• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Karbonhidratlar Sağlıklı Bir Diyete Nasıl Girer?

1 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Karbonhidratları Anlamak

Karbonhidratlar çoğu yiyecek ve içecekte bulunan bir besin öğesidir. Çoğu karbonhidrat doğal olarak tahıllar gibi bitkisel yiyeceklerde bulunur. Hazır gıdalarda ise nişasta veya şeker formunda yiyeceklere eklenmiş olarak bulunurlar. En temel karbonhidrat şeker molekülüdür. Bir veya iki karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur. Diğer karbonhidratlar ise 3 veya daha fazla karbon, hidrojen, oksijen üçlüsünden içerir.

Karbonhidratların doğal kaynakları:
-Meyveler
-Sebzeler
-Kuru Yemişler
-Tahıllar
-Tohumlar
-Baklagillerdir.

Karbonhidrat Çeşitleri

Üç çeşit karbonhidrat vardır:
-Şeker: Karbonhidratların en basit formudur. Doğal olarak meyvelerde, sebzelerde, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Üç çeşit şeker vardır: meyve şekeri (fruktoz), sofra şekeri (sukroz) ve süt şekeri (laktoz).

-Nişasta: Çok sayıda şekerin birleşiminden oluşur. Doğal olarak sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde bulunur.

-Lif: Lif de çok sayıda şekerin birleşiminden oluşur. Meyvelerde, sebzelerde, tam tahıl ürünlerinde ve baklagillerde bolca bulunur.

Glisemik İndeks

Glisemik indeks karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini yükseltme potansiyellerini ölçen bir sistemdir. Birçok sağlıklı yiyecek, örneğin tam tahıl ürünleri, baklagiller, sebzeler, meyveler, az yağlı süt ürünleri doğal olarak düşük glisemik indekse sahiptir. Kilo verme diyetleri genel olarak glisemik indeksi yüksek olan patates, beyaz ekmek gibi yiyecekleri kısıtlar.

Karbonhidratlar ve Sağlığınız

Kötü şöhretlerine rağmen karbonhidratlar sağlığınız için hayati önem taşır.

-Enerji Sağlama:
Karbonhidratlar enerji üretiminde ana besin öğesidir. Şeker ve nişasta sindirim sırasında basit şekerlere dönüştürülür. Daha sonra emilerek kan dolaşımınına karışır. Burada kan şekeri (glikoz) ismini alır. Kan dolaşımı ile vücudun her yerindeki hücrelere insülinin yardımıyla ulaşır. Glikozun bir kısmı enerji üretiminde kullanılır. Bu enerji nefes almanız için de, yürümeniz için de gerekli olan enerjidir. Fazla glikoz ise karaciğerde, kaslarda ve diğer hücrelerde daha sonra kullanılmak üzere yağa dönüştürülür.

-Hastalıklara Karşı Koruma
Tam tahıl ürünleri ve diyet lifler kalp hastalıkları riskini azaltır. Lif ayrıca obezite ve diyabete karşı da koruma sağlar. Lifin diğer bir yararı ise sindirim sağlığını sağlamasıdır.

-Kilo Kontrolü
Bolca sebze, meyve ve tam tahıl ürünü tüketmek kilonuzu kontrol etmenize imkan verir. Çünkü bu besinler az kaloriyle tokluk hissi verir. Bazı kilo verme diyetlerinin iddia ettiğinin tersine, sağlıklı karbonhidratlardan oluşmuş bir diyetin obezite ve kilo alımına sebep olduğuna dair güvenilir bir kanıt yoktur.

Karbonhidratları Akıllıca Seçmek

Karbonhidratlar sağlıklı bir diyetin temel parçasıdır ve birçok önemli besin öğesi içerir. Ama bütün karbonhidratlar eşit değildir. İşte sağlıklı bir diyet için karbonhidrat seçimi:

-Lif Bakımından Zengin Meyve ve Sebzeleri Tercih Edin: Taze meyve ve sebzeleri tercih edin. Konsantre şeker içeren, bu yüzden daha fazla kaloriye sahip meyve sularından mümkün olduğunca kaçının. Meyve ve sebzeler içerdikleri lif ve su sayesinde az kaloriyle tokluk hissi verir.

-Tam Tahıl Ürünlerini Seçin: Bütün tahıl ürünleri zengin karbonhidrat kaynağıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin ve yağ oranı açısından düşüktür. Ama tam tahıl ürünleri (tam buğday ekmeği gibi), rafine tahıl ürünlerinden (beyaz ekmek gibi) daha sağlıklı bir seçimdir. Tam tahıl ürünleri lif ve selenyum, potasyum, magnezyum mineralleri açısından zengindir. Rafine edilmiş tahıl ürünleri bu besin öğelerinden yoksundur.

-Baklagilleri Unutmayın: Baklagiller birçok besin öğesini içerir. Yağ oranı açısından düşüktür, kolesterol içermez, folik asit, potasyum, demir ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca sağlıklı yağlar ve lif içerir. Protein açısından zengin oldukları için doymuş yağ ve kolesterol içeren kırmızı ete göre bu noktada iyi bir tercihtir.

-Eklenmiş Şekeri Sınırlayın: Az miktarlarda şeker muhtemelen zararlı değil. Ama şeker tüketmenin sağlık açısından herhangi bir yararı yoktur. Ayrıca diş çürümesine, ve kilo alımına sebep olabilir.

Karbonhidratları akıllıca seçin. Eklenmiş şekeri, rafine tahıl ürünlerini, şekerli içecekleri, tatlıları sınırlayın. Bunun yerine tam tahıl ürünleri, sebze ve meyveleri öğünlerinize ekleyin.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress