
Kontakt Dermatitin Nedenleri
1) İrritan Kontakt Dermatitin Nedenleri
İrritan kontakt dermatit, cildinizi tahriş eden bir maddeyle cildin temas etmesi sonucunda oluşur. Bu tür kontakt dermatit kuaförlerde, kimyagelerde, bahçıvanlarda ve çimentoyla uğraşan kişilerde görülür.
Kontakt dermatite neden olan tahriş edici maddeler:
- Asitler
- Alkalin materyaller
- Kokular
- Prezervatifler
- Sabunlar
- Deterjanlar
- Çözücü maddeler
- Ağır kimyasallar
2) Alerjik Kontakt Dermatitin Nedenleri
Alerjik kontakt dermatit, alerjiye neden olan maddeyle cildin temas etmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durum, bağışıklık sisteminizin bu maddeye tepki vermesiyle ortaya çıkar. Alerjen maddeyle temas ettiğinizde, bağışıklık sisteminiz o maddeyi zararlı olarak algılar. Alerjinin neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir.
Kontakt dermatitle ilişkilendirilen diğer alerjenler:
- Yapıştırıcılar
- Temizlik maddeleri
- Kontakt lens solüsyonları
- Kozmetik ürünler
- Deterjanlar
- Boyalar (Kumaş boyası, deri boyası, kozmetiklerdeki boyalar, saç boyası vs.)
- Cam elyafı
- Neomisin ve basitrasin içeren ilk yardım kremleri ve merhemleri
- Formaldehit
- Kokular
- Benzin
- Deri tabaklama için kullanılan maddeler
- Mücevherlerdeki metaller (Özellikle nikel)
- Motor yağı
- Aseton
- Prezervatifler
- Kauçuk ve lateks
- Şampuan
- Sabun
- Güneş koruyucu kremler
- Diş macunu
- Vernikler
Kontakt Dermatit için Risk Faktörleri
Herhangi bir tür alerji yaşıyorsanız alerjik kontakt dermatit yaşama olasılığız da artış gösterir. Egzama, sedef, akne ve buna benzer cilt sorunları yaşayan kişilerde kontakt dermatit yaşanma olasılığı daha fazladır.
Ciltleri suda olacak şekilde çalışan kişilerde kontakt dermatit daha sık yaşanır. Su, cildin üzerindeki koruyucu yağları götürdüğünden bu durum yaşanır. Yüksek sıcaklıkta veya dışarıda çalışan kişiler için de aynı durum geçerlidir.
Sık sık kontakt dermatit yaşayan kişiler genellikle şu meslek gruplarındandır:
- Aşçı veya şef
- Kaynak ustası
- Camcı
- Çiftçi
- Fabrika işçisi
- Kuaför
- İnşaat işçisi
- Sağlık uzmanları
- Korumalar
- Kadınlarda kontakt dermatit, erkeklere göre 2 kat daha fazla görülür. Kadınlar kontakt dermatite neden olabilecek kuaförlük, hemşirelik gibi mesleklerde daha çok çalıştıklarından bu sonuç ortaya çıkmaktadır.
- Tahriş edici maddelerin sık sık kullanılması kontakt dermatite karşı hassasiyetin artmasına neden olur. Kontakt lens solüsyonu, nikel içeren bir saat gibi kontakt dermatite neden olabilecek şeyleri ilk kez kullandığınızda tepki oluşmayabilir. Sürekli kullanımlaysa kontakt dermatit belirtilerinin ortaya çıkma riski artar.
- Güneş ışığı da risk faktörü olabilir. Kontakt dermatite neden olan alerjenler ışığa duyarlı olabilir. Yani, sadece gün ışığına maruz kaldıklarında ciltte tahrişe neden olabilirler. Kontakt dermatite neden olan ışığa duyarlı alerjenler arasında parfümler, tıraş sonrası losyonlar, sabunlar, deterjanlar, güneş koruyucular ve limon, kereviz ve incir gibi bazı meyve ve sebzeler bulunmaktadır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın