• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kostokondrit – Zamana Bırakın

2 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 2 Yorum

Kostokondrit Nedir?

Kostokondriti anlamak için biraz göğüs kafesi anatomisini bilmek gerek. Göğüs kafesi, ciğeri koruyan kemik yapıdır. Kemikler sert ve katıdır. Bükülmeye veya hareket etmeye eğilimli değildir. Ancak nefes alabilmemiz için ciğerlerimizin hareket etmesi şart.

Derin nefes aldığımızda diyafram kasımız aşağı iner. Bu hareket havanın ağız ve burun yolu ile ciğerimize inmesini sağlar. Göğüs kafesimiz de açılır. Kaburgalar da açılabilmek için bir şeye ihtiyaç duyar: Kıkırdaklar.

Bu dokular vücudun eklem yerlerinde ve bağlantı noktalarında bulunan yumuşak ve esnek (ama çok güçlü) maddelerdir. Kıkırdaklar kaburga kemiklerini göğüs kemiğine (iman tahtası), göğüs kemiğini ise köprücük kemiklerine bağlar. Göğüs kemiği ile kıkırdakları birleştiren bağlantı noktalarına kostokondral eklemler denir. Kıkırdakları göğüs kemiğine bağlayan noktalara ise kostosternal eklem denir. Göğüs kemiği ile köprücük kemikleri arasındaki ise sternoklaviküler bağlantılardır. Kostokondrit, bu üç bağlantı noktasından bir veya birkaçında iltihap olması durumudur. Bu da ağrı ve hassasiyete yol açar. Baskı ve hareket ile bu hisler kötüleşir.

Tietze Sendromu
Tietze sendromu kostokondrite çok benzer. Bu iki hastalık (yanlış olmasına rağmen) bir diğerinin yerine kullanılabilmektedir. Tietze sendromu farklı bir durumdur. Belirtileri benzerdir, ikisi de yangının sonucudur ancak Tietze sendromunda kostokondral, kostosternal veya sternoklaviküler eklemler şişmeye eğilimlidir.

Kostokondrit Belirtileri

Kostokondrit, göğsün ön tarafında hissedilen bir ağrıya neden olur. Tipik olarak keskindir, saplanma hissi verir ve bazen ciddi olabilir. Ağrı hareketle, efor sarfederken ve derin nefes alırken artar. Etkilenen bölgeye baskı uygulanırsa keskin bir acıya neden olur.

Ağrı genellikle küçük bir bölge ile sınırlıdır ancak daha geniş bir alana da yayılabilir. Ağrı azalıp artmaya meyillidir ve pozisyon değiştirildiğinde ya da hafif hafif nefes alıp verildiğinde kaybolabilir. Ağrı en sık 4, 5 ve 6. kaburgaların göğüs kemiğine bitiştiği yer civarında görülür. Bazı insanlarda kalıcı ağrıya neden olabilir.

Kostokondritin Görülme Sıklığı Nedir?
Kaç insanda kostokondrit görüldüğünü kesin olarak söylemek zor. Çok yaygın bir problem. Birçok insan kostokondrit belirtileri için doktora gitmiyor. Birçok insan da kalple ilişkili olduğunu sanıyor.

Rahatsızlık süresinin genelde kısa olması ve aniden sonlanması nedeniyle görülme sıklığı bilinmiyor. Bazı çalışmalar her on göğüs ağrısı vakasın bir ila üçünün iskelet – kas sisteminden kaynaklandığını gösteriyor. Bu da göğüs ağrısının kas ya da kaburga kemiği kaynaklı olduğunu gösterir. Kostokondrit kas – iskelet sistemi ağrısına neden olan rahatsızlıklardan biridir.

Not: Hassasiyeti artırmayan göğüs ağrıları genellikle kostokondrit değildir. Göğüs ağrınızın belirtilerinden emin değilseniz tıbbi destek alın.

Kostokondrite Neden Olur?

Kostokondrit genellikle idiyopatiktir. Bu ifade tıpta “sebebi bilinmeyen” demek. Yani çoğu kostokondrit vakasında sebep bulunamıyor.

Vücudunuzun alışık olmadığı dekorasyon ve mobilyaların yerini değiştirmek gibi aktivitelerden sonra ya da tekrarlayan küçük göğüs yaralanmalarından sonra kostokondrit oluşabilir.

Kostokondrit Kimlerde Görülür?
Şu kişinin kostokondrite yakalanma riski diğerlerinden daha fazla diyebileceğimiz özel bir tip yok. Genç insanlarda, özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde daha fazla görülüyor. Çocukları da etkileyebilir. Sürekli göğüs duvarını zorlayan hareketler yapan insanlarda (özellikle alışık değillerse) kostokondrit görülme riski daha fazla denilebilir. Kadınların kostokondrite yakalanma sıklığının erkeklerden daha fazla olduğunu ileri süren çalışmalar da mevcut.

Kostokondritin Tedavisi Nedir?

Kostokondrit ağrı kesicilerle ve iltihap sökücü ilaçlarla (aspirin) tedavi edilir. Genellikle parasetamol ve kodein gibi basit ağrı kesiciler kullanılır.

Ibuprofen steroid içermeyen iltihap sökücüdür (NSAID) ve kostokondrit üzerinde etkilidir. Başka NSAID ler de var. Bu ilaçlar aç karnına alınmamalı. Varfarin gibi pıhtı önleyici ilaçlar kullananlar, astımı olanlar (doktor gözetiminde değilse), mide ülseri geçirmiş olanlar, asit reflüsü olanlar ve hazımsızlık sorunu yaşayanlar NSAID ilaçlardan kaçınmalıdır. Ibuprofen gibi ilaçları aldığınızda karnınız ağrıyorsa, hazımsızlık başlıyorsa ya da kusuyorsanız, acilen o ilacı kullanmayı bırakın ve hemen tıbbi yardım alın.

İltihap sökücülerin ve ağrı kesicilerin fayda etmediği ciddi kostokondrit vakalarında lokal anestezi ve steroid şırınga edilmesi gibi tedaviler uygulanabilir.

Kostokondit acısını dindirmek için ilaç harici yöntemler de kullanılabilir. Bazı teknikler şunlardır:

  • Kilo verme
  • Isıtma yastığı
  • Buz uygulaması
  • Akupunktur
  • Hafif germe hareketleri
  • Acıyı artıran spor hareketleri ve aktivitelerden kaçınma

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Betül says

    13 Ocak 2017 at 23:12

    Bu şiddetli ağrı bende de var ama ben nasıl oluştuğunu biliyorum lanet olmayasica hastahanelerde randevu almak imkansız Mr istiyorlar zaten ona sıra Dört ayda geliyo bense acılar icinde kivraniyorum bu ara nefes alirkende canım yanıyor of offff

    Cevapla
  2. tugay says

    23 Eylül 2018 at 22:39

    Bu ağrı beni tam 22 yaşımdan beri bırakmadı 6 senedir gittikçe artan bir ağrıya sahip oldum uyurken yüz üstü yatıyorum göğüs kafesimi sağ ve sol taraftan sıkıştırdığımda ağrı gidiyor bıraldığımda ağrıyor Allah ‘ tan niyazım inşallah geçer.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress