
Kemik Metastazının Belirtileri
Kemik metastazı kanser olan kişilerde yaygındır. Kemik metastazı bazı vakalarda kemik yapısının değişmesi nedeniyle ciddi ağrı ve nörolojik bozukluklara neden olabilir.
Kemik metastazının diğer belirtileri:
- Kırılgan kemikler
- Kanda yüksek kalsiyum seviyesi
- Bacaklarda zayıflık
- Düşük kan sayımı ve kansızlık
Metastatik kanserler kemiklere ciddi oranda zarar verir. Metastatik tümörler çevresindeki osteolitik kemik yıkımına sebep olarak kemik dokusunu yok edebilir.
Osteolitik hasara yol açan kanserler:
- Kolon
- Böbrek
- Akciğer
- Tiroit
Diğer hasarlar kanser nedeniyle oluşan kimyasal salgılar sonucunda yeni kemik yapısın oluşmasıdır. Bu durum meydana geldiğinde osteoblastik ya da kemik oluşumu hasarı olarak bilinir. Bu durum kanserin prostat, mesane ya da mide hücrelerinde başlaması durumunda meydana gelir. Göğüs kanseri gibi kanserler her ikisine de neden olabilir.
Her iki zararında meydana geldiği durumlarda patolojik kemik kırılmaları meydana gelir. Patolojik kemik kırılması travmatik kırıkların aksine vücuda dışardan gelen hasarlar sonucu oluşur. Omurga kemiklerinde meydana gelen hasar omurilik sinirlerine zarar vererek nörolojik sorunlara yol açabilir.
Kemik Metastazının Nedenleri
Kemik metastazına yol açan en yaygın kanserler:
- Göğüs kanseri
- Prostat kanseri
- Akciğer kanseri
- Böbrek kanseri
- Tiroit kanseri
Kemik metastazının en yaygın noktaları:
- Omurilik
- Pelvis
- Kalça
- Bacaklardaki uzun kemikler
- Üst kol
- Göğüs kafesi
- Kafatası
Kemik Metastazı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz fiziksel muayene ve tam medikal geçmiş incelemesi yapar ve hastanın ilk kanser vakası hakkında konuşur. Bunun ardından farklı testler isteyebilir.
Bu testler:
- X-Ray
- Kemik taraması
- CT taraması
- MRI taraması
- Kan tahlili
Kan tahlili kemik kanserinin birincil kanser mi yoksa metastaz mı olduğunu belirlemek için istenir. Biyopsi sırasında tümörden ufak bir parça alınır ve detaylı inceleme için bir patolojiste gönderilir.
Kemik Metastazı Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik metastazının tedavisi birincil kanser hücrelerinin bulunduğu yere bağlıdır. Tedavisi radyasyon, ilaç ve ameliyatı içerebilir.
Radyasyon terapisi genellikle kemik metastazını yavaşlatmak için kullanılır.
Radyasyon terapisi çeşitleri:
- Yerel alan radyasyonu
- Yarım vücut radyasyonu
- Radyoizotop terapisi
İlaçlar kemik metastazı tedavisinin kilit noktasıdır.
Aşağıdakilerden birini ya da daha fazlasını içerebilirler:
- Kemik yapıcı ilaçlar
- Kemoterapi
- Hormon terapisi
- Ağrı ilaçları
Eğer kırık kemiğiniz varsa ya da kırılma noktasına geliyorlarsa ameliyat gereklidir. Doktorunuz tümörü ameliyat ile alabilir. Fiksasyon araçlarını doğrudan kemiğe yerleştirebilirler. Kemik yapısını desteklemek için kemik dolgusu kullanırlar.
Kanser hücrelerini ısıtmaya ya da dondurmaya radyofrekans ya da kriyoablasyon adı verilir.
Bütün bu tedavi metotlarının riskleri vardır. Doktorunuzla birlikte kanser türünüze özel bir tedavi yöntemi bulursunuz. Size uygun tedavinin bulunması için birden fazla doktor ile çalışabilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın