• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

KOAH Hastalığında Egzersizin Önemi

12 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

KOAH’da Risk Faktörleri

Pek çok faktör KOAH’nın gelişme riskini etkiler. Bu faktörler arasında çevresel faktörler, hayat tarzı ve genetik bulunmaktadır.

KOAH riski, sigara kullanıyorsanız daha fazladır. KOAH’sı olan kişilerin yaklaşık %90’ında sigara kullanımı görülmektedir.

İş yerlerindeki bazı toz türlerine, kimyasallara ve dumanlara uzun süreli olarak maruz kalmak bu akciğer hastalığının ortaya çıkma riskini artırır. KOAH, daha önce hiç sigara içmemiş ya da zararlı dumanları solumamış kişilerde de görülebilir. Bu hastalık, kandaki alfa-1-antitripsin proteininde eksiklik varsa da görülebilir. Vücudunuzda bu protein eksikse akyuvarlarınız akciğerlerinize saldırabilir. Bunun sonucunda ise akciğer hasarı görülür.

Doktorunuz KOAH teşhisi koymak için çeşitli testler yapabilir. Bu testler:

  • Akciğer fonksiyon testi
  • Göğüs röntgeni
  • Akciğerlere yapılan tomografi

KOAH’yı İlaçla Tedavi Etmek

!!!KOAH teşhisi konduysa ve sigara içiyorsanız doktorunuz mümkün olan en kısa sürede sigarayı bırakmanızı önerebilir. Pasif içicilikten de uzak durmalısınız. İki durum da hastalığın ilerleyişini yavaşlatabilir.

İlaç Kullanımı

Belirtileri kontrol altına almak ve nefes alışınızı düzeltmek için reçeteli ilaçlardan faydalanabilirsiniz. KOAH’yı tedavi etmek için ağızdan alınan haplar, bronkodilatörler ve kortikosteroid inhalerları gibi farklı tedaviler bulunur. Bu ilaçlar, soluk borunuzun etrafındaki kasları rahatlatarak, iltihaplanmayı azaltırlar. Durumunuzun ciddiyetine göre, kanınızdaki oksijen seviyesinin yeterli oranda olması için oksijen terapisi uygulanır.

Egzersiz KOAH Belirtilerini Nasıl Kontrol Altına Alır?

ᴥİlaçlarınızı kullanmak, KOAH belirtilerini kontrol altına almanın tek yolu değildir. Doktorunuz, düzenli hareket etmenizi ve egzersiz yapmanızı tavsiye edebilir. KOAH’sı olan bazı kişiler, yeterince dayanıklı olmadıklarını düşündüklerinden egzersiz yapmazlar veya fiziksel aktivitelere katılmazlar. Fakat egzersizle nefes darlığı ve KOAH’nın diğer belirtileri düzeltilebilir. Aslında egzersiz yapmak, akciğer hastalıkları rehabilitasyon programlarına dâhil edilmiştir. Önemli olan hastalıkla birlikte egzersiz yapabilmek için güvenli ve doğru yöntemleri öğrenmek olacaktır.

ᴥNefes almada yaşanan güçlüklerden dolayı güç sarf etmekten korkabilir ve hareketsiz bir yaşam sürebilirsiniz. Hareketsizlik nefes darlığınızı ve yorgunluğunuzu azaltıyor gibi görünebilir ancak bu durum kardiyovasküler işlevlerin ve kas kütlesinin azalmasına neden olur. Bu durum yaşanırsa kendinizi her yorduğunuzda nefesiniz tükenir. Bunun sonucunda, evi temizlemek ya da çocuklarınızla oyun oynamak bile öksürmenize ya da hırıltı solunuma neden olabilir. Bu durum hayat kalitenizi etkileyerek bağımsızlığınızı kaybetmenize ve depresyona girmenize yol açabilir.

ᴥEgzersiz, akciğerlerdeki hasarı tersine döndüremez ancak fiziksel dayanıklılığınızı ve akciğer kaslarınızın gücünü artırır. Böylece fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi hissedersiniz. Nefesiniz kesilmeden ve kendinizi yorgun hissetmeden fiziksel aktivitelere katılabilirsiniz.

ᴥAncak akciğer kaslarınızı güçlendirmenin zaman alacağını bilmelisiniz. Kendinizi iyi ve enerjik hissetseniz bile hemen yoğun bir egzersize başlamamalısınız. Yavaş başlayarak egzersizlerin yoğunluğunu yavaşça artırın. İstikrarlı olmak ve düzenli egzersiz rutini oluşturmak önemlidir. Bazı kişiler, daha iyi nefes almaya başladığında egzersiz yapmayı bırakırlar. Hareketsiz olduğunuz bir hayata dönüş yaparsanız nefes darlığı tekrar ortaya çıkabilir.

KOAH için İdeal Egzersizler

Düzenli egzersiz rutinine bağlı kalmak için keyif aldığınız egzersizleri ve aktiviteleri seçin. KOAH ile birlikte yapabileceğiniz güvenli ve etkili egzersizler arasında aerobik ve kardiyovasküler egzersizler bulunur. Bu egzersizler kalbin ve akciğerlerin güçlenmesine yardımcı olur.

Yapabileceğiniz egzersizler arasında şunlar bulunur:

  • Yürüyüş
  • Koşu
  • İp atlama
  • Bisiklet
  • Paten
  • Düşük yoğunluklu aerobik
  • Yüzme

ᴥGüç antrenmanlarını da rutininize eklemelisiniz. El ağırlıkları ve direnç bantları kaslarınızı güçlendirebilir. Haftada en az 3 – 4 kez, 20 – 30 dakika boyunca egzersiz yapmayı hedeflemelisiniz. Egzersiz yaparken nefesiniz kesiliyorsa, durun ve devam etmeden önce iki veya üç dakika dinlenin.

ᴥEgzersiz yapmak KOAH belirtilerini geliştirir ve rehabilitasyona da yardımcı olur. Yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, hastalığınızın ciddiyetine göre en iyi egzersiz türlerini önerebilir.

ᴥGünlük aktivitelerinizi yaparken oksijen kullanıyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Dinlenirken oksijen kullanıyorsanız, egzersiz yaparken de oksijen kullanmanız gerekir. Doktorunuz, egzersiz sırasında vücudunuzun yeterli oksijeni alabilmesi için oksijen akışını nasıl artırmanız gerektiğine dair sizi yönlendirecektir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress