
Değerlendirme
Doğum sancılarının gücünü ölçmenin en iyi yolu, kasılmaların sıklığını ve süresini ölçmek olacaktır. Kasılmaların yoğunluğu, rahme dokunularak ölçülebilir. Gevşeyen ya da hafif kasılan rahim genellikle yanak kadar sıkı olurken, orta seviyede kasılmış rahim burnun ucu kadar serttir. Çok güçlü kasılmalarda ise rahimdeki sertlik alındaki gibidir.
Tokodinamometre
Hastanede kasılmaların sıklığını ve süresini ölçmek için yaygın olarak tokodinamometre kullanılmaktadır. Bu cihaz karın bölgesine, rahmin üstüne elastik bir kemerle yerleştirilir. Bu kemerde bir düğme bulunur ve rahim kasıldıkça hareket eden telle kasılmalar ölçülür. Kasılma olduğunda elektrik sinyalleri kasılmaları bilgisayar ekranında veya kâğıtta gösterir. Tokodinamometre, yoğunluğu ölçmeden kasılmaların sıklığını ve süresini ölçer. Bu cihaz, rahme yerleştiriliş şekline, annenin karnının şekline, büyüklüğüne ve bebeğin hareketlerine bağlıdır. Tokodinamometre genellikle fetal kalp hızı görüntüleme ile beraber kullanılır.
Rahim İçi Kateter
Doğum sancısı hâlâ düzensizse, rahimdeki kasılmaların oluşturduğu baskıyı ölçmek için rahim içi kateterden faydalanılır. Rahim içi kateter, vajinadan ve rahim ağzından geçerek rahme ulaşan, sıvıyla doldurulmuş yumuşak bir tüpten oluşur. Kateterin ucu, amniyotik sıvıya dokunur ve ölçülen baskıyı elektrik sinyaline dönüştürerek bilgisayar ekranına veya kâğıda yansıtır. Bu kasılmalar, tokodinamometre ile ölçülenlere benzer görünür. Ancak rahim içi kateter kasılmaların sıklığını, süresini ve yoğunluğunu ölçer. Rahmin gevşediği an temel olarak alınır ve kasılmalarla kıyaslanarak kasılmaların gücü anlaşılır. Bir milimetre yükseltmek için gereken baskı miktarı ölçülür. Çalışmalar, her 10 dakikada 200 birim değerinde kasılmanın ani doğum sancısıyla normal doğum yapılabilmesi için gerekli olduğunu belirtmektedir. Rahim içi kateter, intraamniyotik enfeksiyon riskini artırdığından rutin olarak kullanılmaz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın