
Astım atağı geçirdiyseniz, gelecekteki atakları önlemek için uzun süre etkili olacak bir tedavi çok önemlidir. Yine de, astım karmaşık bir hastalıktır. Orta ve şiddetli belirtiler gösteren kişiler için tek bir tedavi yöntemi yoktur.
Astımı tedavi etmek ve tedavi yöntemleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Astım İlaçlarının Türleri
1.Uzun Etkili Beta-2 Agonistler
Uzun etkili beta-2 agonistler, astım spreyleri kullanan kişilerin fazladan bir ilaca daha ihtiyaç duydukları zaman verilir.Uzun etkili beta-2 agonistler, soluk borusundaki reseptörleri uyararak buradaki kasları gevşetir. Bu ilacın her 12 saatte bir kullanılması gerekir.
Uzun etkili beta-2 agonistleri kullanmak beraberinde bazı riskler getirebilir. Bu ilacın uzun süreli kullanımı solunum yollarıyla ilgili komplikasyonlara hatta ölüme neden olabilir.
Bu ilaçlar, sadece astım spreyleriyle birlikte kullanıldığında etkili olurlar.
2.Solunan Kortikosteroidler
Solunan kortikosteroidler, hafif veya orta şiddetli astımı olan kişilere verilir. Öksürme veya hırıltı solunum gibi durumları çok sık yaşayan kişilerde ve acil durumlarda kullanılmak üzere verilen astım spreylerinin ayda birkaç kez kullanılması sonucunda bu kişilere kortikosteroidler verilebilir. Solunum yollarındaki daralmayı önlemek için akciğerlerdeki şişliği azaltmaya yardımcı olur. Kortikosteroidlerin, günde iki kez kullanılması gerekir. İlacın dozu ve ne sıklıkla kullanılması gerektiği kullanılan ilaca ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.Kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı mantar enfeksiyonlarına, boğaz ağrısına neden olabilir. Çocuklarda kortikosteroid kullanımı boy uzamasına engel olabilir.
Bu ilaçlar, uzun etkili beta-2 agonistlerle birlikte kullanıldığında çok daha etkilidirler.
3.Uzun Etkili Beta-2 Agonistle Kortikosteroid Kombinasyonları
Uzun etkili beta-2 agonistle kortikosteroid kombinasyonlu ilaçlar, astım spreyiyle birlikte beta-2 agonisti ayrı bir şekilde kullananlarla orta ve yoğun şiddetli astım belirtileri gösterenlere verilir. Bu iki ilaç birlikte kullanıldığında, soluk borusu açılır ve şişlikler iner. Bu kombinasyonun günlük kullanılması gerekmektedir.Bu ilacın uzun süreli kullanımı, kortikosteroidlerin oluşturduğu risklerle aynıdır. İki ilacın kombinasyonundan oluşan bu ilaçlar, orta ve yoğun şiddetli astımları kontrol etmeye yardımcı olur.
4.Bronş Genişleticiler
Bronş genişleticiler hafif astım belirtileri gösterenlere, geceleri astım belirtileri yaşayanlara, kronik bronşiti olanlara ve acil durumda kullanılması gereken astım spreyini günlük olarak kullananlara verilir. Bronş genişleticiler, daha kolay nefes almayı sağlamak için soluk borusunu açar. Bu ilaç, gerektiği kadar ya da doktorunuzun size önerdiği kadar kullanılmalıdır.Bronş genişleticiler, mide yanması ve uyuyamama hastalığına neden olabilir.
Bu ilaçların, diğer astım ilaçlarının yerine kullanılmaması gerekmektedir. Bronş genişleticiler, solunum yollarında daralma yaşandığında yardımcı olarak kullanıldığında çok etkilidirler.
5.Antilökotrienler
Antilökotrienler, hafif ve orta şiddetli olup kalıcı astım yaşayan kişilere ve alerjiden kaynaklanan astım hastalarına verilir.Antilökotrienler, vücuttaki lökotrienlerle savaşarak astım belirtilerini önlerler. Bu ilaç, günde sadece tek bir hap olacak şekilde kullanılmalıdır.
Antilökotrienler, anksiyeteye ve uyuyamama hastalığına neden olabilir.
Bu ilaçlar en çok hafif ve orta şiddetli astımlarda ve alerjik durumlarda etkilidirler.
6.Alerji İğneleri
Alerji iğneleri, alerjilerin sebep olduğu kalıcı astımlarda ve diğer tedavi yöntemleri denendiği halde başarılı olunamayan astım hastalarına yapılır. Alerji iğneleri, alerji belirtilerine ve astıma neden olan antikorlarla savaşarak hastaya yardımcı olur. İğnelerin dozu, yaşa ve durumun ciddiyetine göre değişebilse de genellikle haftalık veya aylık olarak yapılır.Alerji iğneleri yapıldıktan sonra, iğnenin yapıldığı yerde şişme, morarma ya da kızarıklık oluşabilir. Alerji iğneleri, anaflaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyona da neden olabilir. İğne yapıldıktan sonra diğer astım ilaçlarına daha az bağımlı hale gelirsiniz ve astım belirtilerini görme olasılığınız en az %10 – 15 düşer.
Orta veya yoğun şiddetli kronik astımlar uzun süreli ilaçlarla tedavi edilerek astım ataklarından dolayı oluşabilecek komplikasyonların riskini azaltır. Ancak yine de yanınızda acil durumlar için astım spreyi taşımanız gerekmektedir. Hızlı rahatlama sağlayan ilaçlar, uzun süreli kullanım gerektiren astım ilaçlarının yerine geçemez. Doktorunuzla birlikte, daha iyi nefes almanızı sağlayacak tedavi yöntemine karar verebilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın