• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kivi Alerjisi

30 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kiviye Alerjim Var Mı?

Kivi ya da Çin Meyvesi günlük beslenme düzeninize ekleyebileceğiniz renkli ve sağlıklı bir meyve. Bu durum tabii ki de kiviye alerjiniz yoksa geçerli.

30 yılı aşkın bir süredir kivinin bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep oldukları biliniyor. Bazı insanlar meyvenin kendisine tepki verirken bazıları kivinin yanında başka bir gıda alımında, polenle ya da lateks alerjisiyle birlikte alerjik reaksiyon verebiliyor.

Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler ağız veya kiviye dokunan diğer bölgelerle sınırlı kalabilir.

Hafif belirtiler:

  • Kivi yedikten sonra ağzın, dudakların ve dilin kaşınması
  • Ciltte kızarıklık
  • Daha ciddi vakalarda, belirtiler çok daha ciddi olup, hayatı tehdit edebilir. Aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız vakit kaybetmeden acil servise ulaşın.
  • Nefes almada güçlük ya da astım belirtileri
  • Ağzın ve boğazın şişmesi
  • Dudaklarda ve boğazda uyuşma
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Baş dönmesi ve bilinç kaybı
  • Kusma, kramp ve ishal
  • Kan basıncının düşmesi (Anaflaktik şok)
  • Bazı kişiler, oral alerji sendromu olarak da bilinen sendromları gösterebilirler. Bu sendrom, kişiler küçük bir kivi ya da alerjilerinin olduğu herhangi bir gıdayı tükettiklerinde kişinin ağzında ve boğazında kaşınma hissi yaratır. Oral alerji sendromu şişme ve kızarıklara da sebep olabilir.

1.Risk faktörleri
Lateksin içinde alerjiye sebep olan maddelerle polenlerin, meyvelerin, kuruyemişlerin ve sebzelerin içerikleri benzer olduğundan latekse alerjisi olan birinin kivi, muz ve avokado gibi meyvelere alerjik reaksiyon gösterme olasılığı yükselir.

2.Komplikasyonlar
Bazı gıdalar belli başlı alerjiye sebep olacak maddeler içerdiği için kiviye alerjiniz varsa, diğer gıdalara reaksiyon gösterme olasılığınız da yüksektir. En ciddi komplikasyonlar arasında nefes darlığı, bilinç kaybı ve antihistaminik ya da Epipen alsanız bile hemen müdahale gerektiren anaflaktik şok yer alır.

3.Çocuğum kivi yiyebilir mi?
Çocukların gıdalarla ağır ağır tanıştırılması gerekir. Yeni bir gıdayı beslenme düzenlerine ekledikten sonra tepkilerini görmek adına birkaç gün bekleyin. Kivi, alerjik bir gıda olarak bilinir. Özellikle ailenizde gıda alerjisi geçmişi varsa bebeklere yedirmeden önce doktorunuza danışın. Çocuklar yetişkinlere göre çok daha hassastırlar ama büyüdükçe gıda hassasiyetleri azalır.
4.Hangi gıdaları tüketebilirim?
Kiviye olan alerjiniz başlangıçta hafif olabilir ama meyveyi yedikçe giderek ciddileşir. Çiğ kiviye alerjiniz varsa, çiğ yemekten kaçının. Pişirmek alerjiye sebep olan proteinleri etkisiz hale getirebilir. Böylelikle kiviyi tüketmek sizin için güvenli olur. Eğer alerjiniz ciddiyse pişmiş halinden de uzak dursanız iyi edersiniz. Kivinin altı farklı türü vardır. Hangi türünü yediğinize göre vücudunuzun göstereceği tepki de değişebilir. Bazı kiviler parlak yeşilken, bazıları altın renklidir. Salatanın ya da tatlının içine katılmış kiviyi başka bir meyveyle karıştırmak çok rastlanan bir durumdur. Alerjiniz varsa, kivinin her türünü tanımaya çalışın. Böylece yediğiniz yemeklerde kivinin başka bir türünün olup olmadığını anlayabilirsiniz. Alerjik reaksiyon riskini en aza indirmek için birkaç ipucu:

  • Meyve salatalarına, meyveli pürelere ve meyveli dondurmalara temkinli yaklaşın. Çoğunlukla az miktarda da olsa kivi içeriyorlar.
  • Ailenizi, arkadaşlarınızı ve yemek yediğiniz yerleri bu konuda bilgilendirin. Besin kirliliği, alerjisi olan insanlarda çok ciddi sonuçlar doğurur. Bu yüzden, yemeğinizi hazırlayan kişilerin çapraz zehirlenmeden kaçınmak için çok dikkatli olması gerekir.
  • Etiketleri, ürünü daha önceden almış olsanız bile okuyun. Tarifler değişebilir ve sizin alerjinizin olduğu gıdalar daha önceden almış olduğunuz yiyeceklere eklenmiş olabilir.
  • Muz, avokado ve kestane yerken dikkatli olun. Kivi alerjisi, diğer gıdalara da alerjinizin olması riskini artırır.
5.Ne zaman yardım almalıyım?
Çiğ kivi yedikten sonra ağzınız kaşınmaya başlarsa doktorunuzdan randevu alın. Polen alerjiniz varsa, özellikle huş ağacı polenine, doktorunuzun kivi de dahil olmak üzere çok sayıda gıda için intolerans testi yapması gerekir. Doktorunuz elinizin altında antihistaminik ilaçları bulundurmanızı önerebilir. Alerjiniz ciddi boyuttaysa yanınızda sürekli Epipen bulundurmanızı da tavsiye edebilir. Kısacası, latekse ve polene alerjisi olan bazı kişilerin kivi gibi meyvelere de alerjileri olabilir. Kişide sadece kivi alerjisi de olabilir. İki durumda da belirtiler hafif ya da ciddi olabilir. Kivi alerjisi olan birinin diğer meyvelere, kuruyemişlere ve sebzelere de alerjisi olması mümkün olduğundan nelerden kaçınmanız gerektiğini anlamak için tükettiğiniz gıdalara karşı temkinli yaklaşmalısınız. Alerjiyle yaşamak, etiketleri okumanız gerektiği anlamına gelir. Yemeklerin nasıl hazırlandığını daima sormalısınız. İçeriğiyle ilgili şüpheye düştüğünüz gıdalara hayır demeye hazır olun. Dışarıda yemek yerken yanınızda gıda alerji kartı taşımayı düşünebilirsiniz. Bu kart, size hizmet edecek olan garsona ve mutfak ekibine alerjinizi bildirmek için kolay bir yoldur. Başkalarını gıda alerjisi konusunda eğiterek, durumunuzdan herkesi haberdar edip, muhtemel alerji nöbetlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress