
Kartagener Sendromunun Belirtileri
Kartagener sendromunun iki ana karakteristiği vardır. Bunlar birincil siliger diskinezi (PCD) ve situs inversusdur.
PCD’nin neden olabileceği belirtiler:
- Sık sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları.
- Sık sık tekrarlayan sinüs enfeksiyonu.
- Sık sık meydana gelen kulan enfeksiyonları.
- Kronik burun tıkanması.
- Kısırlık.
Situs inversus medikal sorunlara neden olmaz.
Birincil Siliger Diskinezi Nedir?
PCD siliyada meydana gelen anormalliklerdir. Siliya, akciğerlerin, burnun ve sinüslerin mukus içeriğini belirleyen tüy gibi yapılardır. Mukusun burun ve ağız yoluyla vücuttan atılmasına yardım ederler.
PCD olduğunuz zaman siliya düzgün bir şekilde hareket etmez. Ters yönde hareket edebilirler, hareketleri çok yavaş olabilir ya da hiç hareket etmezler. Bu bozukluk mikropların ve mukusun solunum yolundan atılamamasına neden olur.
Situs İnversus Nedir?
Situs inversus organların normal pozisyonlarının tam tersi konumda yer almalarıdır. Örneğin karaciğeriniz vücudunuzun sağ yerine sol tarafında olabilir. Bu durum aynı zamanda transpozisyon olarak da bilinir.
Situs inversus farklı türlere sahiptir.
- Situs inversus totalis, bütün organların yeri terstir.
- Situs inversus thoracalis, akciğerlerin ve kalbin yeri terstir.
- Situs inversus abdominal, karaciğer, mide ve dalağın yeri farklıdır.
Kartagener Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Situs inversus olmadan PCD olma ihtimali vardır. Her ikisinin de bulunması Kartagener sendromudur.
Kartagener sendromu bazı durumlarda yeni doğan bebeğin solunum sorunu yaşaması ve oksijen terapisine ihtiyaç duyması sonucu teşhis edilir. Eğer bebeğiniz kronik solunum yolu enfeksiyonları ve tekrarlayan kulak enfeksiyonu yaşıyorsa doktorunuz PCD ve Kartagener sendromu için test ister.
Doktorunuzun dikkat edeceği sorunlar:
- Burun polipsi
- Azalan koku duyusu
- Duyma kaybı
- Kısa ve geniş el ve ayak parmakları
Ayrıca solunum testi, doku biyopsisi, semen analizi ve görüntüleme testleri de kullanılabilir. Solunum testini ne kadar nitrik oksitin dışarı verildiğini ölçmek için kullanırlar. PCD olan kişiler daha az nitrik oksit soluma eğilimindedir. Doktorunuz ayrıca düşük seviyede radyasyon içeren parçacıklar solumanızı isteyebilir.
Doktorunuz ayrıca siliya bulunan dokulardan örnekler alınmasını ve incelenmesini isteyebilir. Bir laboratuvar teknisyeni doku örneğindeki siliya ile yapısal bozukluları inceleyebilir. Ayrıca siliyanızın hareketlerini de incelerler.
Ayrıca semen örneğinin laboratuvarda incelenmesi ile düşük hareketliliğinizdeki yapısal anormallikleri inceleyebilir. Doktorunuz iç organlarınızı kontrol etmek için görüntüleme teknikleri ile- CT, MRI ya da ultrason -taraması yapılmasını isteyebilir.
Kartagener Sendromu Tedavisi
Örneğin aşılama için uzun süreli düşük doz antibiyotik önerebilir. Bu kronik enfeksiyonların kontrol altına alınmasına yardım eder. Ayrıca solunan kortikosteroidler de reçete edebilir.
Mukusun solunum yolundan bronkoskopi alınması için sizi bir kardiyopulmoner uzmana yönlendirebilir. Bu tedavi pulmoner hijyenin bir çeşididir.
Kartagener sendromu olan kişiler uygun bir tedavi ile normal yaşam süresini bekleyebilirler.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın