
Osteomalazinin Nedenleri Nelerdir?
Bazı koşullar D vitamini emilimini engelleyebilir:
- Çölyak hastalığı bağırsaklarınızın iç kısmına zarar verebilir ve D vitamini gibi önemli besinlerin emilimini önleyebilir.
- Bazı kanser türleri D vitamini işlemesine müdahale edebilir.
- Böbrek ve karaciğer bozuklukları, D vitamini metabolizmasını etkileyebilir.
Osteomalazinin Belirtileri Nelerdir?
⇒Birkaç osteomalazi belirtisi vardır. En yaygın olanı kolayca kırılan kemiklerdir. Bir diğeri kas güçsüzlüğüdür. Bu, kasın kemiğe tutunduğu bölgelerdeki problemlerden kaynaklanır. Osteomalazili bir kişi yürürken zor zamanlar geçirebilir veya bir yürüyüş bozukluğu ortaya çıkarabilir.
Kemik ağrısı, özellikle kalçalarınızda da sık görülen bir semptomdur. Donuk, sızlayan bir ağrı kalçalarınızdan aşağıdaki yerlere yayılabilir:
- Alt sırt
- Pelvis
- Bacaklar
- Kaburga
Ayrıca kanınızda çok düşük miktarda kalsiyum varsa, şunlara sahip olabilirsiniz:
- Düzensiz kalp ritimleri
- Ağzın etrafında uyuşukluk
- Kollarınızda ve bacaklarınızdaki uyuşukluk
- El ve ayaklarınızdaki spazmlar
Osteomalazi Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhise ulaşmak için doktorunuz bir kan testi yapacaktır. Aşağıdakilerden herhangi birini gösterirse, osteomalazi veya başka bir kemik bozukluğunuz olabilir:
- Düşük D vitamini seviyeleri
- Düşük kalsiyum seviyeleri
- Düşük fosfor seviyeleri
⇒Doktorunuz ayrıca sizi alkalin fosfataz izoenzimleri için test edebilir. Yüksek seviyeler osteomalaziyi gösterir. Ve başka bir kan testi paratiroid hormon seviyenizi kontrol edebilir. Bu hormonun yüksek seviyeleri, yetersiz D vitamini ve diğer ilgili sorunları gösterir.
⇒Röntgen ve diğer görüntüleme testleri kemiklerinizde küçük çatlaklar gösterebilir. Bu çatlaklara Looser transformasyon bölgeleri denir. Kırıklıklar bu bölgelerde küçük yaralanmalarla bile başlayabilir.
⇒Doktorunuzun osteomalaziyi teşhis etmek için kemik biyopsisi yapması gerekebilir. Küçük bir örnek almak için cildinize ve kasınıza ve kemiğinize bir iğne sokarlar. Örneği slayta koyarlar ve mikroskopta incelerler.
⇒Genellikle, bir röntgen ve kan testleri teşhis koymak için yeterlidir ve kemik biyopsisi gerekli değildir.
Osteomalazi Tedavileri Nelerdir?
Osteomalazinin Potansiyel Komplikasyonları Nelerdir?
⇒Yeterli miktarda D vitamini yoksa belirtiler geri gelebilir. Takviye almayı bırakırsanız ya da böbrek yetmezliği gibi altta yatan koşulları ele almazsanız da geri döneceklerdir. Bir tedavi planı oluşturmak için doktorunuzla konuşun.
Uzun Vadede Neler Bekleyebilirim?
⇒Osteomalazi tedavi edilmezse birçok kırık kemik ve ciddi deformasyona yol açacaktır.
⇒D vitamini, kalsiyum ve fosfor alımınızı artırırsanız birkaç hafta içinde iyileşmeler görebilirsiniz. Kemiklerin tamamen iyileşmesi yaklaşık altı ay sürer.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın