısmında ağrılar çekiyorum acaba tedavi olmam gerekir mi burdaki doktorlar tedavi hakkında birşey söylemedi sadece büyüyüp büyümediğini gömlemliceklerini söylediler son zamanlarda ağrılarım sıklaştı ne yapmam gerekiyor. En son doktora gittiğimde boyutu 26×24 mm’ydi.

    Cevapla
  2. sema savas says

    24 Ocak 2017 at 18:28

    ıs arkadaşımızın safra kesesınde kıst amelıyatı olduktan sonra bır daha belirdı ama bu bıraz daha kotu dört yerde goruldu ve ılerlemıs altı ay sure sınce gözlem aaltına alıncak bu ne anlama geliyor bu bır umutmu yoksa . tedavısı varmı pekı ıse yararmı neden altı ay amelıyatuı rısklimi yoksa bunların cevabını yanıtlarsanız gercektn cok cok sevınırım cok teşekkür ederım

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress