
Alman Kızamığının Belirtileri Nelerdir?
⇒Alman kızamığı belirtileri genellikle o kadar hafiftir ki fark etmesi zor. Semptomlar ortaya çıktığında, genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki iki ila üç hafta içinde gelişir. Genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer ve şunları içerebilir:
- Yüzde başlayan ve sonra vücudun geri kalanına yayılan pembe veya kırmızı döküntü
- Hafif ateş, genellikle 39°C’nin altında
- Şişmiş ve hassas lenf bezleri
- Burun akıntısı veya tıkalı burun
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- İltihaplı veya kırmızı gözler
⇒Bu belirtiler ciddi gözükmese de, Alman kızamığı olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Bu özellikle hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız önemlidir.
⇒Nadir durumlarda, Alman kızamığı kulak enfeksiyonlarına ve beyin şişmesine neden olabilir. Alman kızamığı enfeksiyonu sırasında veya sonrasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz derhal doktorunuzu arayın:
- Uzun süreli baş ağrısı
- Kulak ağrısı
- Boyun tutulması
Alman Kızamığına Ne Sebep Olur?
⇒Alman kızamığına kızamıkçık virüsü neden olur. Bu yakın temas veya hava yoluyla yayılabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Hapşırırken ve öksürürken kişiden insana burun ve boğazdaki küçük sıvı damlaları ile temas yoluyla geçebilir. Bu, virüs bulaşmış bir kişinin damlacıklarını teneffüs ederek veya damlacıklarla kontamine olmuş bir nesneye dokunarak virüsü alabileceğiniz anlamına gelir. Alman kızamığı, hamile bir kadından gelişen bebeğine kan dolaşımından da geçebilir.
⇒Alman kızamığı olan insanlar, kızarıklığın ortaya çıkmasından önceki iki haftaya kadar bulaşıcıdır. Virüsü bulaştığını bile bilmeden önce yayabilirler.
Alman Kızamığı için Kimler Risk Altında?
Alman Kızamığı Hamile Kadınları Nasıl Etkiler?
⇒Bir kadın hamilelik sırasında Alman kızamığa yakaladığında, virüs gelişmekte olan bebeğe kan dolaşımından geçebilir. Buna doğumsal kızamıkçık sendromu denir. Konjenital kızamıkçık sendromu düşük ve ölü doğumlara neden olabileceği için ciddi bir sağlık sorunudur. Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, doğan bebeklerde doğum kusurlarına neden olabilir:
- Gecikmiş büyüme
- Zihinsel engelli
- Kalp defekti
- Sağırlık
- Zayıf işleyen organlar
⇒Çocuk doğurma çağındaki kadınlar, hamile kalmadan önce test edilen kızamıkçık bağışıklıklarına sahip olmalıdır. Bir aşıya ihtiyaç varsa, hamile kalmaya çalışmadan en az 28 gün önce alınması önemlidir.
Alman Kızamığı Nasıl Teşhis Edilir?
⇒Alman kızamığı, kızarıklığa neden olan diğer virüslere benzer göründüğü için, doktorunuz tanınızı bir kan testi ile onaylayacaktır. Bu, kanınızda farklı kızamıkçık antikorlarının varlığını kontrol edebilir. Antikorlar, virüsler ve bakteriler gibi zararlı maddeleri tanıyan ve yok eden proteinlerdir. Test sonuçları, şu anda virüsünüz olup olmadığını veya buna bağışık olup olmadığını gösterebilir.
Alman Kızamığı Nasıl Tedavi Edilir?
⇒Çoğu Alman kızamığı vakası evde tedavi edilir. Doktorunuz size yatakta dinlenmenizi ve ateş ve ağrılardaki rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilecek asetaminofen (Tylenol) almanızı söyleyebilir. Ayrıca, virüsü başkalarına yayılmasını önlemek için işte veya okulda kalmanızı önerebilirler.
⇒Hamile kadınlar, virüsle savaşabilecek hiperimmün globulin adı verilen antikorlarla tedavi edilebilir. Bu belirtilerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bebeğinizin konjenital kızamıkçık sendromu geliştirmesi için hala bir şans var. Konjenital kızamıkçıkla doğan bebekler bir uzmanlar ekibinin tedavisine ihtiyaç duyacaktır. Bebeğinize Alman kızamığı geçirmekten endişe ediyorsanız doktorunuzla konuşun.
Alman Kızamığını Nasıl Önleyebilirim?
⇒Çoğu insan için aşı, Alman kızamığını önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Kızamıkçık aşısı tipik olarak kızamık ve kabakulak aşılarının yanı sıra su çiçeği hastalığına neden olan virüs olan suçiçeği ile birleştirilir.
⇒Bu aşılar genellikle 12 ila 15 aylık olan çocuklara verilir. Çocuklar 4 ila 6 yaşları arasındayken, bir takviye atışına tekrar ihtiyaç duyulacaktır. Aşılar, küçük dozlarda virüs içerdiğinden, hafif ateş ve döküntüler meydana gelebilir.
Alman kızamığı aşısı olup olmadığınızı bilmiyorsanız, özellikle aşağıdaki durumlarda, bağışıklığınızı test etmeniz önemlidir:
- Doğurganlık çağındaki bir kadınsanız veya hamile değilseniz
- Bir eğitim tesisine katılıyorsanız
- Tıbbi bir tesiste veya okulda çalışıyorsanız
- Kızamıkçık aşısı yapmayan bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız
⇒Kızamıkçık aşısı genellikle zararlı olmasa da, atıştaki virüs bazı insanlarda olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. Başka bir hastalığa bağlı olarak zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, hamileyseniz veya gelecek ay içinde hamile kalmayı planlıyorsanız aşı olmamanız gerekir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın