• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

KOAH Hastalığında Bakım Rehberi

20 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sağlığınızı Riske Atmayın

Hastalara bakan kişilerin yaklaşık %59’u klinik depresyondadır. Çoğu bakıcı, kendi sağlık durumunu ihmal etmektedir. Bu kişiler, kendi hastane randevularını erteleyip yeterince uyumazlar, sağlıksız beslenme ve egzersiz yapmama alışkanlıkları vardır.

⇒Bir çalışmada, hastalara bakan kişilerin kronik strese maruz kalan kişilerle aynı sonuçları verdiği gözlenmiştir.

Zamanla bu durum şu sorunlara neden olabilir:

  • Psikolojik stres
  • Sağlık durumunun kötüleşmesi
  • Hastalık oranının artması
  • Ölüm oranının artması
Kendinize vakit ayırmanız, sağlıklı alışkanlıklar benimsemeniz ve gerek duyduğunuzda yardım istemeniz önemlidir. Hastaysanız, sevdiğiniz kişiye yardım etmeniz çok daha zor olacaktır. Önce kendinize bakın. Bunu yapmanız hem size hem de sevdiklerinize yardımcı olacaktır.

Stresin Uyarıcı Etkilerini Bilin ve Harekete Geçin

⇒Uyanık olduğunuz tüm saatleri, sevdiğiniz kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya ayırdığınızı fark edebilirsiniz.

Gün içinde şunları yapıyor olabilirsiniz:

  • Hasta yakınınızı rahat ettirmeye çalışmak
  • İyi beslendiklerinden emin olmak
  • İlaçlarını vermek
  • Hastayı doktor randevularına götürmek

Stres, şu durumları yaşamanıza neden olabilir:

  • Asabiyet
  • Yorgunluk
  • Kilo alma veya verme
  • Bunalmış hissetme

⇒Hastaya bakan kişi olmak en sağlıklı insanı bile tüketebilir. Sevdiğiniz kişinin bakımını aksatmadan kendi sağlığınızı korumak için birkaç ipucu verelim:

1) Yardım İstediğiniz için Kendinizi Suçlu Hissetmeyin

⇒Her şeyi kendi başınıza yapmanız imkânsızdır. Bunu yapmaya çalışırsanız hastalığa davetiye çıkarırsınız. Hasta olursanız sevdiğiniz kişiye hastalığı konusunda yardımcı olmanız zorlaşacaktır. Duygusal olarak tükenmekten ve bunalmaktan kaçınmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

⇒Hastaya bakan pek çok kişi sorumluluklarını bir başka insana devrettiğinde kendini suçlu hisseder. Bu durum, bakımı üstlenen kişinin hastaya bakmayı kendi sorumluluğu olarak görmesinden veya başka birine yük olmak istememesinden kaynaklanabilir. Ancak, çevrenizde kaç kişinin size yardım etmek isteyeceğini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.

Başkalarıyla paylaşabileceğiniz sorumlulukları yazın. Örneğin sorumluluklarınızı şu kişilerle paylaşabilirsiniz:

  • Aile üyeleri
  • Arkadaşlar
  • Komşular
  • Uzman kişiler

⇒Bu kişilerle nasıl yardım edeceklerine dair konuşun. Çevrenizdeki insanlar birkaç saatliğine hasta yakınınızı ziyaret etmekten mutluluk duyabilir. Bu durum masaj yaptırmak, arkadaşınızla dışarıda yemek yemek veya sinemaya gitmek gibi aktiviteler yaparak kendinize vakit ayırmanıza yardımcı olur. Çevrenizdeki başka biri ise evdeki hafif işleri halletmek ya da yemek hazırlamak gibi ev işleri konusunda size yardımcı olabilir.

2) Geçici Bakım Seçeneklerini Keşfedin

⇒Sevdiğiniz kişiyi bir günlüğüne yetişkin bakım evine götürebilirsiniz. KOAH’sı olan kişilerin başkalarıyla konuşup yeni arkadaşlar edinmesi iyi olacaktır.

⇒Hastaneler, gün içinde bu tür bir bakım sağlayabilir. Evde hastayla ilgilenmesi için özel hemşire tutabilirsiniz. Hemşireler, uzak bir yere gidecekseniz ya da seyahate çıkacaksanız hasta kişiyle çok iyi bir şekilde ilgilenecektir.

3) İş Yerinizdekileri Bilgilendirin

⇒50 yaş ve üstündeki kişilerin bakımıyla ilgilenen pek çok kişi çalışma ve bakımı bir arada götürmekte zorlanıyor. Hastaya bakmanın getirdiği sorumluluklar ve tam zamanlı bir iş herkes için oldukça külfetlidir.

⇒Bu durum, iş arkadaşlarınızdan iş yükünüzü hafifletmek ya da başka birisinden hasta bakımıyla ilgili sorumluluklarınızı paylaşmayı istemek gibi bazı durumlarda başkalarından yardım istemeniz gerektiğini gösteren mükemmel bir örnektir.

⇒Çalıştığınız yerdeki insan kaynaklarına giderek hastalara bakan kişilere fazladan bir destek sağlayıp sağlamadıklarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca, hastayla ilgilendiğiniz için bu durumun işinizi etkileyebileceğine dair iş arkadaşlarınızı ve patronunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

⇒Çoğu zaman işverenler ve çalışanlar sizin üstünüzdeki yükü mümkün olduğunca hafifletmeye çalışacaktır. Gerek görürseniz doktordan işvereninize götürmek için hastanın durumunun ciddiyetini açıklayan bir yazı alabilirsiniz.

4) Destek Grubuna Katılın

⇒Hasta kişilere bakan başka insanlarla konuşmak, duygusal destek bulmak için harika bir yoldur. Çoğu yerde, hastalara bakan kişilerin tavsiye ve cesaret vereceği destek gruplarını bulabilirsiniz. Bu gruplarda, sizin yaşadıklarınızı anlayan kişilerden sağlıklı kalmak için yeni yöntemler öğrenebilirsiniz. Bu süre içinde yeni arkadaşlar da edinebilirsiniz.

⇒Yaşadığınız yerde bu tür bir destek grubu olup olmadığını anlamak için bir araştırma yaparak bu gruplara katılmayı deneyebilirsiniz. KOAH ile ilgili özel destek sağlayan gruplar bile bulabilirsiniz.

5) Egzersiz Yapmaya Vakit Ayırın

⇒Her gün fiziksel olarak aktif olmak için vakit ayırın. Binanın etrafında kısa bir yürüyüş bile akıl ve beden sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Egzersiz, sizi sadece stresli bir çevreden uzaklaştırmayacak aynı zamanda yapacağınız bir sonraki iş için enerji toplamanıza da yardımcı olacaktır.

6) Uyuyup Dinlenin

⇒Böyle zamanlarda zor olsa da iyi bir gece uykusu çekmeye çalışın. Kısa yürüyüşler yapmak gibi günlük egzersizler daha kolay uyumanızı sağlar. Uyumadan önce derin nefes egzersizlerinden faydalanabilirsiniz. Bunu yapmanın zihninizi boşaltacağını ve sizi uykuya sürükleyeceğini göreceksiniz.

7) Sağlıklı Beslenin

⇒Sağlıklı bir diyet yapmanız önemlidir. Hastalara bakan kişiler genellikle yediklerine hiç dikkat etmezler. Ancak, böyle zamanlarda hastayla ilgilenen kişi olarak kendinize daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

8) Birisiyle Konuşun

⇒Yalnız değilsiniz. Aile fertlerinizi, doktorunuzu ya da destek grubundan tanıştığınız kişileri arayabilirsiniz. Hastalara bakan kişilere öneriler veren pek çok organizasyondan da yararlanabilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress