• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kendinizi Affetmek İçin Yapabileceğiniz 12 Şey

10 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kendinizi Affetmek İçin Yapabileceğiniz 12 Şey

1-Duygularınıza odaklanın.
Kendinizi affetmeyi öğrenmenin ilk adımı duygularınıza odaklanmaktır. Hayatınıza devam etmeden önce, duygularınızın bilincine varıp onları sindirmelisiniz. Sizi harekete geçiren bu duyguları anlayıp, kabul edin. Duygularınızı kucaklayın.
2-Hatanızı yüksek sesli bir şekilde kabul edin.
Hata yaptıysanız ve hatanızı geride bırakma konusunda sorun yaşamaya devam ediyorsanız, bu hatadan aldığınız dersi yüksek sesle söyleyin. Düşüncelerinizi ve kalbinizde hissettiklerinizi sesli bir şekilde söylediğinizde kendinizi bu yükten kurtarırsınız. Yaptığınız davranışların sonuçlarından aldığınız dersi dışa vurmuş olursunuz.
3-Yaptığınız hataları deneyim kazanmak olarak kabul edin.
Hatalarınızı deneyim olarak kabul etmek hayatınıza devam etmenizi kolaylaştırdığı gibi gelecekte de daha tutarlı olmanızı sağlar. Kendinize elinizdeki imkânlarla en iyi işi çıkardığınızı hatırlatmak, kendinizi affedip hayatınıza devam etmenize yardımcı olacak.
4-Kendinize, hatalarınızı affetme sürecini kenara koyma izni verin.
Bir hata yaptıysanız ve bu hatayı aklınızdan bir türlü çıkaramıyorsanız bir kutu ya da bir kavanoz düşünün. Yaptığınız hatayı, düşüncelerinizi ve hislerinizi bu kutuya ya da kavanoza koyup kapattığınızı hayal edin. Sonra kendinize tüm bunları bir kenara koyduğunuzu ve daha sonra geri dönüp tüm bu düşüncelerden, hislerden ve yaptığınız hatadan faydalanacağınızı söyleyin.
5-İç sesinizle konuşun.
İç sesinizle konuşmak kendinizi eleştiren sesi anlamınıza ve kendinize merhamet göstermenizi sağlar. Kendiniz ve iç sesiniz arasında geçen bir konuşmayı kâğıda da dökebilirsiniz. Böylelikle kendinizi affetme sürecinde sizi neyin sabote ettiğini görebilirsiniz.

Bu yöntemi, kendinizle ilgili sevdiğiniz yönleri, yeteneklerinizi ve güçlü yanlarınızı listelemek için de kullanabilirsiniz. Yaptığınız hata yüzünden kendinizi kötü hissettiğinizde bu listeyi oluşturmak moralinizin düzelmesine yardımcı olacaktır.

6-Kendinizi ne zaman eleştirdiğinize dikkat edin.
Kendimize en kötü düşmanlığı yine kendimiz yapıyoruz. Bu yüzden, içinizden kendinize acımasız ve sert sözler söylediğinizde bunu fark edip bir kenara yazmalısınız. İç sesinizin aslında ne söylediğini fark ettiğinizde şaşırabilirsiniz.
7-İç sesinizin size verdiği olumsuz mesajları susturun.
Bazen kendinizi affetmenize engel olan düşüncelerin ne olduğunu bulmak zordur. İç sesinizi çözümlemekte güçlük çekiyorsanız, bu egzersizi yapabilirsiniz: Kâğıdı dikine bir çizgi çekerek ikiye bölün. Bir yarısına iç sesinizin eleştirel ve mantıksız yorumlarını yazın. Kâğıdın diğer kısmınaysa bu yorumlara merhamet içeren, mantıklı cevaplar verin.
8-İsteklerinizle ilgili açık olun.
Yaptığınız hata bir başkasına zarar verdiyse, yapılması gereken en iyi davranışın ne olduğuna karar vermeniz gerekir. Bu kişiyle konuşup özür dilemek istiyor musunuz? Bu kişiyle barışmak ve yaptıklarınızı telafi etmek önemli mi? Ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız, telafi etme yoluna gitmek isteyebilirsiniz. Telafi etmek, zarar verdiğiniz kişiden basitçe özür dilemenin ötesinde bir harekettir. Telafi etmek için, yaptığınız hatayı düzeltmeniz gerekir. Yapılan bir çalışmaya göre bir başkasına zarar verdiğimiz durumlarda kendimizi affetmek, telafi etme yoluna gidildiğinde çok daha kolay.
9-Kendi tavsiyelerinize uyun.
Çoğunlukla, kendi tavsiyelerimize uymaktansa başkalarının verdiği tavsiyeleri dinleriz. Aynı hatayı yakın bir arkadaşınız yapmış olsaydı ona ne tavsiye verirdiniz? Kendinize bu soruyu sorun. İçinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak için kendi tavsiyelerinize uyun. Bunu kafanızda canlandırmak size zor geliyorsa, arkadaşınızla rol yapmak böyle düşünmenize yardımcı olabilir. Arkadaşınızdan sizi canlandırmasını isteyin. Size ne olduğunu ve hatalarını affetmek konusunda neden güçlük çektiğini anlatsın. Siz de tavsiye veren kişi rolünü oynayın ve arkadaşınıza hayatına nasıl devam edeceğiyle ilgili tavsiye verin.
10-Kafanızda aynı olayı sürekli olarak tekrarlamayın.
Hataları sürekli kafamızın içinde canlandırarak vaktimizi ve enerjimizi tüketmek insanın doğasında vardır. Hatalarınızı sindirmek için yaptığınız şeyi gözden geçirmek iyi olsa da, sürekli olarak aynı hatayı düşünmek, kendinizi affetmeniz için gerekli adımları atmanıza izin vermeyecektir. Kendinizi içinizden “Ben berbat biriyim.”, diyesöylenirken yakalıyorsanız, kendinizi durdurup olumlu bir şey yapın. Üç derin nefes alıp kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz mesela. Düşünce akışını bozmanız, kötü deneyimlerinizden uzaklaşmanıza ve stresle anksiyetenizin azalmasına yardımcı olur.
11-Kendinize nezaket ve anlayış gösterin.
Kötü olaylarda ilk tepkiniz kendinizi eleştirmekse, kendinize biraz nezaket ve anlayış göstermenin zamanı gelmiş demektir. Affetme yolculuğuna çıkabilmenizin tek yolu, kendinize nezaket ve anlayış göstermektir.
12-Profesyonel yardım alın.
Kendinizi affetmek konusunda güçlük çekiyorsanız profesyonel biriyle görüşmek sizin için faydalı olabilir. Bir danışmanla görüşmek size, hayatınızdaki bu sağlıksız tepkilerden vazgeçmenin yollarını ve hata yaptığınızda bununla nasıl başa çıkacağınızı öğretecektir. Bağışlayıcılık, öfkenizin, suçluluk duygunuzun, utancınızın ve üzüntünüzün kaybolmasına izin vererek hayatınıza devam etmenizi sağlayacağından iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Hislerinizi anladıktan sonra, bu hislere kulak verin ve kaçınılmaz olan hatalarınızı kabullenin. Affetmenin sizi özgür bırakacağını göreceksiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress