• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Karar Vermenin Gücü

3 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 2 Yorum

Her gün Sayısız Defa Yaptığımız Bir Şey Hakkında Konuşacağım: Kararlar..

Sizinle ilgili ve etrafınızda olup biten şeylerin kendi kararlarınızın bir sonucu olduğunu anlamanızı umut ediyorum. Bütün hayatınız kendi kararlarınızın bir sonucudur. Karar düşünceleriniz ve hareketleriniz arasında köprü vazifesi görür.

Her gün kararlar veririz. Dişlerimizi fırçalamak gibi basit kararlardan kahvemizi şekersiz içmeyi tercih etmeye kadar. Yaptığınız her şey bir kararın sonucudur.

“Karar Verme”nin Tanımı Nedir ve Neden Bunu Anlamamız Bu Kadar Önemlidir?

Bir karar verdiğinizde (isteyin veya istemeyin), sonuçlarına katlanacaksınız demektir. Bizler anlık olarak ve bilinçaltımızla kararlarımızın sonuçlarını onaylarız. Biraz düşünürseniz, bu kararları vermek, bizi en sonunda hedeflerimize ulaştıracak ve mutlu edecekse mantıklıdır. Ama durum bundan ibaret değil. Örneğin, gece boyunca içki içmeye karar verdiğimizde, ertesi gün baş ağrısıyla uyanma gerçeğini de hemen kabul ediyoruz demektir. Peki neden bilinçli olarak verdiğiniz bir karardan sabah şikayet ediyorsunuz? Çünkü ayrıca sonuçları görmezden gelerek de kararlar veriyoruz. Bu aslında bir çeşit inkar mekanizması. Hatırladınız mı? Sonuçları kabul etmiştiniz. Sorumlulukları alarak, sonuçları değiştirme gücüne sahipsiniz. Eğer sonuçları sevmiyorsanız, değiştirin onları. Örneğin yüzmeye gitmeye karar verdiğinizde, boğulmayacağınız gerçeğini anlamış ve kabul etmişsiniz demektir. İnsanlar bunu anlamadığında, sonuçlardan şikayet ederler.

İki Çeşit Karar Vardır: Bilinçli Kararlar ve Bilinçaltı Kararları

Bilinçli karar hedef belirlemektir. Bir hedef belirlediğimizde, hedefi gerçeğe dönüştürmek için bazı adımlar atmamız gerektiğini bilinçli olarak kabul ederiz. Herkesin bir hedefi var, kilo vermeden başarılı olmaya ya da başka bir şey. Kilo vermeye karar verdiğinizde, egzersiz yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi kabul etmişsiniz demektir, değil mi? Çünkü bu bilinçli bir hedeftir ama çoğu insan bu hedefe ulaşmakta büyük zorluk çeker. Muhtemelen neden böyle bir zorluk yaşadığımızı soruyorsunuz. Daha az yeme kararını verdiğimizde, bilinçaltımızla da sonuçları kabul ederiz. Bilinçaltımızla kötü hissedeceğimiz gerçeğini de düşünmeye başlarız. Her nasılsa, bilinçaltı böyle hissetmenize yarıyor.

Şöyle dediğinizi duyar gibiyim: “yapılan her şeyin bir sebebi var.” Size şunu söyleyim: “Evet, var.” Bilinçaltı hedefiniz bilinçli olarak verdiğiniz kararı sabote edecek. Çoğu zaman da bilinçaltı hedefiniz galip çıkacak. Neden? Çünkü o uzun zamandır orada ve sizin bir parçanız. Siz aslında bilinçaltınız tarafından uzun yıllar boyunca oluşturulmuş bir varlıksınız. Eğer benim gibiyseniz, başarılı olmak için hedefler koymanın aptalca olduğunu düşünüyorsunuz ama bir şekilde hareketleriniz sizi tam tersi tarafa götürüyor. Neden? Çünkü her nasılsa kurban olmak aslında sizin yararınıza. Yani, sevmesek de, istemesek de bazı kararları almamız gerekiyor ve hedefler belirliyoruz.

Karar Vermek, Sonuçları Kabullenmektir

Karar vermenin, sonuçları kabullenmek olduğunu anladığınızda, kararlarınızla ilgili daha berrak düşüneceksiniz, böylece başarı oranınız da artacak. Böylece geleceği tahmin edebileceksiniz. Eğer kararlarınızın bilincinde olursanız, sadece hedeflerinizi destekleyen kararlar vermek size uyacak. Size tavsiyem: “Nasıl hissettiğinize göre kararlar vermeyin. Hedeflerinize göre kararlar verin.”

Teşekkür ederim ve iyi şanslar….

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Furkan says

    25 Nisan 2015 at 18:49

    İster alıntı olsun, ister kendi yazınız. Mantık tamamen saçma. Makalede ne diyor anlatıcı. Ben sizi ikna etmeye çalışmıcam. Bu yazıyla karşılaşan birinin öğrenmek istediği şey “ben doğru kararlar veremiyorum. Bu konuda yardıma ihtiyacım var.”

    Bu makalede çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir noktaya değiniliyor sadece. O da verdiğimiz kararlar ister bilinçli olsun ister bilinçsiz sonuçlarına katlanıcağımız üzerine ve çoğu zaman bilinçsiz karar verdiğimizdir. Haklı da..

    Evet her gün bilinçli bilinçsiz kararlar veriyoruz. Buradaki asıl konu şu olmalıydı. Bilinçli karar verme üzerine farkındalık kazandıracak çalışmaların olması gerekiyordu. Daha sonra ise sizin makalenizin ana konusunu değinseydiniz. Daha faydalı bir makale olurdu.

    Eğer bilinçli karar vermek istiyorsanız, yaralanabileceğiniz güzel bir çalışma paylaşıcam.

    Gün içinde yapabileceğiniz basit 3 karar verin. Bu kararlar yürüyüş yapmak, dişlerini fırçalamak veya kitap okumak gibi yapabileceğiniz basit şeyler olmalı. Daha sonra verdiğiniz 3 kararı bir deftere not alın. Aldığınız bu kararların her birinin, sizin için önemini vurgulayan sorular sorup deftere cevaplamanız. Verdiğimiz kararları hayata geçirdiğimizde kendimizi ödüllendirmeyi unutmayın. Bu davranış bilinçli karar verme alışkanlığını kazandıracktır.

    Özetle bugün dağ yürüyüşü yapmaya karar veriyorum diyip neden dağ yürüyüşü yapmam gerektiğiyle ilgili detaylı sorular sorup cevaplandırıyorum. İlk zamanlar deftere yazın. Bu davranış biçimini alışkanlık kazanınca deftere yazmanız gerekmicek. Sorularıda cevaplandırdıktan sonra bir kuvvet verilen karara sadık olup karar verdiğim gibi dağ yürüyüşü yapıyorum. Sonuç olarak verdiğim kararı uyguladım ve kendimi bir tablet çikolata ile ödüllendiriyorum.

    Hatırlayın. Bu bilinçli karar vermek açısından son derece önemli bir konu. İmkanım olsa daha iyi şartlarda yazmak isterdim ama anca bu kadar işte. 🙂

    Cevapla
    • bilnur says

      19 Ağustos 2015 at 10:52

      Teşekkür ederim, gercekdende kararverdiğimiz konuyu gerçekleştirmek hep sorun oluyor,
      İrade zayıflığı oluşuyor. Güzel yöntem.
      Fakat böyle de bir engel var eş durumu,böyle bir engeli nasıl aşmak gerekir?
      Ve daralma duygusu nasıl kaldırılır?
      Bu sorum furkan beye

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress