
Kendinizi Affetmek İçin Yapabileceğiniz 12 Şey
1-Duygularınıza odaklanın.
Kendinizi affetmeyi öğrenmenin ilk adımı duygularınıza odaklanmaktır. Hayatınıza devam etmeden önce, duygularınızın bilincine varıp onları sindirmelisiniz. Sizi harekete geçiren bu duyguları anlayıp, kabul edin. Duygularınızı kucaklayın.
2-Hatanızı yüksek sesli bir şekilde kabul edin.
Hata yaptıysanız ve hatanızı geride bırakma konusunda sorun yaşamaya devam ediyorsanız, bu hatadan aldığınız dersi yüksek sesle söyleyin. Düşüncelerinizi ve kalbinizde hissettiklerinizi sesli bir şekilde söylediğinizde kendinizi bu yükten kurtarırsınız. Yaptığınız davranışların sonuçlarından aldığınız dersi dışa vurmuş olursunuz.
3-Yaptığınız hataları deneyim kazanmak olarak kabul edin.
Hatalarınızı deneyim olarak kabul etmek hayatınıza devam etmenizi kolaylaştırdığı gibi gelecekte de daha tutarlı olmanızı sağlar. Kendinize elinizdeki imkânlarla en iyi işi çıkardığınızı hatırlatmak, kendinizi affedip hayatınıza devam etmenize yardımcı olacak.
4-Kendinize, hatalarınızı affetme sürecini kenara koyma izni verin.
Bir hata yaptıysanız ve bu hatayı aklınızdan bir türlü çıkaramıyorsanız bir kutu ya da bir kavanoz düşünün. Yaptığınız hatayı, düşüncelerinizi ve hislerinizi bu kutuya ya da kavanoza koyup kapattığınızı hayal edin. Sonra kendinize tüm bunları bir kenara koyduğunuzu ve daha sonra geri dönüp tüm bu düşüncelerden, hislerden ve yaptığınız hatadan faydalanacağınızı söyleyin.
5-İç sesinizle konuşun.
İç sesinizle konuşmak kendinizi eleştiren sesi anlamınıza ve kendinize merhamet göstermenizi sağlar. Kendiniz ve iç sesiniz arasında geçen bir konuşmayı kâğıda da dökebilirsiniz. Böylelikle kendinizi affetme sürecinde sizi neyin sabote ettiğini görebilirsiniz.
Bu yöntemi, kendinizle ilgili sevdiğiniz yönleri, yeteneklerinizi ve güçlü yanlarınızı listelemek için de kullanabilirsiniz. Yaptığınız hata yüzünden kendinizi kötü hissettiğinizde bu listeyi oluşturmak moralinizin düzelmesine yardımcı olacaktır.
6-Kendinizi ne zaman eleştirdiğinize dikkat edin.
Kendimize en kötü düşmanlığı yine kendimiz yapıyoruz. Bu yüzden, içinizden kendinize acımasız ve sert sözler söylediğinizde bunu fark edip bir kenara yazmalısınız. İç sesinizin aslında ne söylediğini fark ettiğinizde şaşırabilirsiniz.
7-İç sesinizin size verdiği olumsuz mesajları susturun.
Bazen kendinizi affetmenize engel olan düşüncelerin ne olduğunu bulmak zordur. İç sesinizi çözümlemekte güçlük çekiyorsanız, bu egzersizi yapabilirsiniz:
Kâğıdı dikine bir çizgi çekerek ikiye bölün. Bir yarısına iç sesinizin eleştirel ve mantıksız yorumlarını yazın.
Kâğıdın diğer kısmınaysa bu yorumlara merhamet içeren, mantıklı cevaplar verin.
8-İsteklerinizle ilgili açık olun.
Yaptığınız hata bir başkasına zarar verdiyse, yapılması gereken en iyi davranışın ne olduğuna karar vermeniz gerekir. Bu kişiyle konuşup özür dilemek istiyor musunuz? Bu kişiyle barışmak ve yaptıklarınızı telafi etmek önemli mi?
Ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız, telafi etme yoluna gitmek isteyebilirsiniz. Telafi etmek, zarar verdiğiniz kişiden basitçe özür dilemenin ötesinde bir harekettir. Telafi etmek için, yaptığınız hatayı düzeltmeniz gerekir. Yapılan bir çalışmaya göre bir başkasına zarar verdiğimiz durumlarda kendimizi affetmek, telafi etme yoluna gidildiğinde çok daha kolay.
9-Kendi tavsiyelerinize uyun.
Çoğunlukla, kendi tavsiyelerimize uymaktansa başkalarının verdiği tavsiyeleri dinleriz. Aynı hatayı yakın bir arkadaşınız yapmış olsaydı ona ne tavsiye verirdiniz? Kendinize bu soruyu sorun. İçinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak için kendi tavsiyelerinize uyun.
Bunu kafanızda canlandırmak size zor geliyorsa, arkadaşınızla rol yapmak böyle düşünmenize yardımcı olabilir. Arkadaşınızdan sizi canlandırmasını isteyin. Size ne olduğunu ve hatalarını affetmek konusunda neden güçlük çektiğini anlatsın. Siz de tavsiye veren kişi rolünü oynayın ve arkadaşınıza hayatına nasıl devam edeceğiyle ilgili tavsiye verin.
10-Kafanızda aynı olayı sürekli olarak tekrarlamayın.
Hataları sürekli kafamızın içinde canlandırarak vaktimizi ve enerjimizi tüketmek insanın doğasında vardır. Hatalarınızı sindirmek için yaptığınız şeyi gözden geçirmek iyi olsa da, sürekli olarak aynı hatayı düşünmek, kendinizi affetmeniz için gerekli adımları atmanıza izin vermeyecektir.
Kendinizi içinizden “Ben berbat biriyim.”, diyesöylenirken yakalıyorsanız, kendinizi durdurup olumlu bir şey yapın. Üç derin nefes alıp kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz mesela.
Düşünce akışını bozmanız, kötü deneyimlerinizden uzaklaşmanıza ve stresle anksiyetenizin azalmasına yardımcı olur.
11-Kendinize nezaket ve anlayış gösterin.
Kötü olaylarda ilk tepkiniz kendinizi eleştirmekse, kendinize biraz nezaket ve anlayış göstermenin zamanı gelmiş demektir. Affetme yolculuğuna çıkabilmenizin tek yolu, kendinize nezaket ve anlayış göstermektir.
12-Profesyonel yardım alın.
Kendinizi affetmek konusunda güçlük çekiyorsanız profesyonel biriyle görüşmek sizin için faydalı olabilir. Bir danışmanla görüşmek size, hayatınızdaki bu sağlıksız tepkilerden vazgeçmenin yollarını ve hata yaptığınızda bununla nasıl başa çıkacağınızı öğretecektir.
Bağışlayıcılık, öfkenizin, suçluluk duygunuzun, utancınızın ve üzüntünüzün kaybolmasına izin vererek hayatınıza devam etmenizi sağlayacağından iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır.
Hislerinizi anladıktan sonra, bu hislere kulak verin ve kaçınılmaz olan hatalarınızı kabullenin. Affetmenin sizi özgür bırakacağını göreceksiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın