• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Köprücük Kemiği Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

20 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 5 Yorum

Köprücük Kemiği Ağrısı: Nedenleri ve Tedavi Yolları

Köprücük kemiği deriye çok yakındır ve çatlamaya, yaralanmaya, acı çekmeye açıktır. Köprücük kemiği kırık ve çatlakları en sık görülen kemik yaralanmalarındandır. Bu ağrılı kırık ve çatlak özellikle futbolcularda, hokey oyuncularında ve diğer atletlerde görülür.

1)  Köprücük Kemiği Kırıkları

Kırık kaynaklı ağrıya genellikle spor aktiviteleri esnasında omuz üzerine düşünce veya düşüşün etkisini azaltmak için kolu açarak elin üzerine düşünce rastlanır. Diğer nedenlerin arasında araba kazaları ve direk alınan darbeler vardır.

Bir yenidoğanın köprücük kemiği doğum esnasında kırılabilir. Çocuklarda ve ergenlerde köprücük kemiklerinin sertleşmesi esnasında da kırıklar yaşanabilir.

Belirtileri: Köprücük kemiğinin kırık ağrısı, hareket ettiğinizde aynı zamanda omuz ve üst göğüste şiddetli ağrıya neden olabilir. Kollarınızı hareket ettiremeyebilirsiniz. Zorlayıcı hareketlerde çıtlama veya kayma sesleri gelebilir. Omzunuzda kırığa kadar uzanan ve rahatça görülen kemik çıkıntısı olur. Ağrı ile birlikte sıklıkla morarma, şişlik, aşırı hassasiyet, baş dönmesi ve mide bulantısı da olur.

Kırılan bir köprücük kemiği, bebeklerde rahatça görülüp hissedilmeyebilir. Bu durumda bebeğiniz etkilenen kolunu hareket ettiremeyebilir veya vücudunun yanına doğru açamayabilir. Birkaç gün sonra kemik iyileşmeye başlayınca köprücük kemiği üzerindeki çıkıntısı görünmeye başlayabilir.

Tedavisi: Kırılan köprücük kemiği ve o kol hareketsiz tutulmalı, omuz kol askısı veya özel kıyafetler yardımı ile sabitlenmelidir. Köpük dayanaklı köprücük kemiği kayışı kemik iyileşene kadar giyilmelidir. Tamamen iyileşene kadar geçen süre on iki haftayı bulabilir. Bu kayış çıktıktan sonra omzunuzun eski kuvvetine kavuşması için fizik tedavi almalısınız.

İltihap ve ağrıyı azaltmak için omzunuza buz paketleri uygulayın. Kemikler deriyi deldiyse veya iki ucu birbirinden çok fazla kaydıysa cerrahi müdahale gerekebilir.

2)  Akromiyoklaviküler Eklem Yaralanmaları

Akromiyoklaviküler eklem, omzu oluşturan üç kemiğin bir araya geldiği noktadır. Bunlar köprücük kemiği, kürek kemiği ve üst kol kemiğidir. Bu eklem o bölgedeki bağ doku ile sabitlenir. Bu dokuda meydana gelebilecek bir yırtık veya burkulma köprücük kemiği ağrısına neden olabilir. Akromiyoklaviküler eklemdeki yaralanmanın nedeni omuza alınan veya yandan gelen bir darbe olabilir. Ağır yük kaldırırken o bölgenin çok gerilmesi de yaralanmaya neden olabilir.

Belirtileri: Akromiyoklaviküler eklem yaralanmaları, köprücük kemiğinin yerinden kaymasına neden olabilir. Çok hızlı şişmeye ve ağrıya neden olur. Çekme, itme ve baş üstüne doğru uzanma hareketleri esnasında ağrı artar. Bu durum omzun hareket kabiliyetini kısıtlar.

Tedavisi: Hafif yaralanmalarında omuz askısı takılarak başka müdahaleye ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebilir. Hafif burkulma ve zorlamalarda birkaç hafta sonra eklem gücünü artırmak için fizik tedaviye başlanabilir. Köprücük kemiğinin yerinden oynadığı ciddi yaralanmalarda yırtılan bağ dokuya cerrahi müdahale gerekebilir.

3)  Akromiyoklaviküler Eklem Kireçlenmesi

Bu omuz eklemi için kullanıldıkça yıpranma ve aşınma söz konusu olabilir. Bu durumda kemik uçlarında tampon görevi gören kıkırdak doku dezenformasyona uğramış demektir. Yaşlanmanın etkisinin yanında çok ağır kaldırmak da kireçlenmeye yol açar. Daha önceden yaşanan bir yaralanma da omuz ekleminde yıpranmaya neden olabilir.

Belirtileri: Kireçlenme omuzda, göğüste ve boyunda aşırı hassasiyete, ağrıya ve iltihaba yol açar. Köprücük kemiği ağrısı hafif ama zonklar şekilde olur. Kolları göğüs üzerinde birleştirmek gibi eklem noktasına baskı uygulayan hareketler ağrıyı artırır.

Tedavisi: Kireçlenme için kullanılan hafif tedavi yöntemleri dinlenmek ve iltihap önleyici ilaçlar kullanmaktır. Şiddetli ağrı ve iltihaplanmalar için kortizon enjekte edilebilir. Cerrahi müdahaleler ancak çok ciddi vakalarda kullanılır. Bu durumda kürek kemiği ile arasında yer açmak için köprücük kemiğinin ucundan bir parça kesilir. Bu sayede sürtünme azalır eklemin hareket yeteneği artırılır.

4)  Köprücük Kemik İliği İltihabı (Enfeksiyonu)

Kemik enfeksiyonu veya kemik iliği iltihabı genellikle bakteriler yüzünden olur. Buna kemikte yaşanan bir yaralanma veya vücudun başka bir bölgesinden kanla taşınan bakteriler neden olabilir. Baş veya boyun ameliyatlarından sonra da oluşabilir. Ancak köprücük kemiği ilik iltihabına oldukça nadir rastlanır.

Belirtileri: Yaygın belirtileri ateş, şiddetli köprücük kemiği ağrısı ve kemik üzerinde şişmedir. Etkilenen bölge genellikle sıcak olur ve kızarır.

Tedavisi: Altı-sekiz hafta boyunca damardan antibiyotik verilir. Ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

5)  Kemik Uçlarında Erime

Köprücük kemiğinin uçlarında meydana gelen kırıklar köprücük kemiğinde veya ağırlık çalışanların omzunda erimeye neden olabilir. Ağır yük kaldırmak ve üst göğüs çalışmak omuzlarda sürekli gerginlik oluşturarak omuz eklemine baskı yapıp ağrıya neden olabilir.

Belirtileri: Baskı uygulandığında omuz ağrıyabilir. Yan tarafa yatarak uyurken ağrı kötüleşebilir.

Tedavisi: Dinlenmek ve egzersiz tarzını değiştirmek ağrıyı azaltır. Bu müdahalelerle durum iyiye gitmezse doktorunuz köprücük kemiğinin uçlarından parça almak için cerrahi operasyon yapabilir.

6)  Diğer Sebepler

Daha az yaygın olan köprücük kemiğindeki ağrı nedenleri göğüs kemiği ile köprücük kemiğini birleştiren eklemin kayması, köprücük kemiği kireçlenmesi ve kemik tümörüdür.

Köprücük Kemiği Ağrısının Getirebileceği Yeni Sorunlar
Kırılan köprücük kemiği ve bağ dokudaki zedelenme tedavi edilmezse kronik ağrıya neden olabilir. Kırılan kemiğin uçları deriyi tahriş ederse kemik üzerinde kendi kendine iyileşmeyen ülsere neden olabilir. Ayrıca buradan kolaylıkla enfeksiyon kapabilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Naciye says

    20 Ekim 2015 at 15:28

    Benim köprü kemiklerin çok ağrıyor 2 yıl olucak boynumda fıtık tespit edildi aynı zamanda omiriliktr zedelenme var o yuzden fizik tedavi alamıyorum ne yapmak iyi. Gelir.

    Cevapla
  2. Utku says

    24 Nisan 2016 at 10:30

    Köprücük kemiğin kırık bir aydır ağrım var koldan işaret ve baş parnağıma kadar bir ağrı var b 12 hapnı bitirdim 2-3 çeşit ağrı kesici kullanıyorum geçmedi 5 adet b 12 iğnesini bitirdim gene geçmedi doktor sinir sıkışması olabilir dedi mr film istedi oda 17 mayısa gün verdi o zamana kadar ne yapmam gerekir.

    Cevapla
    • Ilyas says

      6 Aralık 2016 at 21:55

      Geçmiş olsun kisalma oldumu

      Cevapla
  3. Eren says

    28 Ağustos 2017 at 20:05

    Ben hiçbirşey hissetmiyorum fakat sağ köprücük kemiğim çıtlıyor.16 yaşındayım body building yapıyorum sizce neden oluyor yukarıdaki sorunlarda bulamadım

    Cevapla
  4. nurgül says

    23 Eylül 2018 at 14:57

    Merhaba ben şimdi köprücük kemiğinde şişlik farkettim hafif sızlıyor nedeni ne olabilir

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress