
Kas Fonksiyonları Neden Azalır?
1) İnme
İnme, beyin damarlarının yırtılması ve kanaması sonucunda ya da kan akışında bir tıkanıklık olmasının sonucunda beyne yeterli kanın gitmediğinde görülür. Yırtılma ve tıkanıklık, beyin dokularına yeterli oksijenin ve kanın gitmesini engeller.
2) Polio
Poliomiyelit ya da polio, sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu son derece bulaşıcı bir hastalıktır.
3) Bell Palsisi
Bell palsisi, yüzdeki kaslarda geçici olarak bir zayıflığa ya da felce neden olur.
4) Omurilik Yaralanması
Omurilik yaralanması, omurilikte hasara neden olur. Uzun süre boyunca ve hatta kalıcı bir şekilde günlük hayatınızı etkileyebilir.
5) ALS (Lou Gehrig Hastalığı)
Amyotropik lateral skleroz (ALS), beyni ve omuriliği etkileyen dejeneratif bir hastalıktır. İstemli kas hareketlerinde kontrol kaybına yol açar. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın…
6) Guillain-Barre Sendromu
Guillain-Barre sendromu nadir görülen ancak ciddi bir otoimmün bozukluğudur. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, periferik sinir sistemindeki sağlıklı hücrelere saldırarak kaslarda zayıflığa, uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olur. Bu hastalık ilerlediğinde felç görülür. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın…
7) Beyinde Apse
Beyinde apse; mantarlar, virüsler ya da bakteriler başınızdaki bir yaradan ya da vücudunuzda enfeksiyon kapan başka bir yerden girerek beyne ilerler. Beyinde oluşan enfeksiyon irin ve ölü hücrelerin birikmesinden dolayı şişer. Beyinde apse oluşumu kas fonksiyonlarını azaltarak hareketi kısıtlar.
8) Miyastenia Gravis
Miyastenia gravis, vücudun hareket etmek için kullandığı iskelet kaslarında zayıflığa neden olan, nadir görülen nöromüsküler hastalıktır. Sinir hücreleri ve kaslar arasındaki iletişim bozulduğunda ortaya çıkar. Bu iletişimsizlik gerekli kas kasılmalarını engelleyerek kaslarda zayıflığa neden olur.
9) Reye Sendromu
Reye sendromu, herhangi bir belirti olmadan yaşanan nadir bir hastalıktır. Genellikle viral enfeksiyon geçiren 4 – 12 yaş arası çocukları etkiler. Reye sendromu nöbetlere ve komaya neden olabilir. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın…
10) Dermatomiyozit
Dermatomiyozit, nadir görülen iltihabi bir hastalıktır. İltihaplı miyopati olarak da bilinir ve kaslar iltihaplandığında görülür. Ciltte kızarıklıkların yanı sıra kas fonksiyonlarında azalmaya da yol açar.
11) Botulizm
Botulizm ya da botulizm zehirlenmesi nadir görülür. Yiyeceklerden, kirlenen toprakla temas edilmesinden ya da açık yaralardan hastalık kapılabilir. Botulizm tedavi edilmediğinde felce, nefes almada zorluğa ve ölüme neden olur.
12) Tay-Sachs Hastalığı
Tay-Sachs hastalığı, genellikle bebeklerde görülen nörodejeneratif bir hastalıktır. Genellikle bebeklerde görülse de ergenlik çağında ve yetişkinlerde de görülebilir. Felce ya da kas fonksiyonlarının kaybolmasına yol açar.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın