
Kolesterolün Yüksek Olması Ne Zaman İyi Bir Şeydir?
HDL kolesterolü vücudun kötü kolesterolü damarlarda toplamasını engeller. Kötü kolesterolün yükselmesi kalp krizine veya inmeye neden olabilir.
HDL seviyesinin düşmesi doğrudan herhangi bir soruna neden olmaz ama sağlıksız alışkanlıkların varlığını ortaya koyabilir.
Daha sağlıklı bir yaşam için yapabilecekleriniz:
1) Düzenli Fiziksel Aktivite
Günde 30 dakika hareket etmek kalp hızınızı artırır. Haftada beş gün 30 dakika hareket etmekse HDL kolesterolünüzü düzenlerken LDL kolesterolünüzü ve trigliseridlerin seviyesini düşürür. Bu aktivite yürüme, yüzme, bisiklet sürme, paten kayma veya bu tür başka bir şey olabilir.
2) Sigara İçmeyin
Bırakmak için başka bir neden daha arıyorsanız; sigara içmek HDL kolesterolünü düşürür. Sigara içenlerde düşük HDL seviyesi damarların hasarlara karşı daha açık olmasına neden olur. Bu durum sonucunda, sigara kullananlarda kalp hastalıkları daha kolay oluşur.
Sigarayı bırakmak iyi kolesterolünüzü düzeltir ve kötü kolesterol ve trigliserit seviyenizi düşürür. Sigarayı bırakmanın kolesterol dışında da pek çok faydası bulunmaktadır.
3) Sağlıklı Yiyecekleri Tercih Edin
Meyve, sebze, tam tahıllar, kuruyemişler, fasulye ve proteinlerden oluşan sağlıklı bir diyet herkes için önerilmektedir. Diyetiniz tuz, şeker, doymuş yağlar, trans yağlar ve kırmızı et açısından sınırlı olmalıdır.
Zeytinyağında veya avokado yağındaki gibi sağlıklı yağları tercih etmek HDL kolesterolünüzü yükseltir. Omega 3 yağ asitleri de kalp sağlığınıza katkıda bulunur.
4) Alkol Tüketimini Sınırlayın
Aşırı alkol tüketimi kalp sağlığıyla ilgili sorunları çoğaltır. Ancak, kadınlar için günde bir bardak, erkekler içinse günde 2 bardak kadar az miktarda alkol tüketmek HDL seviyesini yükseltebilir.
5) Doktorunuzla Konuşun
Doktorunuzdan kolesterol tedavinizi nikotinik asitle ve omega 3 yağ asitleriyle desteklemesini isteyebilirsiniz.
İdeal Kolesterol Seviyesi
Basit bir kan testiyle kanınızdaki bu üç önemli seviyeyi ölçtürebilirsiniz. Buna lipid profili de denir. Kolesterol seviyesinin sağlıklı bir seviyede olması kalp hastalıkları riskini azaltır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için artık ilk olarak kolesterol tedavilerine odaklanılıyor.
Kolesterol seviyeleri:
- LDL kolesterolü: 190 miligramın üstü tehlikeli olarak düşünülür.
- HDL kolesterolü: 60 miligram civarı koruyucu olarak düşünülür ama 40 miligramın altında kalp hastalıkları riski ortaya çıkar.
- Toplam kolesterol: Toplam kolesterolün 200 miligramdan düşük olması tavsiye edilir.
- Trigliseritler: 150 miligramın altı normal aralık olarak düşünülür.
HDL seviyesinin düşük olması kalp sağlığıyla ilgili seçimlerde daha dikkatli olunması gerektiğini gösterir. HDL kolesterolü kalp krizi ve inme riskini azaltır. Ayrıca HDL antioksidan olarak davranabilir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın