• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kemik Erimesi, Kemik Sağlığı ve Menopoz

26 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kemik Erimesi Nasıl Oluşur?

Kemik erimesinin tam nedeni bilinmemektedir. Ancak, bu hastalığın nasıl geliştiği ve kemiklere ne yaptığı bilinmektedir.

Kemiklerinizi vücudunuzun canlı, gelişen ve sürekli değişen parçaları olarak düşünün. Kemiklerinizin dışını bir kılıf olarak varsayın. Bu kılıfın içinde, üzerinde boşluklar bulunan sünger benzeri bir kemik vardır.

Kemik erimesi gelişirse ve kemikleriniz zayıflamaya başlarsa kemiklerin içinde bulunan delikler giderek büyüyecek ve sayıları artacaktır. Bu durum, kemiklerin iç yapısının zayıflamasına ve anormalleşmeye başlamasına yol açar.

Kemikleriniz bu durumdayken düşerseniz, kemikler, düşmenin etkisini hafifletecek kadar güçlü olmayacağından kırılacaklardır. Kemik erimesi ciddi durumdaysa kırılmalar düşme veya darbe olmadan da görülebilir.

Kemik Erimesi ve Menopoz

Menopoz, her ay düzenli görülen regl dönemlerinin ve doğurganlığın bitmesi demektir. Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre, kadınların çoğu 45 – 55 yaş aralığında menopozun değişimlerini görmeye başlamaktadır.

Kadınlar menopoza girdiklerinde östrojen ve progesteron seviyeleri düşmeye başlar. Östrojen, kemiklerin sağlamlığını doğal bir şekilde korumaktadır. Östrojenin eksikliği, kemik erimesinin gelişimine katkıda bulunur.

Östrojen seviyesinin düşmesi, kemik erimesinin tek nedeni değildir. Kemiklerin zayıflamasından başka faktörler de sorumludur. Bu faktörler, menopoz sırasında östrojen seviyesinin düşmesiyle bir araya geldiğinde kemik erimesi başlayabilir ya da var olan kemik erimesinin ilerleyişi hızlanabilir.

Riskleri Anlayın

Şu durumlar kemik erimesi için daha fazla risk barındırır:

→1 Yaş 30 yaşına kadar vücut yok ettiğinden daha fazla kemik üretir. Bu yaştan sonra vücuttaki yıkım, yapımdan daha hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başlar. Net etki ise kemik yoğunluğunun azalması şeklinde görülür.
→2 Sigara Kullanımı Sigara içmenin kemik erimesi riskini artırdığı gösterilmiştir. Bu durum, erken menopoza da neden oluyor gibi durmaktadır. Bunun anlamı, kemikleri koruyan östrojenin kullanılması için daha az vaktin olmasıdır. Sigara kullanan kişilerde, sigara kullanamayan kişilere göre kırılmalar daha geç iyileşmektedir.
→3 Vücut Şekli Minyon veya zayıf kadınlarda, daha iri hatlara sahip olan kadınlara göre kemik erimesi riski daha büyüktür. Zayıf kadınların, yapıca iri kadınlara göre kemik yoğunluğu daha düşüktür. Aynı şey, erkekler için de geçerlidir.
→4 Kemik Yoğunluğu Menopoza girdiğinizde kemik yoğunluğunuz ne kadar büyük olursa kemik erimesinin ortaya çıkma riski de o kadar düşük olacaktır. Vücudunuzu bir banka olarak değerlendirin. Gençlik zamanınızı kemik yoğunluğu depolayarak geçiriyorsunuz. Menopoz başladığında kemik yoğunluğunuz ne kadar fazla olursa kemiklerinizin tükenmesi o kadar uzun sürecektir. Bu yüzden çocuklarınıza gençken kemik yoğunluklarını artıracakları aktiviteleri yapmalarını önermelisiniz.
→5 Aile Geçmişi Ailenizde kemik erimesi ya da ufak düşmelerden sonra sık sık kemik kırılması yaşanıyorsa kemik erimesi riskiniz yüksek olabilir.
→6 Cinsiyet Kemik erimesi kadınlarda erkeklere göre dört kat daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni kadınların kiloca erkeklerden hafif olmasıdır. 50 yaş üstü kadınlarda kemik hastalıklarının oluşma riski yüksektir.
→7 Irk ve Etnik Köken Dünya çapında Kuzey Amerikalıların ve Beyaz ırkın kemik erimesinden dolayı kırık yaşama olasılığı daha yüksektir. Kemik erimesinin bu nüfuslarda görülme oranı giderek azalmaya başlamaktadır.

Ancak, Kadın Sağlığı Girişimi’nin yaptığı bir çalışma, kemik erimesinden dolayı oluşan kırılmaların Afro-Amerikalılarda, Amerika yerlilerinde, Asyalılarda ve Latin kökenli kadınlarda meme kanseri, inme ve kalp kriziyle ölüm vakalarından daha çok görüldüğünü ortaya koymuştur.

Tedavi Seçenekleri

Çeşitli tedaviler, kemik erimesinin gelişimini durdurmaya yardımcı olabilir.

Kemik erimesini engellemek için yapılabilecek bazı şeyler:

1 Kalsiyum ve D Vitamini Takviyesi Kullanın
Kalsiyum yaşlandıkça daha sağlam kemiklere sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Ulusal Sağlık Enstitüsü, 19 – 50 yaş aralığındaki kişilerin günde 1500 miligram kalsiyum tüketmesini önermektedir. 50 yaş üstü kadınlarla 70 yaş üstündeki herkesin her gün 1200 miligram kalsiyum alması gerekir.
Ulusal Sağlık Enstitüsü
Ulusal Sağlık Enstitüsü

Süt ürünleri, lahana ve brokoli gibi yiyeceklerden yeterli kalsiyumu alamıyorsanız doktorunuzla takviye kullanımı hakkında konuşun. Kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrat, vücudunuza kalsiyum sağlayabilecek takviyeler arasındadır.

D vitamini olmadan vücut kalsiyum emilimini yapamayacağından sağlıklı kemikler için D vitamininin de alınması gerekir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, süt ve D vitaminiyle zenginleştirilen mısır gevrekleri D vitamini içeren yiyeceklere örnektirler.

Cilt kanserinden endişelenen ve D vitaminini diğer şekillerde almak isteyen kişiler için takviyeler mevcuttur. 50 yaş üstündeki kişilerin her gün 600 IU D vitamini kullanması gerekir. 70 yaş üstü kişilerde ise 800 IU D vitamini kullanılmalıdır.

2 Doktorunuza Reçeteli İlaçları ve Kemikleri Güçlendiren İğneleri Danışın
Bifosfonat denilen bir ilaç grubu kemik erimesini engellemeye yardımcı olmaktadır. Bu ilaçların zamanla kemik erimesini yavaşlattığı, kemik yoğunluğunu artırdığı ve kemik kırılmaları riskini azalttığı ortaya konmuştur. Yakın zamanlarda yapılan bir çalışma, bifosfonatların kemik erimesine bağlı kırılmaları %60 oranında azalttığını göstermektedir.

Seçici östrojen reseptör modülatörleri, östrojen benzeri özellik gösteren bir grup ilaçtır. Bu ilaçlar bazen kemik erimesini önlemek veya tedavi etmek için kullanılmaktadır. 2011 yılında yapılan bir çalışma, seçici östrojen reseptör modülatörlerinin kırılma riskini %42 oranında azalttığını göstermektedir.

3 Ağırlık Çalışmalarını Egzersiz Rutininizin Bir Parçası Hâline Getirin
Egzersiz, güçlü kemiklere sahip olmak için ilaçlar kadar etkilidirler. Egzersiz kemikleri güçlendirir, kemik erimesini engellemeye yardımcı olur ve kırılan kemiklerin iyileşmesini hızlandırır.

Yürüyüş, hafif tempolu koşu, dans etmek ve aerobik kemiklerinizi güçlendirebileceğiniz egzersizlerin arasındadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, yüzmenin ve su içinde yapılan egzersizlerin de kemikleri güçlendirmeye katkı sağladığını ancak bu katkının ağırlık çalışmaları kadar fazla olmadığını göstermiştir.

4 Hormon Tedavisi için Doktorunuzla Konuşun
Hormon tedavisi, perimenopoz ve menopoz sırasında östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, uzmanlar hormon tedavisinin diğer seçenekler değerlendirildikten sonra düşünülmesini önermektedirler.

Hormon tedavisi, menopozun sebep olduğu sıcak basmaları, gece terlemeleri ve duygu durumunda yaşanan değişiklikler gibi diğer belirtilerini tedavi etmek konusunda da etkili olabilir. Ancak bu tedavi herkese uygun değildir.

Sağlık geçmişinizde şu durumlar varsa ya da bu sorunları yaşama riskiniz varsa bu tedavi sizin için doğru olmayabilir:

  • Kalp krizi
  • İnme
  • Kanda pıhtı oluşumu
  • Meme kanseri

Hormon tedavisinin en iyi seçenek olmadığı başka durumlar da vardır. Tedavi seçeneklerinizle ilgili daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla konuşun.

Menopoza giren kadınlarda kemik erimesinin oluşma riski yüksektir ama vücudu bu hastalığa karşı desteklemek ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak mümkündür.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress