• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kıllı Benler Kanserin Bir Belirtisi mi?

4 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kıllı Benler Neden Oluşur?

Ben, kıl köklerinin oluştuğu bir yerde ortaya çıkmışsa benin yüzeyinde kıl oluşması mümkündür. Normal cilt hücrelerinin olduğu yerlerde oluşan benler sağlıklı olduğundan kıl oluşumu da normal bir şekilde devam eder. Kılın oluşumu benden dolayı değil kıl köklerinden dolayıdır. Kıl oluştuktan sonra benin yüzeyini geçerek tıpkı cildin diğer yerlerinde olduğu gibi uzamaya başlar.

Bir benin üzerinde bir ya da iki kılın uzadığını görmek anormal bir durum değildir. Bazı durumlarda, benin üzerindeki kılların rengi o bölgedeki kılların renginden çok daha koyu ya da çok daha kalın olabilir. Buradaki hücrelerdeki fazla pigment kıl kökünün rengini de koyulaştırdığından bu durum ortaya çıkar.

Dermatologların ve diğer klinik uzmanların incelemelerine göre kıllı benler kanserin belirtisi değildir. Ancak bu durum, kıllı benler kanser hücrelerinin olduğu yerde gelişemez anlamına kesinlikle gelmez. Bu durumda, kıl kökünün altındaki ciltte anormallik olduğunda doktorunuz kılların gelişiminin engelleneceğini söyleyebilir.

Bendeki Kıl Alınabilir mi?

Bir başka mitse benlerdeki kılları almanın kansere sebep olacağının düşünülmesidir. Neyse ki durum hiç de böyle değildir.

Bendeki kıl sizi rahatsız ediyorsa almanızda bir sakınca yoktur. Vücudunuzdaki istenmeyen diğer tüyleri nasıl alıyorsanız bendeki kılı da o şekilde alabilirsiniz. Cımbız kullanabileceğiniz gibi epilasyonla bu kıl kökünü yaktırmanız da mümkün.

Beni tahriş etmekten çekiniyorsanız cildinize en yakın olduğu yerden kılı kesmeyi düşünebilirsiniz. Kılı almaya çalıştığınızda cildiniz tahriş olduysa dermatoloğa görünebilirsiniz.

Ben aldırmak oldukça basit bir işlemdir. Doktorunuz ilk başta bölgeyi uyuşturur ve sonra beni keserek alır. Ben çok büyükse doktorunuz kesiği kapatmak için birkaç dikiş atabilir. Ben aldırma genellikle kolay ve basit bir işlem olsa da sonrasında aldırdığınız bölgede kalıcı bir iz oluşur. Benin bulunduğu bölgeye göre, yara izinin mi yoksa benin mi daha kötü görüneceğini düşünmeniz gerekebilir.

Kanserli Benlerin Belirtileri

Güneşe çok fazla maruz kaldığınız bölgelerinizde ben oluşabilir ama durum her zaman bu şekilde olmaz. Benler vücudunuzun her yerinde oluşabilirler. Açık tenlilerde ben oluşumu esmer tenlilere göre daha sık görülür. Çoğu kişinin vücudunda 10 ile 40 arasında ben bulunurken bazılarının vücudundaki ben sayısı 50’nin üzerine çıkabilir.

Sağlıklı benler küçük veya büyük olabilirler ve genel özellikleri şu şekildedir:

  • Simetrik ve yuvarlaktırlar.
  • Yumuşak kenarları vardır.
  • Görünüşleri aynıdır ve değişim göstermezler.
  • Benin rengi bütünseldir ve kahverengi, taba, kırmızı, pembe, şeffaf hatta mavi olabilir.
  • 5 milimetreden büyük olmazlar.
Vücutlarında çok fazla ben olan kişilerde ya da sürekli olarak güneşe maruz kalan kişilerde cilt kanseri olma olasılığı daha fazladır. Benlerinizi takip etmeniz ve düzenli olarak dermatoloğa gitmeniz önemlidir. Sağlıklı benler bile bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomda olduğu gibi kanser hücresine dönebilirler.

Tipik olmayan benlerde dikkat edilmesi gereken belirtiler:

  • Düzensiz ve asimetrik bir şekil
  • Düzgün olmayan ve ciltten net bir şekilde ayrılmayan sınırlar
  • Benin içinde iki ya da daha fazla renk olması
  • Boyutlarının 5 milimetreden büyük olması
  • Benin yüzeyinde değişim olması
  • Kaşıntı
  • Kanama
  • Ani değişim ya da büyüme

Melanomun başlangıç belirtileri arasında var olan bir benin şekil değiştirmesi veya yeni benlerin oluşması vardır. Benleri erkenden tespit edebilmek için cildinizi düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekmektedir. Cildinizde çok sayıda ben varsa veya ailenizde cilt kanseri olan varsa yılda bir kez dermatoloğa görünmenizde fayda vardır.

Tipik olmayan benlerin vücudunuzda olması kanserinizin olduğu anlamına gelmez. Tipik benlerin zamanla renklerinin daha da koyulaşması ya da açılması normaldir. Ama bahsettiğimiz gibi değişiklikler gözlerseniz dermatoloğa görünmelisiniz. Dermatolog beninizi alıp kanser için teste gönderecektir.

Kıllı bir ben oluşumu gözlerseniz, büyük ihtimalle endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur. Kılın varlığı benin altında sağlıklı kıl köklerinin ve sağlıklı hücrelerin olduğu anlamına gelir. Çoğu zaman, kıllı benler kansere dönüşmezler.

Bendeki kılların görünümü size rahatsızlık veriyorsa dermatoloğa görünerek kıllarınızı yaktırabileceğiniz gibi kendiniz de alabilirsiniz. Cilt kanseri riskinden endişe duyuyorsanız doktora gidip muayene olabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress