• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kimlerin Vakumla Doğum Yapması Gerekir?

1 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Vakumla Doğum Yapılabilmesi için Oluşması Gereken Şartlar

Vakumla doğum yapılabilmesi için birçok şartın oluşması gerekir.

Vakumla doğumu düşünmeden önce doktorunuz şu durumların varlığını onaylayacaktır:

1 Rahim Ağzının Tamamen Açılmaması
Rahim ağzı tam olarak açılmadıysa, rahim ağzında yaralanma ve yırtılma ihtimali olduğundan doktorunuz vakumla doğum yöntemini uygulayabilir. Rahim ağzında yaralanmaların ameliyatla onarılması gerekir ve bu durum ileride yaşanacak hamileliklerde sorunlara yol açabilir.
2 Bebeğin Kafasının Bulunduğu Yerin Tam Olarak Bilinmesi
Vakum, bebeğin yüzüne ya da kaşlarına asla gelmemelidir. Vakum için ideal bölge, bebeğin kafasının üstüdür. Siz sırt üstü yatarken bebeğin suratı yukarı bakacak şekildeyse vakum doğumun başarılı olma ihtimali daha azdır.
3 Bebeğin Kafası Doğum Kanalına Girmiş Olmalı
Bebeğin kafasının doğum kanalındaki pozisyonu, iskiyal omur da denilen rahim ağzının en dar olduğu yerle ilişki kurularak ölçülür. Bu omurlar pelvik kemiğin bir kısmıdır ve vajinal muayeneyle hissedilebilirler. Bebeğin kafasının üst kısmı iskiyal omurla aynı hizadaysa bebeğin sıfır durumda olduğu söylenir. Yani, bebeğin kafası pelvise gelmiş demektir.

Vakum uygulaması yapılmadan önce bebeğin kafasının iskiyal omura gelmesi gerekir. Bebeğin kafasının omurların birkaç santimetre aşağı inmesi tercih edilir. Eğer bebeğin pozisyonu bu şekildeyse vakumla doğum yöntemiyle başarılı bir doğum yapılma olasılığı daha fazladır. İtekleme sırasında vajinal açıklıktan bebeğin kafasının görünmesi de bu ihtimali artırır.

4 Membran Yırtılmış Olmalı
Vakumla doğum yöntemini uygulayabilmek için amniyotik sıvının gelmesi gerekir. Bu durum genellikle vakumla doğum düşünülmeden önce gerçekleşmiş olur.
5 Doktor Bebeğin Doğum Kanalından Geçeceğine İnanmalı
Bazen başarılı bir doğum için bebeğin çok büyük olduğu ya da doğum kanalının çok küçük olduğu durumlar vardır. Bu gibi durumlarda vakumla doğum yapmak sadece başarısızlıkla sonlanmaz aynı zamanda ciddi komplikasyonlara da yol açar.
6 Hamilelik Sonlanmaya Yaklaşmış Olmalı
Vakumla doğumun riski, prematüre bebeklerde artar. Bu nedenle, bu yöntem hamileliğinin 34. haftasından daha erken bir döneminde olan kişilere uygulanmamalıdır. Prematüre bebekler için forseps kullanılabilir.

Doğumun Uzaması

Normal doğum iki aşamadan oluşur. İlk aşama, düzenli kasılmalarla başlayıp, rahim ağzı tamamen açılınca tamamlanır. Bu aşama, ilk kez bebek sahibi olacak kadınlarda 12 ila 20 saat sürebilir. Daha önce vajinal doğum yapıldıysa bu süre sadece 7 ila 10 saat kadar kısa sürebilir.

Doğumun ikinci aşaması ise rahim ağzı tamamen açıldığında başlar ve bebek doğunca tamamlanır. İkinci aşama sırasında rahim kasılmaya devam eder ve bebeği rahim ağzından ve doğum kanalından iterek çıkarmanız gerekir. İlk kez bebek doğum yapan kadınlar için ikinci aşama bir veya iki saat sürebilir. Daha önce vajinal doğum yapmış kadınlarda ise itekleme aşaması bir saatten kısa sürebilir.

İkinci aşamanın uzunluğunu pek çok faktör etkileyebilir.

Bu faktörler:
Epidural anestezinin kullanılması
Bebeğin boyutu ve pozisyonu
Doğum kanalının boyutu

Anne, doğumun ikinci aşamasında doğum yorgunluğu yaşayabilir ve bu nedenle doğum uzayabilir. Doğum yorgunluğu, güçlü anesteziden dolayı bebek iteklenemediğinde yaşanır. Bu aşama sırasında doktorunuz, doğumun ilerleyişini bebeğin kafasının doğum kanalındaki pozisyonunu kontrol ederek değerlendirecektir. Bebeğiniz aşağıya inmeye devam ettikçe herhangi bir sorun yoktur, itmeye devam edebilirsiniz. Ancak, bebeğin aşağıya inmesi gecikiyorsa ya da ikinci aşama iki saatten daha uzun olacak şekilde uzadıysa doktorunuz vakumla doğum yaptırmayı düşünebilir.

1 Doğum Yorgunluğu
Etkili bir şekilde itmek için harcanan efor yorucu olabilir. İtme, bir saatten uzun süredir devam ettiğinde başarılı bir şekilde doğum yapmak için gerekli gücü kaybedebilirsiniz. Bu durumda, doktorunuz komplikasyonları önlemek için fazladan yardım sağlayacaktır. Vakum, siz bebeği iterken doktorunuzun bebeği çekmesine yardımcı olur. Bu iki güç birleştiğinde bebeğinizi doğurmanız için genellikle yeterli olur.
2 Yoğun Epidural Anestezi
Epidural anestezi, doğum sırasında ağrıyı hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Epidural, ince bir plastik tüpe ya da katetere yerleştirilir ve belden, omuriliğin hemen dışından verilir. Bu kateter aracılığıyla verilen ilaç, omuriliğinizdeki sinir giriş çıkışlarına yayılarak doğum sırasında ağrıyı hafifletir. Epidural kateter genellikle tüm doğum boyunca orada bırakılır. Aynı iğneden farklı ilaçların da verilmesi gerekebilir.

Epidural, ağrı sinyalleri gönderen sinirleri engellediği için doğum sırasında kullanışlıdır. Ancak, aynı sinirler hareket için de gerekli olduğundan itmeyi çok fazla etkilememelidir. İdeal bir durumda ağrıyı yaşamamanız ancak etkili bir şekilde hareket edip, bebeği itebilmeniz gerekir. Bazen, gerekenden fazla doz ilaç alınırsa itme kabiliyetiniz etkilenebilir. Bu durumda doktorunuz vakum yardımıyla bebeği doğurtabilir.

3 Anneyle Alakalı Sağlık Sorunları
Doğum sırasında itmeden dolayı bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu durumlar da itmeyi imkânsız hale getirebilir. İtme sırasında damarlardaki ve beyindeki basınç artar. Bazı sağlık sorunları yaşayan kadınlar, doğumun ikinci aşaması sırasında komplikasyonlar yaşayabilirler.

Bu durumlar arasında şunlar bulunur:
Aşırı yüksek tansiyon
Pulmoner hipertansiyon ya da Eisenmenger sendromu gibi kalp hastalıkları
Anevrizma ya da inme yaşanması
Nöromüsküler hastalıklar

Bu gibi durumlarda doktorunuz doğumun ikinci aşamasını kısaltmak için vakum kullanabilir veya annenin eforunun o kadar önemli olmadığı forsepsle doğum yönteminden yararlanabilir.

4 Fetüsle İlgili Sorunların Varlığı
Doğum boyunca, bebeğinizin sağlık durumunu korumak ve düzeltmek için her türlü efor sarf edilir. Doktorların çoğu, sürekli olarak fetal kalp görüntülemeden faydalanırlar. Bu cihaz, doğum boyunca bebeğin kalp hızını ve kasılmaları kaydederek bebeğin durumuna karar verilmesini sağlar. Kalp hızında önemli değişimlerin olması yanlış bir şeylerin olduğuna işaret eder. Bebeğinizin kalp hızında devam eden bir düşme varsa ve bu düşüş düzelmiyorsa hızlı bir şekilde doğum yapılması gerekebilir. Bunun yapılması, bebeğinizde tersine döndürülemeyecek hasarların oluşmasını önler. Uygun koşullar altında bebeğin hızlı bir şekilde doğurtulması için vakumla doğum yönteminden faydalanılabilir.
5 Bebeğin Kafasının Anormal Pozisyonda Olması
Doğum geciktiyse ya da uzadıysa bebeğin pozisyonu anormal konumda olabilir.

Normal doğum sırasında bebeğin çenesi göğsüne dayalı olur. Bu pozisyon, bebeğin kafatasının uç noktasının doğum kanalından ilk çıkmasını sağlar. Bebeğin, annenin kuyruk sokumuna doğru bakıyor olması gerekir. Bu pozisyonda, bebeğin kafasının en küçük kısmı doğum kanalından ilk olarak çıkar.

Bebeğin kafası şu şekildeyse pozisyon anormal olarak düşünülür:
Bir tarafa hafif eğimli durması
Yana doğru bakması
Anne sırt üstü yatarken bebeğin yukarı doğru bakması

Bu durumlarda doğumun ikinci aşaması uzayabilir ve doğumun tamamlanabilmesi için bebeğin pozisyonunu değiştirmek gerekebilir. Döndürme ya da bebeğin kafasının istenen duruma sokulabilmesi için forseps tercih edilir. Vakum genellikle bu gibi durumlarda kullanılmasa da otomatik bir döndürme sağlayabilir. Bu durum, hafif bir çekme uygulandığında bebeğin kafası kendiliğinden döndüğünde oluşur.

Vakumla doğum, çok uzayan doğumlarda ya da bir an önce sonlandırılması gereken doğumlarda kullanılan bir seçenektir. Ancak, bu durum doğum için ve ilerleyen hamilelikler için daha fazla komplikasyon riski oluşturabilir. Bu risklerin bilincinde olduğunuzdan ve kafanızdaki endişelerinizle ilgili doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress