
Kıl Kurdu Enfeksiyonun Belirtileri
Kıl kurdu enfeksiyonu olan bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmeyebilir.
Ancak, sizde veya çocuğunuzda şu belirtiler olduğunda kıl kurdu enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz:
Nasıl Anlarım? |
---|
Anal bölgede sık ve yoğun kaşıntı |
Anal kaşıntı ve rahatsızlık nedeniyle huzursuz uyku |
Anüs çevresinde ağrı, kızarıklık veya ciltte tahriş |
Anüs bölgesinde kıl kurdunun olması |
Dışkıda kıl kurdunun olması |
Kıl Kurdu Enfeksiyonlarının Nedenleri
Bu yumurtalar, enfeksiyonu taşıyan kişi tarafından etrafa bulaştırılır. Enfeksiyon döngüsü bu mikroskobik yumurtaların bırakılmasıyla başlar.
Yumurtalar vücudunuza girdiğinde, yumurtadan çıkana ve olgunlaşana kadar bağırsakta kalırlar. Olgunlaştıklarında dişi solucanlar, bağırsakların içine doğru hareket eder ve geceleri anüsten geçerek vücuttan çıkarlar.
Dişi kıl kurtları, anüs çevresindeki deri kıvrımlarına yumurtlarlar ve daha sonra bağırsaklara geri dönerler. Bu yumurtaların varlığı genellikle anal kaşıntıya ve tahrişe neden olur.
Kişi etkilenen bölgeyi kaşıdığında, kıl kurdu yumurtaları parmaklara geçer. Yumurtalar birkaç saat boyunca elinizde kalabilir.
Çocuklar kıl kurdu yumurtasını kolayca bulaştırırlar çünkü enfekte olmuş oyuncakları veya başka nesneleri doğrudan ağızlarına alabilirler. Yumurtalar bulaştıkları parmaklardan direkt olarak yiyeceklere veya sıvılara geçebilir.
Nadiren de olsa, yetişkinlerin kirlenmiş yatakları, havluları veya giysileri sallarken havada bulunan yumurtaları solumaları da mümkündür.
Kıl kurtları genellikle 13 haftaya kadar yaşayabilir. Etkilenen bölgeyi kaşımak istenmeden yumurtaların sindirilmesine ve tekrar enfeksiyonun görülmesine neden olabilir. Bu durumda, kıl kurtlarının yaşam süreci tekrar başlar.
Bazen, anüsteki kıl kurtları yumurtadan çıkabilir ve kıl kurdu larvaları geldikleri bağırsağı tekrar enfekte edebilirler. Bu durum, tedavi edilmediğinde enfeksiyonun süresiz olarak devam etmesine neden olabilir.
Kimler Kıl Kurdu Enfeksiyonu Riski Altındadır?
Kıl kurdu enfeksiyonları her yaştan, her coğrafyadan pek çok kişiyi etkilemektedir. Kıl kurdu yumurtaları mikroskobik olduğundan, enfekte olmuş bireylerden veya bölgelerden kaçınmak imkânsızdır.
Herkes kıl kurdu enfeksiyonuna yakalanabilse de şu gruplar daha büyük risk altındadır:
Risk Grupları: |
---|
Kreşe, anaokuluna veya ilköğretime giden çocuklar |
Enfekte olmuş kişilerin aile üyeleri veya bakıcıları |
Yurtlarda veya diğer kalabalık yerlerde yaşayan bireyler |
Yemek yemeden önce düzenli ve dikkatli bir şekilde ellerini yıkamayan çocuklar ve yetişkinler |
Başparmaklarını emme alışkanlığı olan çocuklar |
Evcil Hayvanlardan Kıl Kurdu Enfeksiyonu Geçer mi?
Kıl Kurdu Enfeksiyonunun Teşhis Edilmesi
Görüntü 1
Görüntü 2
Görüntü 3
Bant testi, kıl kurdu enfeksiyonunu teşhis etmek için en iyi yöntemdir. Bu testte, yapışkanlı bir bant alınır ve anüs çevresindeki dairesel alana yapıştırılır.
Kişi uyuduğunda kurtlar sıklıkla anüsten çıkarlar. Bu nedenle enfeksiyon olduğundan şüphelenen kişiler sabah uyandıklarında bu bandı kontrol ettiklerinde kıl kurdu enfeksiyonu olup olmadığını anlarlar. Kıl kurdu varsa sabah banda yumurtalar yapışacaktır.
Bu durumda bandı doktorunuza götürün. Doktorunuz bandı mikroskop altında inceleyerek kıl kurdu yumurtasının olup olmadığını belirleyecektir.
Banyo yapmak veya tuvalete girmek gibi sabah rutinleri, yumurtaların vücudunuzdan uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle, testi ilk uyandığınızda yapmanız en doğru sonuçları almanıza yardımcı olacaktır.
Kıl Kurdu Enfeksiyonunun Tedavisi
İlaçlar ve evde uygulanabilecek temizlik önerileri ile kıl kurtlarından kurtulabilirsiniz:
1 İlaç Tedavisi
2 Evinizi Kıl Kurtlarından Arındırın
Ev İlaçları Kıl Kurdu Enfeksiyonuna Karşı Etkili midir?
Ev ilaçlarının kıl kurdu enfeksiyonuna karşı etkili olduğu fikrini destekleyen bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Ancak, anektolojik kanıtlar bazı insanların çiğ sarımsak, Hindistan cevizi yağı veya çiğ havuç ile rahatlama bulduğunu göstermektedir.
Kıl Kurdu Enfeksiyonunun Neden Olduğu Komplikasyonlar
Kıl kurtları anüsten çıkarak vajinayı, rahmi, dölyatağı borusunu ve diğer pelvik organları da etkileyebilirler. Bu durum vajinit ve endometrit dâhil olmak üzere başka enfeksiyonlara neden olabilir. Endometrit, rahim duvarının iltihaplanmasıdır.
Kıl kurdu sayısının fazla olması varlığı karın ağrısına neden olabilir.
Büyük oranda kıl kurdu popülasyonunun olması temel besinlerin vücudunuza girmemesine ve buna bağlı olarak kilo vermenize neden olabilir.
Kıl Kurdu Enfeksiyonunun Önlenmesi
Kıl kurdu enfeksiyonlarını birkaç uygulama ile önlemeye çalışabilirsiniz:
- Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi ılık su ve sabunla yıkayınız. Özellikle bağırsak hareketlerinden sonra ve çocukların bezlerini değiştirdikten sonra dikkatli olun. Yiyecek ve yemek hazırlarken de aynı şeyi yapın. Bu, kıl kurtlarından korunmanın en iyi yoludur.
- Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutun.
- Tırnak ısırma veya kaşımak gibi kıl kurdu yumurtalarını yayabilecek alışkanlıkları bırakın.
- Sabahları her gece dışarı çıkan kıl kurdu yumurtalarından kurtulmak için duş alın.
- İç çamaşırlarınızı ve kıyafetlerinizi her gün değiştirin.
- Yatakları, giysileri ve kıl kurdu yumurtalarını içerebilen havluları yıkarken çamaşır makinesinde sıcak su ve kurutucuda da yüksek sıcaklık kullanın.
- Odaları gün boyunca gün ışığıyla iyice aydınlatın çünkü yumurtalar güneş ışığına karşı hassastırlar.
Kıl Kurdu Enfeksiyonunun İlerleyişi
Kıl kurdu enfeksiyonunu, ilaçla ve önerilen temizlik rutiniyle ortadan kaldırmak mümkündür. Ancak, kıl kurdu yumurtaları çıplak gözle görünmez olduğundan ve oldukça bulaşıcı olduğundan, yeniden enfeksiyon kolaylıkla görülebilir.
Kişi kendi kendini enfekte edebileceği gibi başka bir kişiden gelen yumurta ile de yeniden enfekte olabilir.
Evinizi temizledikten sonra tekrar enfeksiyon yaşarsanız bu durum, evinizde yaşayan diğer kişilerden ya da evin dışından gelen yumurtalardan kaynaklanabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın