
Bitkiler ve Takviyeler
KOAH’nın neden olduklarına benzer belirtilerin hafifletilmesi için yüzyıllardır baharatlar, kekik ve sarmaşık gibi bitkiler ve takviyeler kullanılmaktadır. Geleneksel Çin Tıbbı’nda kullanılan diğer bitkiler arasında ginseng, zerdeçal ve kırmızı adaçayı bulunmaktadır. Melatonin takviyesi de hastalığın belirtilerini rahatlatabilir.
1) Kekik (ThymusVulgaris)
Bu nesillerdir saygı duyulan baharat ve tıbbi bitki, cömert antioksidan içeriğinden dolayı övülür. Almanların yaptığı bir çalışma, kekik yağı ile uçucu olmayan yağlardan oluşan bir karışımın hayvanlarda solunum yolundaki mukusu temizlediğini ortaya koymuştur. Bu yağ, akciğerlerdeki hava akışını da geliştirmektedir. Bu durumun iltihaplanmayı azalttığı için mi, yoksa solunum yolundaki engeli ortadan kaldırdığı için mi ortaya çıktığı bilinmemektedir.
2) Kaya Sarmaşığı (Hedera Helix)
Bu bitkisel çözümün, solunum yolundaki kısıtlanmayı rahatlatmayı ve KOAH’yla ilişkili akciğer fonksiyonlarındaki bozulmayı düzeltmeyi sağladığı söylenir. Umut verici olsa da bu bitkinin KOAH üzerindeki etkilerini gösteren çalışmalar yetersizdir. Kaya sarmaşığı, bazı kişilerin cildinde tahrişe neden olabilir. Bitkiye alerjisi olan kişilerin kaya sarmaşığı özünü kullanmaları önerilmez.
3) Ginseng (Panax Ginseng)
Eski ancak kontrol grubu sağlam bir klinik çalışma, bu gelenek Asya bitkisinin KOAH belirtilerinde plasebo ilaçlara göre daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ginseng kullanan kişiler nefes alışlarında ve egzersizleri yapma kabiliyetlerinde aktif olmayan tedavi gören hastalara göre daha büyük gelişmeler gözlemlemişlerdir.
Bir başka çalışmada ise ginseng ve diğer Asya tıbbında kullanılan geleneksel bitkilerden oluşan kombinasyon tedavisi ile hiç tedavi uygulanmaması kıyaslanmıştır. Çin’de yapılan bu çalışmada, çalışmaya katılan hastalardan ginseng bazlı tedavi görenler akciğer fonksiyonlarında tedavi olmayanlara göre gelişme gözlemlemişlerdir.
KOAH ile ginseng arasındaki bağlantıyı gösteren tüm kanıtları inceleyen bir başka çalışmada ise araştırmacılar, hiç tedavi alınmaması veya sadece ilaçların kullanıldığı standart tedavilere göre ginsengin KOAH hastalarında hayat kalitesini ve akciğer fonksiyonlarını artırdığı sonucuna varmışlardır.
4) Kurkumin
Kurkumin, genellikle zerdeçalda bulunur. Zerdeçal, köride yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Geleneksel Asya tıbbında çok uzun zamandır kullanılan zerdeçalın solunum yolundaki iltihaplanmayı azalttığı gösterilmiştir. Güçlü bir antioksiden olan kurkumin, moleküler boyutta iltihaplanmayı engellerken KOAH’ın altında yattığına inanılan oksidatif stresle savaşabilir. Çalışmalar, kurkuminin kanser tedavilerinde kullanılma ihtimalini de araştırmaktadır. Kurkuminin yüksek dozlarda bile güvenli olduğu ve vücudun iyi bir şekilde tolere edebileceği düşünülmektedir.
Araştırmacılar kurkuminin pek çok hastalığı ve rahatsızlığı önlemek, tersine çevirmek ve düzeltmek üzerindeki etkisini aktif bir şekilde araştırmaktadırlar. Şu ana kadar bilim insanları kurkumininantiviral, antienflamatuvar ve antioksidan etkisini keşfetmişlerdir. Kurkumin, artrit ve Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlamaktadır. Bilim insanları, kanseri önleme ve kanserle savaşma potansiyelinden dolayı da kurkumine ilgi duymaktadırlar.
5) Kırmızı Adaçayı (Salvia Miltiorrhiza)
Yapılan bir çalışma, kırmızı adaçayının KOAH’nın şiddetlenmesiyle oksijen geçici olarak gelmediğinde ve sonra gelmeye devam ettiğinde damarlarda oluşacak hasara karşı koruma sağlayan etkili bir antioksidan olduğunu bulmuşlardır.
6) Melatonin
Önceleri uykuya yardımcı olarak bilinen melatoninin, yapılan bir çalışmayla KOAH’sı olan kişilerde oksidatif stresi azaltarak bu kişilerin daha kolay nefes almalarına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Melatoninin KOAH üzerindeki uzun süreli etkilerinin anlaşılması için daha detaylı çalışmalar yapılmalıdır.
Sonuç
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın