
Karyotipleme Neden Kullanışlıdır?
Test için Hazırlık ve Testin Riskleri
⇒Karyotiplemeye hazırlanmanız, doktorunuz kan hücrelerinin örneğini almak için kullanacağı yönteme bağlıdır. Şu yöntemler kullanılarak kan hücreleri örnekleri alınabilir:
- Kan alımı
- Kemiklerin içerisinde bulunan süngerimsi dokudan örnek alınmasını gerektiren kemik iliği biyopsisi
- Rahimden amniyotik sıvı alınmasını gerektiren amniyosentez
⇒Bazen, bu testten dolayı komplikasyon görülse de bu oldukça nadirdir. Kan alma ve kemik iliği biyopsisinde kanama ve enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Amniyosentez, çok düşük bir risk barındırır.
⇒Kemoterapi görüyorsanız test sonuçlarınızda asimetrik dağılım gözlenebilir. Kemoterapi, kromozomlarda kopmalara neden olarak bu şekilde bir görünüme yol açabilir.
Test Nasıl Yapılır?
Karyotiplemede ilk adım, hücrelerden örnek alınmasıdır. Alınan örnekler birkaç farklı dokudan gelebilir. Bu dokular arasında şunlar bulunur:
- Kemik iliği
- Kan
- Amniyotik sıvı
- Plasenta
⇒Vücudunuzun hangi bölgesinin test edildiğine bağlı olarak çeşitli yöntemler kullanılarak örnekleme yapılabilir. Örneğin, amniyotik sıvının test edilmesi gerekiyorsa doktorunuz örneği amniyotik sıvıdan alacaktır.
⇒Örnek alındıktan sonra hücreler büyümenin sağlanacağı laboratuvar tabağına yerleştirilir. Laboratuvar teknisyeni, örnekten hücreleri alarak, onları boyayacaktır. Bunu yapması, kromozomların mikroskop altında görünmesini sağlar.
Boyanan bu hücreler oluşabilecek anormallikler için mikroskop altında incelenir. Anormallikler arasında şunlar bulunur:
- Fazladan kromozomlar
- Eksik kromozomlar
- Kromozomun eksik kısımları
- Kromozomun fazla kısımları
- Bir kromozomdan koparak başka kromozoma bağlanan kısımlar
Laboratuvar teknisyeni, kromozomların şeklini, boyutunu ve sayısını görebilir. Bu bilgi, genetik anormalliklerin varlığının anlaşılması için önemlidir.
Test Sonuçlarının Yorumlanması
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın