
1) Zatürre
→Zatürre, bakteriler veya virüsler akciğerlere girip enfeksiyon oluşturduğunda görülür.
→Zatürre, Amerika’daki ölüm nedenleri arasında 8. sıradadır. Bu hastalık özellikle KOAH gibi hastalıklara sahip olan solunum sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Bu kişilerde, iltihaplanma ilerleyerek akciğerlere zarar verebilir.
→Bu durum, KOAH hastalarında akciğerleri zayıflatarak sonunda hızlı bir yıpranmaya neden olacak zincirleme bir reaksiyon oluşturur.
Enfeksiyon riskini azaltmak için yapabilecekleriniz:
- Özellikle su olmak üzere bronşiyollerin sağlığını korumak ve mukus ile salgıları inceltmek için bol sıvı tüketin.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve akciğer sağlığınızı korumak için tütün kullanmayı bırakın.
- Ellerinizi sık sık yıkayın.
- Solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı hasta olan kişilerle temasa geçmeyin.
- Hasta arkadaşlarınızın ve akrabalarınızın evinize gelmesini engelleyin.
- Zatürre aşısı ve yıllık grip aşısı yaptırın.
2) Kalp Yetmezliği
→KOAH’nın kritik komplikasyonlarından biri de kalp yetmezliğidir.
→KOAH’sı olan kişilerin kanlarındaki oksijen miktarı düşük olacağından ve akciğer fonksiyonları, kalp fonksiyonlarıyla yakından ilişkili olduğundan, akciğerlerde hastalık görüldüğünde genellikle kalp de etkilenir.
→Çoğu kişi için KOAH’nın düzgün bir şekilde tedavi edilmesi, hastalığın kalp yetmezliğine sebep olmasına engel olacaktır. Ancak, kalp yetmezliğinin çoğu belirtisi KOAH ile aynı olacağından kalple ilgili sorunlar yaşayan kişilerin bu durumu anlaması zor olabilir.
KOAH’nın ilerleyişini yavaşlatmak için yapılabilecekler:
- Kalp ve akciğerlerin dayanıklılığını artırmak için orta ve yoğun şiddetli fiziksel aktiviteler yapın.
- KOAH tedavi planına doktorunuzun anlattığı şekilde bağlı kalın.
- Mümkün olan en kısa sürede sigarayı bırakın.
3) Akciğer Kanseri
→Sigara içmek KOAH’yı etkileyeceğinden KOAH’sı olan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin çok yüksek olması da şaşırtıcı değildir.
→Ancak sigara içmek, KOAH ve akciğer kanseri arasındaki tek bağlantı değildir. Çevrede akciğerleri tahriş edebilecek diğer kimyasallara maruz kalmak kişide KOAH ya da akciğer kanseri görülme olasılığını artırır. Genetik de bu hastalıklar da büyük rol oynar.
4) Diyabet
→KOAH şeker hastalığına neden olmasa da diyabetin belirtilerini kontrol altına almayı daha da güçleştirebilir. Hem KOAH’nın hem de diyabetin neden olduğu en büyük komplikasyonlardan biri de KOAH’yı tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların glukoz kontrolünü etkilemesidir.
→Diyabet hastalığı akciğerlerin fonksiyonunu etkileyecek kalp damar sistemine zarar verdiğinden diyabeti ve KOAH’sı olan kişiler, belirtilerinin kötüleştiğini görebilir.
→Doktorunuzun yardımıyla kan şekerinizi kontrol altına almayı öğrenmeniz KOAH belirtilerinin bunaltıcı bir hale gelmesini engelleyebilir. Kontrol altına alınmayan diyabet, kan şekerinin yükselmesine ve buna bağlı olarak da akciğer fonksiyonunun azalmasına yol açabilir.
→Doktorunuzla birlikte çalışarak, doktorunuzun size yazdığı ilaçların her iki durumu da tedavi etmesini ve her iki hastalık için de minimum yan etkiyi göstermesini sağlayabilirsiniz.
5) Bunama
→Ağır KOAH’sı olan kişilerde akıl sağlığında kötüleşme görülmesi, hastanın yakınları tarafından zor karşılanabilir. Bunamayla görülen bilişsel bozulma özellikle KOAH’sı olan kişilerde yaygın olarak görülür ve bu durum belirtilerle başa çıkmayı daha da zorlaştırır.
→KOAH, bunamanın görülmesi için bir risk faktörüdür. Oksijen seviyesinin düşük olması ve karbon dioksit seviyesinin yüksek olması KOAH’dan dolayı beyne zarar verebilir ve sigara içmenin neden olduğu serebrovasküler hasar, KOAH’da bunamanın görülmesinde büyük rol oynar.
Bu adımları atarak bunamayı engelleyebilirsiniz:
- Sağlıklı bir kiloda olun.
- Diyabeti ve kolesterol seviyelerinizi kontrol altına alın.
- Tütün ürünleri kullanmayın.
- Düzenli olarak bulmaca çözmek ya da zekâ oyunları gibi zihninizi uyarak aktiviteler yaparak zihninizi keskin tutun.
KOAH’nın Son Aşamaları
→KOAH, Amerika’da ölüme sebep olan hastalıklar arasında 3. sıradadır. Doktorlar genellikle kişiye KOAH teşhisi koyduktan sonra tam olarak bir tahmin yürütememektedir. Bazı kişiler sadece birkaç ay yaşarken bazı kişilerse yıllarca yaşayabilir.
→Yaşam süresi, büyük oranda kişiye teşhisin konduğu yaşa ve diğer sağlık durumlarına bağlıdır. KOAH, orta veya ağır şiddetliyse yaş kaç olursa olsun yaşam süresi genellikle azalmaktadır.
→Solunum yetmezliği, KOAH ile alakalı yaygın görülen ölüm nedenleri arasındadır. Akciğer sorunlarıyla aylar, yıllar geçtikten sonra akciğer en sonunda düzgün çalışmayı bırakır.
→KOAH, genellikle kalp sorunlarına da neden olduğundan kalp yetmezliği de KOAH ile alakalı ölümcül sorunlar arasındadır.
Hastalığın İlerleyişi
→KOAH ciddi bir hastalıktır ama hastalığın ilerleyişinin vakitli ve düzgün bir tedavi ile yavaşlatılması mümkündür. Nedeni bilmeniz, teşhis konması, erkenden tedaviye başlanması ve hastalığın kötüleşmesini nasıl önleyeceğinizi bilmeniz sağlıklı kalıp uzun bir hayat yaşayabilmeniz için önemlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın