
Egzersiz Yapmak Kemiklerin Daha Sağlam Olmasını Sağlıyor
Egzersiz, güçlü kemiklere sahip olmak ve kemiklerin güçlülüğünü sürdürebilmek için gereklidir. Direnç egzersizleri ve ağırlık egzersizlerinin kemikleri güçlendirdiği düşünülmektedir. Ancak yapılan çalışmalar, etki ne kadar büyükse sonucun da o kadar büyük olduğunu gösteriyor. Missouri Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada koşunun kemiklerdeki mineral yoğunluğunu direnç egzersizlerinden daha fazla artırdığı görülmüştür.
Koşmak, kemiklerin sağlamlaşması için en iyi yöntem olsa da tek yol bu değildir. Kemikleriniz yürüyüş, doğa yürüyüşü, dans etmek, step gibi aerobik egzersizler, ip atlamak, basketbol ya da tenis oynamak gibi şeylerden de faydalanabilir. Yerçekimine karşı güç uygulamanızın gerektiği her türlü ağırlık çalışması da kemiklerinizi güçlendirir. Bu tür aktiviteler, iskeletinizi güçlendirerek genç kemik hücrelerin oluşmasını sağlayabilir. Bisiklet sürmek, yüzmek gibi egzersizleri tercih ediyorsanız rutininize direnç egzersizi de eklemeniz önemlidir. Ağırlık kaldırmayı deneyerek kemiklerinize hücre üretmeleri mesajını verebilirsiniz.
Ne Kadar Egzersiz Yapmak Yeterli Olur?
Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika ağırlıklı egzersiz yapmak önerilmektedir ama bunu birden yapmanıza gerek yoktur. Öğle aranızda 10 dakika, öğleden sonra 10 dakika ve akşam yemeğinden sonra 10 dakika yürüyebilirsiniz. Tüm kas gruplarını çalıştıran egzersizler de önerilmektedir. 8 – 10 tekrardan oluşan setleri bir veya iki kez yapabilirsiniz.
Kemik Erimesi Sadece Kadınlarda Görülen Bir Hastalık Değildir
Kemik erimesi genellikle yaşlı kadınlarla ilişkilendirilen bir hastalıktır ama risk altında olanlar sadece onlar değildir. Amerika’da 2 milyon Amerikalı erkekte kemik erimesi hastalığı görülmektedir ve 12 milyon Amerikalı ise risk altındadır. Erkeklerde kemik erimesi tam teşhis edilememiş veya raporlanamamıştır. Erkeklerde kemik erimesi üzerine çok fazla çalışma da bulunmamaktadır. Sigara kullanan, egzersiz yapmayan, yeterli kalsiyum almayan ve aile geçmişinde hastalık bulunan erkeklerde bu hastalığın oluşma riski çok daha fazladır.
Uzmanlar kadınlarda kemik erimesine dair daha fazla şey bilmektedirler. 65 yaş ve üstü menopoza girmiş kadınlarda, çift enerjili X-ışını soğurma cihazından faydalanılarak görüntüleme testi yapılmalıdır. Kemiklerdeki mineral yoğunluğu testi, menopoza girmiş 65 yaş altı kadınlara önerilebilir. Risk faktörleri arasında ailenin sağlık geçmişi, kemiklerin önceden kırılmış olması, kilonun ve vücut kitle endeksinin düşük olması ve östrojen yetersizliği bulunmaktadır. 45 yaş ve üstündeki kadınların sadece %15’inde kemik erimesi riski bulunmaktadır ancak genellikle bu kadınlarda kemik erimesi için risk faktörü oluşturan bir veya iki etken daha vardır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın