
Kolera Sebepleri
Koleranın sebebi Vibrio cholerae adlı bir bakteridir. Hastalığın ölümcül etkileri virüsün bağırsağınızda salgıladığı CTX diye bilinen güçlü bir toksinin sonucudur. CTX incebağırsak duvarlarına yapıştığında normal sodyum ve klorid akışına engel olur. Bakteri incebağırsak duvarlarına yapıştığında bedeniniz büyük miktarda su salgılamaya başlar ve bu da ishale ve hızlı sıvı ve tuz kaybına sebep olur.
Risk Altında Mısınız?
Herkes koleradan hastalanabilir ama bazı faktörler riski arttırır. Bu risk faktörleri durumunuzun ciddileşmesine sebep olabilir.
Bunlar arasında:
- Temiz olmayan koşullar (yetersiz sağlık önlemleri ve kirli sular gibi)
- Düşük seviye mide asidi (Kolera bakterisi yüksek asidik ortamlarda yaşayamaz)
- Hasta ev halkı
- 0 kan grubu (bunun neden doğru olduğu bilinmemektedir ama bu kan grubundaki çoğu insan kolera riski altında görünür)
- Çiğ kabuklu deniz ürünleri yemek (eğer kabuklu hayvan kolera bakterisinin olduğu kirli sularda yaşıyorsa hasta olma riskiniz daha da artar)
Kolera Semptomları
Koleraya maruz kalan insanların çoğu hasta olmaz. Aslında, çoğu durumda, bu hastalığa yakalandığınızı bile anlamazsınız. Enfekte olduğunuzda 14 gün boyunca dışkı yoluyla bakteriyi dışarı atarsınız. Kolera genellikle hafif ishale ve diğer hastalıklara sebep olur.
Genel bilinen semptomlar şu şekildedir:
- Ani ishal bastırması
- Mide bulantısı
- Kusma
- Hafif bir şiddetli susuzluk
↘Koleranın sebep olduğu susuzluk genellikle yorgunluğa, huysuzluğa, gözlerin çukurlaşmasına, kuru bir ağza, buruşmuş bir deriye, aşırı susuzluğa, azalmış idrar çıkışına, düzensiz kalp atışlarına ve düşük kan basıncına sebep olur.
↘Dehidrasyon kandaki mineral azalmasına sebep olabilir. Bu sizde elektrolit dengesizliğine sebebiyet verebilir. Elektrolit dengesizliğinin ilk belirtisi şiddetli kas kramplarıdır. Elektrolit dengesizliği eninde sonunda şoka sebep olabilir.
Çocuklar genellikle yetişkinlerle benzer semptomlar gösterirler. Aynı zamanda şunları deneyimleyebilirler de:
- Ağır rehavet
- Ateş
- Konvulsiyonlar
- Koma
↘Kolera 1. dünya ülkelerinde çok nadiren görülür. Eğer düzgün yiyecek güvenliklerini uygularsanız, etkilenen bölgelerde bile, risk faktörü oldukça düşük olur. Yine de kolera dünya çapında görülmektedir.
Kolerayı Teşhis ve Tedavi Etmek
Eğer kolera semptomlarınız varsa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Dışkı örneğinizdeki bakterileri tanımlayarak doktorunuz kolera hastası olduğunuzu teyit edecektir.
Ortak tedavi yöntemleri arasında şunlar vardır:
- Oral rehidrasyon tuzları
- Damar içi sıvı rehidrasyonu
- Antibiyotikler
- Çinko takviyesi
Bu tedaviler vücuttaki sıvıya karışarak rehidre eder. Aynı zamanda ishal sürenizi de kısaltır.
Kolera Komplikasyonları
↘Kolera ölümcül olabilir. Ciddi durumlarda hızlı sıvı ve elektrolit kaybı 2 veya 3 saat içinde ölüme sebebiyet verebilir. Tipik durumlarda bile kolera tedavi edilmezse, insanlar 18 saat içinde susuzluktan ve şoktan ölebilirler.
Şok ve şiddetli ishal, koleranın en ciddi komplikasyonlarıdır.
Yine de aşağıdaki gibi durumlar meydana gelebilir:
- Düşük kan şekeri
- Düşük potasyum seviyesi
- Böbrek yetmezliği
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın