
Kıllı Benler Neden Oluşur?
Ben, kıl köklerinin oluştuğu bir yerde ortaya çıkmışsa benin yüzeyinde kıl oluşması mümkündür. Normal cilt hücrelerinin olduğu yerlerde oluşan benler sağlıklı olduğundan kıl oluşumu da normal bir şekilde devam eder. Kılın oluşumu benden dolayı değil kıl köklerinden dolayıdır. Kıl oluştuktan sonra benin yüzeyini geçerek tıpkı cildin diğer yerlerinde olduğu gibi uzamaya başlar.
Bir benin üzerinde bir ya da iki kılın uzadığını görmek anormal bir durum değildir. Bazı durumlarda, benin üzerindeki kılların rengi o bölgedeki kılların renginden çok daha koyu ya da çok daha kalın olabilir. Buradaki hücrelerdeki fazla pigment kıl kökünün rengini de koyulaştırdığından bu durum ortaya çıkar.
Dermatologların ve diğer klinik uzmanların incelemelerine göre kıllı benler kanserin belirtisi değildir. Ancak bu durum, kıllı benler kanser hücrelerinin olduğu yerde gelişemez anlamına kesinlikle gelmez. Bu durumda, kıl kökünün altındaki ciltte anormallik olduğunda doktorunuz kılların gelişiminin engelleneceğini söyleyebilir.
Bendeki Kıl Alınabilir mi?
Bir başka mitse benlerdeki kılları almanın kansere sebep olacağının düşünülmesidir. Neyse ki durum hiç de böyle değildir.
Bendeki kıl sizi rahatsız ediyorsa almanızda bir sakınca yoktur. Vücudunuzdaki istenmeyen diğer tüyleri nasıl alıyorsanız bendeki kılı da o şekilde alabilirsiniz. Cımbız kullanabileceğiniz gibi epilasyonla bu kıl kökünü yaktırmanız da mümkün.
Beni tahriş etmekten çekiniyorsanız cildinize en yakın olduğu yerden kılı kesmeyi düşünebilirsiniz. Kılı almaya çalıştığınızda cildiniz tahriş olduysa dermatoloğa görünebilirsiniz.
Ben aldırmak oldukça basit bir işlemdir. Doktorunuz ilk başta bölgeyi uyuşturur ve sonra beni keserek alır. Ben çok büyükse doktorunuz kesiği kapatmak için birkaç dikiş atabilir. Ben aldırma genellikle kolay ve basit bir işlem olsa da sonrasında aldırdığınız bölgede kalıcı bir iz oluşur. Benin bulunduğu bölgeye göre, yara izinin mi yoksa benin mi daha kötü görüneceğini düşünmeniz gerekebilir.
Kanserli Benlerin Belirtileri
Sağlıklı benler küçük veya büyük olabilirler ve genel özellikleri şu şekildedir:
- Simetrik ve yuvarlaktırlar.
- Yumuşak kenarları vardır.
- Görünüşleri aynıdır ve değişim göstermezler.
- Benin rengi bütünseldir ve kahverengi, taba, kırmızı, pembe, şeffaf hatta mavi olabilir.
- 5 milimetreden büyük olmazlar.
Tipik olmayan benlerde dikkat edilmesi gereken belirtiler:
- Düzensiz ve asimetrik bir şekil
- Düzgün olmayan ve ciltten net bir şekilde ayrılmayan sınırlar
- Benin içinde iki ya da daha fazla renk olması
- Boyutlarının 5 milimetreden büyük olması
- Benin yüzeyinde değişim olması
- Kaşıntı
- Kanama
- Ani değişim ya da büyüme
Melanomun başlangıç belirtileri arasında var olan bir benin şekil değiştirmesi veya yeni benlerin oluşması vardır. Benleri erkenden tespit edebilmek için cildinizi düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekmektedir. Cildinizde çok sayıda ben varsa veya ailenizde cilt kanseri olan varsa yılda bir kez dermatoloğa görünmenizde fayda vardır.
Tipik olmayan benlerin vücudunuzda olması kanserinizin olduğu anlamına gelmez. Tipik benlerin zamanla renklerinin daha da koyulaşması ya da açılması normaldir. Ama bahsettiğimiz gibi değişiklikler gözlerseniz dermatoloğa görünmelisiniz. Dermatolog beninizi alıp kanser için teste gönderecektir.
Kıllı bir ben oluşumu gözlerseniz, büyük ihtimalle endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur. Kılın varlığı benin altında sağlıklı kıl köklerinin ve sağlıklı hücrelerin olduğu anlamına gelir. Çoğu zaman, kıllı benler kansere dönüşmezler.
Bendeki kılların görünümü size rahatsızlık veriyorsa dermatoloğa görünerek kıllarınızı yaktırabileceğiniz gibi kendiniz de alabilirsiniz. Cilt kanseri riskinden endişe duyuyorsanız doktora gidip muayene olabilirsiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın