• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir? Nasıl Anlaşılır?

4 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ya da KOAH, uzun vadeli bir akciğer hastalığıdır. İki hastalıktan oluşur; amfizem ve bronşit. Uzun süren öksürükler bu hastalığın bir belirtisidir. Bu belirtinin yanı sıra, akciğerde hasara neden olabilecek daha başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bu belirtilerin pek çoğu ağır bir şekilde gelişir. Belirtiler büyüdükçe akciğerdeki hasar da büyür. Belirtiler, nöbet şeklinde olabilir ve yoğunlukları değişkenlik gösterir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığınız varsa ya da bu hastalıktan dolayı endişeleniyorsanız KOAH hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyun.

Kronik Öksürük İlk Belirtidir!

Öksürük, genellikle KOAH’nın ilk belirtisidir. Öksürük, üç aydan uzun süredir devam ediyorsa ve bir yıldan uzun süredir bu sorunu yaşıyorsanız KOAH’nın kronik bronşit aşaması teşhis edilir. Öksürük, hastalığa dair bir belirti yaşamasınız bile her gün olabilir.

Öksürük, vücudun mukusu, toz ve polen gibi maddeleri atabilmesinin bir yöntemidir. Öksürdüğünüzde gelen mukus genellikle temizdir ama KOAH hastalığınız varsa sarı renk görülebilir. Öksürük sabahları çok daha kötü bir hâl alır ve fiziksel olarak aktifseniz ya da sigara içiyorsanız daha çok öksürebilirsiniz.

KOAH’nın Belirtileri

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ilerledikçe öksürüğün dışında başka belirtiler de yaşamaya başlarsınız. Bu belirtiler, hastalığın erken aşamalarında görülebileceği gibi orta aşamasında da görülebilir.

1.Hırıltılı Solunum
Nefes alırken hava sıkışmış ya da bir şekilde tıkanmış solunum yolundan geçmeye çalışır. Bu durumda hırıltı benzeri sesler duyarsınız. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişilerde genellikle mukus tabakası solunum yolunu tıkar. Bu durum, kasların daralarak solunum yolunu sıkıştırması sonucunda da olabilir.

Hırıltılı solunum astım ve zatürre gibi hastalıkların da belirtisi olabilir. KOAH yaşayan bazı kişilerde bu belirti, hem kronik obstrüktif akciğer hastalığının hem de astımın belirtisi olabilir. Bu duruma, astımla birlikte KOAH denilir. Yetişkinlerin %15 ila 45’inde astım ya da KOAH görülür.

2.Nefes Darlığı
Akciğerlere giden solunum yolu iltihaplanıp şiştiğinde veya hasar gördüğünde daralabilir. Bu durumda nefes almak veya hareket ederken nefesinizi kontrol etmek oldukça zorlaşır. KOAH belirtileri fiziksel aktiviteler sırasında daha çok fark edilebilir bir hale gelir. Günlük aktiviteler bu durumda çok daha zor bir hal alır. Yaparken zorlanabileceğiniz aktiviteler:

  • Yürümek
  • Basit ev işleri
  • Giyinmek
  • Banyo yapmak
  • En kötüsü ise bu belirtinin dinlenirken bile yaşanabilmesidir.

3.Yorgunluk
Kanınızda ve kaslarınızda genellikle yeterli oksijen olmadığından nefes almakta zorlanırsınız. Vücudunuz yavaşlar ve yeterli oksijen olmadığından yorgunluk hissetmeye başlarsınız. Akciğerleriniz yeterli oksijeni alıp fazla karbon dioksiti atmak için çok daha fazla çalışır. Bu durumda yorgunluğunuzu artıracaktır.
4.Sık Yakalanılan Solunum Yolu Enfeksiyonları
KOAH yaşayan kişilerin bağışıklık sistemleri çok daha zayıftır. KOAH, akciğerlerin kendisini havadaki tozdan, kirlilikten ve diğer tahriş edici maddelerden korumasını da güçleştirir. Bu yüzden, kronik obstrüktif akciğer hastalığı yaşayan kişiler girip, nezle ve zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarına daha kolay yakalanabilirler. Enfeksiyonlardan kaçınmak oldukça zor olsa da aşı yaptırmak ve kişisel hijyene dikkat etmek enfeksiyon riskini en aza indirecektir.

KOAH Belirtilerinin İlerlemesi

KOAH belirtileri hastalığın çok erken aşamalarında ortaya çıkabilir. Bu hastalık ilerledikçe başka belirtiler de ortaya çıkar. Bu durum, hiçbir belirti olmadan yaşandığında KOAH’nın şiddetlenmesi denilen durum oluşur. Bunun sonucunda, belirtilerin en az birkaç gün boyunca çok kötüleşmesi olarak tanımlanır.

Bu belirtileri yaşıyorsanız acilen doktorunuza görünmelisiniz:

1.Baş Ağrıları ve Ateş
Sabah yaşanan baş ağrıları, kandaki yüksek miktardaki karbon dioksitten kaynaklanabilir. Baş ağrıları, oksijen seviyesinin düşmesinden de kaynaklanabilir. Hastaysanız baş ağrısıyla birlikte ateş de yaşayabilirsiniz.
2.Ayakların ve Ayak Bileklerinin Şişmesi
Ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde hastalıkla birlikte akciğerleriniz hasar gördüğünden şişme yaşayabilirsiniz. Bu durum, kalbiniz hasar gören akciğerlerinize kan pompalamak için daha fazla çalıştığından görülür. Bunun sonucunda konjestif kalp yetersizliği yaşayabilirsiniz.
3.Kalp Damar Hastalıkları
KOAH ve kalp damar hastalıkları arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamış olsa da KOAH’nın kalple ilişkili hastalıkları artırdığı bilinmektedir. Yüksek tansiyon, KOAH’nın neden olduğu belirtilerden yalnızca biridir. İlerleyen KOAH ile birlikte kalp krizi ve inme riski artar.
4.Kilo Kaybı
Çok uzun zamandır kronik obstrüktif akciğer hastalığı yaşıyorsanız vücudunuzun nefes almak ve vermek için fazladan enerjiye ihtiyacının olması daha fazla kalori harcamanıza neden olur. Bunun sonucunda kilo verebilirsiniz.

KOAH, akciğerlerinizde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturur. Yine de, KOAH belirtileriyle baş edebilirsiniz. Düzgün tedaviyle akciğerlerinizin daha fazla hasar görmesini engelleyebilirsiniz. Belirtiler düzelmezse ve hastalığınız daha fazla ilerliyorsa tedavi işe yaramıyor demektir.

Belirtilerin ilaçlarla veya oksijen tedavisiyle değişmediğini görürseniz hemen doktorunuzu arayın. Kronik obstrüktif akciğer hastalığınız varsa belirtilerinizi hafifletmenin en iyi yolu hayat tarzınızda değişiklikler yapmaktır.

Yapabileceğiniz değişiklikler:

1. Sigara İçmeyi Bırakın

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişilerin yapabileceği en önemli şey sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa sigara bıraktırma merkezlerine başvurabilirsiniz.

2. Pulmoner Rehabilitasyon

Bu rehabilitasyon programıyla kişinin fiziksel aktiviteleri artırılmaya çalışılır. Nefes alma egzersizleriyle hayat kalitesi artırılır.

3. Sosyal Destek

Arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım almanız son derece önemlidir. Sosyal olarak aktif kalmanız yalnız hissetmemeniz için önemli bir adımdır.

4. Doktorlarınızla İyi Bir İlişki Kurun

KOAH belirtileriyle baş etmeye çalışırken sizinle ilgilenen doktorlarınızla iyi bir ilişki içinde olmanız önemlidir. Hastalığınızla ilgili açık bir şekilde konuşmanız endişelerinizi gidermeye yardımcı olur.

5. İlaçlarınızı Düzgün Kullanın

İlaçlar, KOAH belirtilerini geçirmek için çok etkilidirler fakat bu etki sadece ilaçlar düzgün bir şekilde kullanıldığında ortaya çıkar. Belirtileri kontrol altına almak istiyorsanız bu duruma dikkat etmeniz gerekir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress