• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Klimalarla İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

3 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Her yıl, pek çok kişi çeşitli alerjilerden etkilenir. Mevsimsel alerjiler ise en çok yaşanan alerji türleridir. Bu tür alerjileri yaşayan kişiler için klimalara yatırım yapmak oldukça akıllıca bir seçimdir. Peki, klimalar gerçekten çeşitli solunum yolu hastalıklarını önlüyor mu? Bu cihazlarla ilgili çeşitli soruların cevaplarını öğrenebilmek için uzman görüşlerini sizler için derledik.

1.Havada Endişelenmemizi Gerektiren Ne Gibi Maddeler Bulunur?
Havada bulunan alerjenler:

  • Toz
  • Kir
  • Polenler
  • Küf ve küf sporları
  • Pamuk ve metaller
  • Alçı tozu ve tahta parçaları
  • Saç ve hayvan kılı
  • Bakteriler
  • Diğer mikroorganizmalar

Havada çıplak gözle görülemeyecek ve gözde tahrişe neden olabilecek mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmalar, burnun akmasına, hapşırmaya, bulantıya, baş ağrısına ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olur. Zamanla, bu tahriş edici maddelerin solunması, solunum sisteminizde uzun süreli belirtilerin oluşmasına neden olur.

İçerideki ve dışarıdaki havanın kaliteli olması, tanecikleri ve gazları etkiler.

İçerideki havanın kaliteli olması, havanın tozdan, evcil hayvanların döküntülerinden ve virüslerden arınmış olması anlamına gelir. Gazlarda karbon monoksit, sigara dumanı, yemek dumanı ve kimyasal duman olabilir. Bu tür maddeler hafif alerjilere sebep olabileceği gibi hayati risk oluşturan alerjilere de neden olabilirler.

Dışarıdaki havanın kalitesi, hava kirliliği, inşaat tozları, araba egzozları, polen ve çimler gibi alerjenlerden etkilenebilir.

Gazlar, kömürün ya da petrolün yanması ve endüstriyel atıkların sonucunda ortaya çıkarlar. Dışarıdaki havanın kalitesinin ölçülmesi için Hava Kalite İndeksi kullanılır ve polen sayımı yapılır.

Zamanla hem içerideki, hem de dışarıdaki hava akciğerlerde kalıcı yaralanmaya ve iltihaplanmaya sebep olur. Bunun sonucunda kronik obstüktif pulmoner hastalığı ve pulmoner fibroz gibi hastalıklar yaşanabilir. İçerideki ve dışarıdaki havanın kirliliği ile alerjenler, alerjileri ve astımı tetikleyebilir.

2.Klimalar Havaya Ne Yapar? Havayı Nasıl Değiştirir?
Klimaya gelen hava filtrelenir ve tekrar ortama salınır. Arabadayken filtreler, kirlerin, dışarıdaki molozların ve diğer pisliklerin motora girmesini engeller. Ayrıca tozun, polenin, pisliklerin ve diğer kirlilik kaynaklarının soluduğunuz havaya ve havalandırma deliklerine girmesini engeller.

Evinizdeki klimalarda, hava klimadaki filtreden geçerek ortama yayılır. Böylece, rahatsızlık verebilecek ya da alerjiye sebep olabilecek maddelerin evin içine girmesine engel olunur.

Klimaların filtrelerinde bu maddeler zamanla birikebileceğinden filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Klimadaki filtreler her türlü tozu ve evcil hayvan döküntüsünü filtrelese de gazları filtreleyemezler.

3.Klimalar, Solunum Yolu Sorunlarına Yardımcı Olur mu?
Klimalar, astım gibi kronik solunum yolu sorunu yaşayan kişilerde alerjenleri filtreleyebileceğinden etkilidirler.

Klimalar, evinize giren toz, polen, evcil hayvan tozları gibi tahriş edici maddelerin varlığıyla ortaya çıkan akut solunum yolu ataklarının yaşanma riskini azaltır.

Ancak sadece klimanın filtreleme sistemiyle alerjilerin ve astımın geçirilmesi mümkün değildir. Daha büyük alerjilere neden olan havadan gelen tozlar kolayca etrafa yapışabileceğinden filtrelenemeyebilir. Bunun için, tozların düzenli bir şekilde alınması, evin süpürülmesi, nevresimlerin yıkanması ve yerlerin temiz tutulması gerekmektedir. Pek çok uzman, alerjilerin ve astımın kontrol altına alınabilmesi için pek çok yöntemin birlikte kullanılması gerektiğine inanmaktadır.

Evlerinizde taşınabilir klima kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tür klimalar, akciğerlerde tahrişe neden olan ozon maddesini ürettiklerinden alerji ve astım yaşayan kişiler için durumu çok daha kötüleştireceklerdir.

4.Klimaların Faydası Düşünüldüğünde Fiyatları Görmezden mi Gelmeliyiz?
Tüm klimalar aynı özelliklere sahip değildir. Yüksek özellikli klimalar daha pahalıdır. Eski tip klimalarsa havayı filtreleme işlemini düzgün yapmazlar. Alerjiniz ve solunum yollarıyla ilgili sorunlarınız varsa fiyatı görmeyerek faydasına odaklanmalısınız.

Hastalığınız ilerlediğinde tedavi olmanız gerekecektir. Sağlık durumunuzun kötüye gitmesi ve hastane masraflarınız düşünülünce klima almanız size ucuza bile gelir. Filtreleriniz kirlendiyse bunları temizletmek için teknik servisi arayabilirsiniz. Filtreleri temizlemek için vereceğiniz para, yine sağlığınızdan olmanızla kıyaslandığında çok da büyütülecek bir miktar olmayacaktır.

2011 yılında yapılan bir çalışmada, astım belirtilerinin havayı temizleyen klima kullanan kişilerde düzeldiği ortaya çıkmıştır.

5.Klima Filtreleri Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Klimalarda filtreleme özelliği varsa, alerji ve solunum yolları sorunları yaşayan kişilerde bu özellik oldukça faydalıdır.

Klimalarla filtrelenen havayı solumak kişinin bu sorunları hiç yaşamayacağının garantisini vermez. Taşınabilir klimalar odadan odaya götürebilmek konusunda etkili olsalar da filtreleyebilecekleri maddeler konusunda çok sınırlıdırlar. Ayrıca taşınabilir klimalar ürettikleri gazdan dolayı da başka sorunlara yol açabilirler.

Klimalar genellikle küçük maddeleri filtreler. Bu yüzden, sadece filtreleme yöntemini kullanmaya çalışmak astım ve alerji belirtilerini hafifletmeyecektir.

Bu belirtileri geçirmek için halı temizliğine, yüzeylere ve yataktaki nevresimlerin temizliğine dikkat edilmesi daha önemlidir. Orta özellikli filtreleme sağlayan bir klima kullanımıyla birlikte ev temizliği düzgün bir şekilde yapıldığında, sadece temiz olan bir eve göre astım ve alerji belirtileri azalma gösterir.

Kaynak: www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress