
Kemik Taraması Neden Yapılır?
Doktorunuz kemik taramasını kemiklerinizde bir sorun olduğunu düşündüğünde ister. Kemik taraması, kemiklerinizde yaşadığınız açıklanamayan sorunların nedenlerini bulmaya da yardımcı olur.
Kemik taramaları, aşağıdaki durumlarda yaşanan kemik sorunlarını ortaya çıkarabilir:
- Eklem iltihabı
- Avasküler nekroz (Yeterli kan desteği olmadığı için kemik dokusunun ölmesi)
- Kemik kanseri
- Kemikten vücudun diğer kısımlarına yayılan kanserler
- Fibrözdisplazi (Normal kemiklerin içinde yara benzeri dokuların oluşmasına sebep olan bir rahatsızlık)
- Kırık
- Kemikte enfeksiyon
- Kemikte Paget hastalığı (Deforme olan zayıf kemiklerin oluşmasına sebep olan bir hastalık)
Kemik Taramasının Riskleri
Ancak kemik taraması hamile ve emziren kadınlar için güvenli olmayabilir. Anne karnındaki fetüsün yaralanma olasılığı ve anne sütünün kirlenme riski vardır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız doktorunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz.
Kemik Taramasının Hazırlık Aşaması
Kemik taramasının öncesinde özel bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Taramadan önce doktorunuz üzerinizde metalleri çıkarmanızı isteyecektir.
Görüntüleme süreci bir saat sürebilir. Bir saat boyunca sabit duramayacağınızdan endişeleniyorsanız doktorunuz rahatlamanız için size hafif bir uyuşturucu verebilir.
Kemik Taraması Nasıl Yapılır?
Prosedür, damarlara radyoaktif maddenin enjekte edilmesiyle başlar. Radyoaktif maddenin iki ila dört saat boyunca vücudunuzda gezmesine izin verilir. Kemik taramasının yapılma nedenine bağlı olarak doktorunuz taramayı hemen de yapabilir.
Madde vücudunuzda gezerken, kemik hücreleri doğal bir şekilde onarması gereken yerleri onarmaya çalışır. Maddenin bırakacağı radyoaktif izler bu hücreleri takip eder ve kemiğin hasar gördüğü yerlerde iz bırakır. Madde, kan akışının yüksek olduğu yerlere doğru çekilir.
Yeterli vakit geçtikten sonra, doktorunuz özel bir kamera kullanarak kemiklerinizi tarar. Hasar gören bölgeler fotoğrafta karanlık çıkar.
Eğer ilk testin sonucu kesin değilse doktorunuz bu işlemi tekrarlayabilir. Doktorunuz spect görüntüleme testi de yapmak isteyebilir. Bu test, kemik taramasına oldukça benzerdir fakat görüntüleme işlemi sonrasında kemiklerinizin 3 boyutlu görüntüsü elde edilir. Bazı bölgelerdeki görüntüler net olmadığında da bu test kullanılır.
Sonuçlar Ne Anlama Gelir?
Radyoaktif madde tüm vücuda eşit şekilde yayılırsa sonuçlar normal kabul edilir. Bu, büyük bir kemik rahatsızlığı yaşamadığınız anlamına gelir.
Sonuçlarda koyu renkli ve açık renkli yerler çıktığı zaman anormallik olduğu kabul edilir. Koyu renkli olan yerlerde aşırı miktarda radyoaktif madde toplanmıştır. Açık renkli olan yerlerdeyse hiçbir şekilde radyoaktif madde toplanmamış demektir. Anormal sonuçlar, kanser, eklem iltihabı veya kemikte enfeksiyon gibi kemik rahatsızlıklarınızın olduğu anlamına gelir.
Kemik Taramasının Etkileri
Kemik taramasının herhangi bir yan etkisi yoktur ve komplikasyonlara neden olmaz. Radyoaktif madde kalıntılarının birçoğu 24 saat içinde vücudunuzdan atılır. Ufak miktarlarda radyoaktif madde kalıntıları üç güne kadar vücudunuzda kalabilir.
Test, kemik metabolizmasındaki sorunları ortaya koymaya yarasa da yaşadığınız rahatsızlıkların nedenini bulamayabilir. Kemik taraması bir sorun olduğunu ve bu sorunun nerede olduğunu gösterir. Nonspesifik bir testtir. Kemik taraması bir anormalliğe işaret ediyorsa hastalığın tespiti için daha fazla test gerekebilir. Doktorunuz seçeneklerinizi size açıklayarak bu süreç boyunca size yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın