Koroner Arter Hastalığı Nedenleri?
- Beslenme bozukluğu
- Aşırı yemek yeme
- Yağlı beslenme
- Spor yapmama
- Tütün ve alkol tüketimi
- Yaşlılık
Koroner Arter Hastalığı Risk Faktörleri
- Cinsiyet: Erkeklerde hastalık riski kadınlardan daha fazladır. Ancak 70 yaşın üstünde risk iki cinsiyet için de denk olur.
- Yaş: Koroner arter hastalığının gerçekleşme ihtimali yaşlandıkça, özellikle de 65 yaşından sonra, artar.
- Aile geçmişi: Ebeveynleriniz kalp hastalığı geçirdiyse (bilhassa 50 yaşından önce kalp hastalığı tanısı konmuşsa) sizin de kalp hastası olma riskiniz yüksektir. Erken teşhis ve tedavi için kalp hastalığı taramalarına başlamanız gereken zamanı doktorunuza sorun.
- Irk: Afrika kökenli Amerikalılar Kafkas ırkına göre daha ciddi yüksek tansiyon sorunlarına sahiptir ve dolayısıyla kalp hastalığı riski daha yüksektir. Kalp hastalığı riski Meksika kökenli Amerikalılar, Amerikan yerlileri, Hawaii yerlileri ve bazı Asya kökenli Amerikalılar arasında da yüksektir. Bunun bir nedeni, bu popülasyonlarda obezlik ve şeker hastalığı oranlarının yüksek olmasıdır.
- Kan kolesterolü ve trigliseritlerin yüksek olması: Özellikle yüksek LDL veya «kötü» kolesterolün 100 mg/dL’den fazla olması ve düşük HDL veya «iyi» kolesterolün 40 mg/dL’den düşük olması. Kalp veya kan damarı rahatsızlıkları olan bazı hastalar ve oldukça yüksek bir risk taşıyan diğer hastalar 70 mg/dL’den düşük bir LDL seviyesi hedeflemelidir.
- Yüksek tansiyon: 140/90 mm/Hg veya üzeri.
- Kontrolsüz diyabet
- Fiziksel hareketsizlik
- Fazla kilolu olmak: Beden kütle endeksi veya BMI 25- 29 kg/m2 veya obez olmak. Kilonuzun dağılımı önemlidir. Bel ölçünüz, yağ dağılımını belirlemenin bir yoludur. Bel çevreniz, belinizin göbeğin hemen üzerinden ölçülmesiyle elde edilir. Kadınlarda 89 cm., erkeklerde ise 101,6 cm. üzerindeki bir bel ölçüsüyle kardiyovasküler hastalık riski artar.
- Kontrolsüz stres veya sinir
- Doymuş yağ ve kolesterol
- Çok fazla alkol tüketimi
Kroner Arter Anatomisi
1.Sol ana koroner arter (LMCA)
2.Sirkumfleks koroner arter (Cx)
3.Sağ koroner arter (RCA)
Koroner Arter Hastalığı Belirtileri
Koroner arter hastalığının en yaygın belirtisi anjin, diğer adıyla anjina pektoris. Anjin çoğu zaman göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Aynı zamanda göğüs rahatsızlığı, ağırlık, darlık, baskı, ağrı, yanma, uyuşma, doluluk veya sıkıştırmayla tarif edilir. Hazımsızlık veya mide yanmasıyla karıştırılabilir. Anjin genellikle göğüste hissedilirken sol omuz, kollar, boyun, sırt veya çenede de hissedilebilir. Koroner arter hastalığıyla birlikte meydana gelebilecek diğer belirtiler şunlardır:
- Nefes darlığı
- Palpitasyonlar (düzensiz kalp atışları, atlanan atışlar veya göğüste bir takla hissi
- Daha hızlı kalp atışı
- Baş dönmesi
- Bulantı
- Aşırı halsizlik
- Terleme
- Kadınlardaki belirtiler erkeklerden biraz farklılık göstermektedir:
- Göğüste, sol kolda veya sırtta ağrı ya da rahatsızlık
- Olağandışı hızda kalp atışı
- Nefes darlığı
- Bulantı veya yorgunluk
Koroner Arter Hastalığı Tedavisi
Koroner arter hastalığının tedavisi risk faktörlerinizi azaltmayı, ilaçları reçete edilen şekilde almayı, muhtemelen invazif ve/veya cerrahi işlemlerden geçmeyi ve doktorunuzu düzenli olarak görmeyi içerir. Koroner arter hastalığının tedavisi, bir kalp krizi veya inme geçirme riskinizi azaltmak içindir.
Yaşam tarzında değişiklik yapmak kalp rahatsızlığınızı kontrol altına almaya yetmezse yüksek kolesterol veya yüksek tansiyon gibi bazı risk faktörlerini tedavi etmek için doktorunuzun yazacağı reçeteli ilaçları kullanın.
Balon anjiyoplasti (PTCA) ve stent veya ilaç salgılayan stent yerleştirilmesi, koroner arter hastalığın tedavisine yönelik yaygın girişimsel işlemlerdendir. Bunlar bir cerrah tarafından yapılan kesme ile değil, kardiyolog tarafından kan damarına sokulan bir boru veya kateter ile yapıldığından, cerrahi olmayan işlemler olarak görülür. Damar duvarı içerisindeki plağın tedavisi için çok sayıda balon ve/veya kateter tipi bulunur.
1.Koroner arter bypass greftleme (CABG) cerrahisi
2.Transmiyokardiyal lazer revaskülerizasyonu (TMR)
3.Güçlendirilmiş eksternal kontrpulsasyon (EECP)
Koroner Arter Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Koroner arter hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar ömür boyu kullanılan ilaçlardır. 4 ilaç tipi vardır:
1.Organik Nitratlar
2.Beta Bloker Grubu İlaçlar
3.Kalsiyum Blokerleri
4.Aspirin
Koroner Arter Hastalığı Bitkisel Tedavi
1.Sarımsak
2.Nar
3.Somon
4.Zerdeçal
5.Zeytinyağı
6.Avokado
7.Karpuz
8.Badem
9.Brokoli
10.Kuşkonmaz
Bir cevap yazın