
Kan testi aşağıdaki gibi durumları izlemek için de kullanılabilir:
- Yüksek tansiyon
- Kalp yetmezliği
- Böbrek hastalığı
- Karaciğer hastalığı
Bu koşullar elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Klorür dengesizliğini gösterebilen semptomlar şunlardır:
- Aşırı yorgunluk
- Kas Güçsüzlüğü
- Solunum problemleri
- Sık sık kusma
- Uzun süreli ishal
- Aşırı susuzluk
- Yüksek tansiyon
Klorid Kan Testi İçin Nasıl Hazırlarım?
⇒Doğru sonuçlar için, sınava girecek sekiz saat boyunca hiçbir şey içmemeli veya yememelisiniz. Hormonlar, nonsteroidal iltihap karşıtı ilaçlar (NSAID’ler) ve diüretikler test sonuçlarınızı etkileyebilir. Yapabilirseniz onları almaktan kaçınmalısınız.
⇒Doktorunuza aldığınız herhangi bir ilaç ve reçetesiz veya reçeteli ilaçlar hakkında bilgi verin. Bu ilaçları testten önce almayı kesmeniz gerekebilir.
Klorid Kan Testi İle İlişkili Riskler Nelerdir?
⇒Kan alımı rutin bir laboratuvar testidir. Çok az risk vardır. Nadir yan etkiler şunlardır:
- Aşırı kanama
- Baş dönmesi veya bayılma
- Cildinizin altındaki kan birikimi, hematom denir
- İğne bölgesinde enfeksiyon
⇒Kan alımını yapan kişi uygun prosedürü izlerse enfeksiyonlar nadiren görülür. Eğer iğne deliği kendi kendine kapanmıyorsa veya bölgede ağrı ve şişlik meydana gelirse hemen doktorunuzu arayın.
Klorid Kan Testi İçin Prosedür Nedir?
⇒Test sırasında, dirseğinizin iç kısmındaki veya elinizin arkasındaki bir damardan kan alınacaktır. Kan alımını yapan kişi, enfeksiyonu önlemek için bölgeyi antiseptik ile temizleyecektir.
⇒Ardından damarların kanla dolmasını ve daha görünür hale gelmesini sağlamak için kolunuzu elastik bir bantla saracaklardır. Küçük bir iğne kullanarak bir kan örneği çizecekler ve sonra ponksiyon bölgesini gazlı bez veya bandajla kaplayacaklar.
⇒Süreç sadece birkaç dakika sürer. Laboratuar kan örneğini üç ila beş gün içinde test edecektir. Doktorunuz size sonuçları bildirecektir.
Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?
⇒Kan klorür için normal aralık kan litresi başına 96 ve 106 milimetivalen klorür (mEq/L) arasındadır.
⇒Normalin üstünde olan bir klorit seviyesi, kanınızda çok fazla klorür bulunması anlamına gelir ve buna hiperkloremi denir. Düşük klorid seviyesi, kanınızda çok az klorür bulunduğu anlamına gelir ve buna hipokloremi denir.
Normalin üstünde olan klorür seviyeleri şunlar olabilir:
- Glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Bromür zehirlenmesi
- Vücudunuz çok fazla asit ürettiğinde veya böbrekleriniz vücudunuzdaki asitleri etkili bir şekilde çıkarmazsa ortaya çıkan metabolik veya renal asidoz
- Kanınızda düşük miktarda karbondioksit olduğunda ortaya çıkan solunumsal alkaloz
- Şiddetli dehidrasyon
Normalin altında olan klorür seviyeleri şunlar olabilir:
- Kalp yetmezliği
- Dehidrasyom
- Aşırı terleme
- Aşırı kusma
- Dokulariniz çok bazik (veya alkali) oldugu zaman olusan metabolik alkaloz
- Akciğerler vücudunuzdan yeterli miktarda karbondioksit çıkaramadığında meydana gelen solunumsal asidoz
- Addison hastalığı böbreklerin üstünde oturan böbreküstü bezlerinin normal bir elektrolit dengesini sürdürmek için gereken hormonları yeterince üretmediğinde meydana gelir.
⇒Kanınızdaki anormal bir klorür seviyesi mutlaka bir sorununuz olduğu anlamına gelmez. Rochester Tıp Merkezi Üniversitesine göre kanınızdaki klorür seviyesini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Testi yapan her laboratuvar, test sonuçlarınızı etkileyebilecek farklı bir yöntem kullanabilir.
⇒Ayrıca sisteminizde ne kadar sıvı bulunduğu da sonuçlarınızı etkileyebilir. Örneğin, kusma veya ishal nedeniyle sıvı kaybı klorür seviyenizi düşürebilir. Test sonuçlarınızın bir sorun olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla konuşun.
Test Sonuçlarımı Aldıktan Sonra Ne Olur?
⇒Takibiniz kan testinizin anormal derecede yüksek veya düşük kan klorür seviyesine işaret edip etmediğine bağlı olacaktır. Temel maddelerin emilimini engelleyebilecek bazı ilaçlardan kaçınarak altta yatan ciddi kalp, böbrek veya karaciğer hastalığı ile ilişkili olmayan elektrolit anormalliklerini genellikle düzeltebilirsiniz.
⇒Aldığınız reçetesiz ilaçları ve reçetesiz ilaçları doktorunuza bildirin. Varsa hangi ilaçları bırakmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktırlar.
⇒Kalp, böbrek veya karaciğer hastalığı gibi daha ciddi sağlık durumları anormal kan klorür düzeyleri ile ilişkili olabilir. Bu vakalarda erken tıbbi müdahale iyileşmeye yol açabilir. Doktorunuzun tedavi önerilerine uyduğunuzdan emin olun.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın