• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kronik Larenjit: Nasıl Önlerim?

26 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Larenjite Ne Neden Olur?

Çok çeşitli durumlar larenjite neden olabilir:
Uzun süreli sigara kullanımı
Midede reflü
Sesi çok fazla kullanmak
Grip ya da soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar

–Alerjiniz veya zatürreniz varsa ya da sürekli olarak tahriş edici kimyasallara maruz kalıyorsanız risk artar.

–Tedavi genellikle yeterince dinlenmeyi ve bol sıvı tüketimini kapsar ancak bazı durumlarda ilaç tedavisine ihtiyacınız olabilir. Çok şiddetli bir hastalığınız varsa ameliyat olmanız gerekebilir.

–İyileşme genellikle durumunuzun nedenine ve şiddetine bağlıdır. Çoğu zaman 14 günden daha kısa sürede, evde iyileştirilebilir.

Akut Larenjitle Kronik Larenjit Arasındaki Fark

Larenjit akut veya kronik olabilir. Kronik larenjit, birkaç hafta veya birkaç ay gibi çok uzun süre görülen bir durumdur. Akut larenjitse aniden oluşur ve 14 günden kısa bir süre içinde tamamen geçer.

Kronik Larenjitin Nedenleri

Kronik larenjite çok çeşitli nedenler yol açabilir. Uzun süreli sigara kullanımı, ses tellerini tahriş ederek boğazınızın şişmesine yol açabilir.

Gastroözofageal reflü, midenin içindekilerin yutağa kadar çıkmasına neden olur. Bu durum, zamanla boğazı tahriş edebilir. Zehirli kimyasallara aşırı fazla maruz kalmak, kronik larenjite neden olabilir.

Bu durumla ilgisi olabilecek ya da kronik larenjite yol açabilecek diğer durumlar:
Bronşit
Alerji
Ses tellerinde polip ya da kist olması
Zatürre

Kronik Larenjit için Kimler Risk Altında?

Kronik larenjit için yüksek risk altında olan kişiler, tütün ürünleri kullananlarla, tahriş edici maddeleri ya da zehirli kimyasalları soluyan kişilerdir.

Şu durumlarda da kronik larenjit için yüksek risk altında olabilirsiniz:
Sesin düzenli olarak çok fazla kullanılması
Kronik sinüs iltihaplanmasının olması
Çok fazla alkol tüketimi
Alerji

Çok fazla konuşuyorsanız ya da çok fazla şarkı söylüyorsanız polip ya da kist gibi yaralar veya bezeler de oluşabilir. Ses telleri, yaşlandıkça titreme yetisini kaybeder. Bu durum, kronik larenjite daha yatkın olmanıza neden olabilir.

Larenjitin Belirtileri

Kronik larenjitin yaygın belirtileri arasında şunlar bulunur:
Ses boğukluğu
Ses kısıklığı
Boğazın acıması ya da tahriş olması
Kuru öksürük
Ateş
Boğazdaki lenf nodüllerinin şişmesi
Yutmada güçlük çekilmesi

Kronik Larenjitin Teşhis Edilmesi

Doktorunuz kronik larenjiti teşhis edebilir. Sesiniz çatallanmaya başladıysa ya da diğer larenjit belirtilerini 14 günden uzun süredir yaşıyorsanız doktora görünmek isteyebilirsiniz.

Larenjitin nedeninin bir an önce belirlenip tedavi edilmesi en iyisi olacaktır. 3 haftadan uzun süredir devam eden larenjit, kronik larenjit olarak bilinir.

Doktorunuz, laringoskopi ile boğazınıza bakmak isteyecektir. Herhangi bir şey anormal görünürse doktorunuz boğazınızdan biyopsi almak isteyebilir.

Çocuğunuz, iki haftadan uzun süredir bu belirtileri yaşıyorsa doktora götürmeniz önemlidir. Çocuğunuz nefes almakta ya da yutkunmakta zorluk çekiyorsa bir an önce doktora götürmelisiniz.

Çocuğunuzda şu belirtilerle birlikte ses tellerinde şişme varsa çocuğunuzun doktorunu arayın:
Öksürük
Ateş
Nefes almada zorlanma
Yutkunmada zorlanma

Bu belirtiler, ses tellerinin etrafında şişliğe neden olan krup hastalığının belirtileri olabilir. Bu hastalık, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın olarak görülür.

Kronik Larenjitin Tedavisi

Doktorunuz, boğazınızı muayene ederek larenjitin nedenini belirlemeyecektir. Tedavi, durumunuzun ortaya çıkmasına neden olan faktöre bağlıdır.

Larenjit belirtilerine solunum yolunda oluşan bir enfeksiyon neden olmuş olabilir. Sigara içiyorsanız ve bir aydan uzun süredir larenjit belirtileri yaşıyorsanız kulak, burun, boğaz uzmanına görünmeniz gerekebilir.

1 Dinlenin
Para kazanmak için konuşması ya da şarkı söylemesi gereken kişilerin iltihaplanma azalana kadar seslerini dinlendirmeleri gerekir. Hastalığın tekrar ortaya çıkmaması için iyileştikten sonra sesinizi sınırlandırarak kullanmalısınız.

Fazladan dinlenmek, şarkı söylemek ya da konuşmak mesleğinizin bir parçası değilse bile vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

2 Bol Sıvı Tüketin
Virüsler, genellikle kendiliğinden geçen akut larenjit vakalarının büyük çoğunluğunu oluşturur. Doktorunuz, bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu nadiren görülen vakaları tedavi etmek için antibiyotik verecektir.

Kronik larenjitin tedavisi, bu hastalığa neden olan durumu tedavi etmeye yönelik olduğundan değişkenlik gösterecektir. Doktorunuz antihistamin, ağrı kesici ya da glukokortikosteroid yazabilir. Midenizde reflü varsa ve ses tellerinize geliyorsa doktorunuz bu sorunu çözmeye yönelik bir tedavi verebilir.

3 Ameliyat
Kronik larenjitin ses tellerinde poliplere ya da ses tellerinin gevşemesine veya felç geçirmesine neden olduğu durumlar çok daha ciddidir. Doktorunuz, şiddetli bir şekilde ses telleri bozukluğuna neden olan bu durumlardan birini yaşıyorsanız ameliyat önerebilir.

Ses telleri polipleri, ayakta tedaviyle alınır. Doktorunuz, ses telleriniz gevşediyse veya felç geçirdiyse kolajen enjeksiyonu yapmayı önerebilir.

Kronik Larenjitin Önlenmesi

  1. Genel olarak sağlığınıza dikkat etmeniz kronik larenjitten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ellerinizi yıkamanız ve grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerle temasınızı engellemeniz virüsün bulaşma riskini kısıtlayacaktır.
  2. Mesleki anlamda sesini kullanan insanların sık sık mola vermesi gerekir. İltihaplanma olasılığını azaltmanın diğer yollarını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
  3. Ağır kimyasallara maruz kalacağınız yerlerde çalışmaktan kaçının. Sigara içen kişilerin, sigarayı bırakmaları iltihaplanma riskini hızlı bir şekilde azaltacaktır.
  4. Midedeki reflüyü düzgün bir şekilde tedavi etmek de kişinin kronik larenjit yaşama riskini azaltabilir. Çok fazla alkol tüketiminden de uzak durulması önerilmektedir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress