• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kronik Yorgunluk Sendromu: Daha Kötüye Gitmesin

17 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 3 Yorum

Kronik Yorgunluk Belirtileri

Kronik yorgunluk sendromunun ana belirtisi yorgunluktur, ancak bütün gece ayakta olmak, çok yüksek seviyede stres yaşamak ya da yoğun bir iş günü sonrasında beklediğinizden daha farklı bir yorgunluktur. Buna karşılık, uyuma sonrası geçmeyen, zihinsel ve fiziksel aktiviteler ile daha da kötü hale gelen, bunaltıcı ve şiddetli bir yorgunluk türüdür. Etkilenen kişinin bu rahatsızlıktan önceki iş hacmini ve genel dayanıklılığını ciddi bir şekilde azaltabilir. Bu yüzden, eğitim, iş, sosyal ve kişisel etkileşimini etkileyebilir.

Ayrıca, kronik yorgunluk sendromu teşhisi konulan bireyler yaklaşık 6 ay boyunca aşağıda sıralanan başka belirtiler gösterebilirler:

  • Zihinsel ya da fiziksel aktivitelerden sonra çok hasta ve tükenmiş hissetme
  • Uyumada güçlük
  • Kronik kas ağrısı
  • Konsantrasyon ve hafıza sorunları
  • Eklem ağrısı
  • Koltuk altındaki ya da boyundaki lenf bezlerinin şişmesi
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı

Teşhis konulurken kullanılmayan ancak rahatsızlıktan muzdarip insanları yaşadığı diğer kronik yorgunluk belirtileri şunlardır:

  • Baş dönmesi, baygınlık, dengede ya da dik durma sorunları
  • Bilinç bulanıklığı
  • Huzursuz bağırsak
  • Kokulara, kimyasallara, gıdalara, seslere veya ilaçlara duyarlılık ya da alerji
  • Gece terlemeleri ya da üşümeleri
  • Depresyon, ruh halinde ani değişmeler, asabiyet, panik ataklar ya da kaygı gibi ruh hali sorunları

Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız, kronik yorgunluk sendromu ya da başka bir rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı öğrenmek ve kronik yorgunluk sendromu tedavisi almak için doktorunuzu gördüğünüzden emin olun.

Kronik Yorgunluk Sendromu Risk Faktörleri

Kronik yorgunluk sendromu ayrıca miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarak da adlandırılır. Miyaljik kas ağrısıyla ilgilidir. Ensefalomiyelit, omurilik ve beyin iltihabı anlamına gelir.

Kronik yorgunluk sendromunun sebebi tam olarak anlaşılmamasına rağmen, bazı insanlarda diğerlerine oranla daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Kronik yorgunluk sendromunun ortaya çıkmasında payı olabilecek bazı durumlar aşağıda sıralanmıştır:

Viral Enfeksiyon
Bazı bireylerde, bir virüs nedeniyle hasta olduktan sonra kronik yorgunluk sendromu teşhisi koyulduğundan, yatkınlığı olanlarda bazı viral enfeksiyonların kronik yorgunluk sendromunu harekete geçiriyor olması mümkündür.

Sonuçlar kesinlik kazanmamasına rağmen, altıncı hastalık, fare lösemi virüsü ve Epstein-Barr’ın dahil olduğu bazı belirli viral enfeksiyonlar ve kronik yorgunluk sendromu arasındaki bağlantılar araştırılmaktır.

Bağışıklık Sistemi Sorunları
Kronik yorgunluk sendromu teşhisi koyulan insanlarda bağışıklık sisteminde zayıflama eğilimi olsa da, bunun kronik yorgunluk sendromunun sebebi olup olmadığı bilinmemektedir.

Hormonal Dengesizlikler
Kronik yorgunluk sendromu teşhisi koyulan bazı insanlara yapılan test sonuçları, böbrek üstü, hipotalamus ya da hipofiz bezindeki anormal hormon seviyelerini işaret etmektedir, ancak bu iki rahatsızlığın bağlantılı olup olmadığı bilinmemektedir.

Yaş
Kronik yorgunluk sendromu çoğu zaman 40’larındaki ya da 50’lerindeki insanlarda görülür ama her yaştan insan bu hastalığa yakalanabilir.

Stres
Stresle başa çıkmada sorun yaşayan insanların kronik yorgunluk sendromuna yakalanmalarının daha muhtemel olduğunu öne süren kanıtlar vardır.

Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Geçer?

Kronik yorgunluk testi: Kronik yorgunluk sendromunu saptamak için tanısal bir test olmamasına rağmen, doktorunuz aynı belirtilere neden olan başka tıbbi rahatsızlıkları elemek için bazı testler isteyebilir. Kronik yorgunluk sendromu tedavisi, hastanın belirtilerini hafifletmek ve azaltmak ile yaşam kalitesini iyi halde tutmaya odaklıdır.

Kronik Yorgunluk Sendromu Tanı Kriterleri:

Belirti Yönetimi

Ağrı Kesiciler: Eklem ve kas ağrıları can sıkıcı olduğunda, ağrı kesiciler rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, mide bozukluğunu azaltmak için daha küçük ve sık öğünler de faydalıdır. Belirli bir beslenme düzeninin, belirti yönetiminde faydalı olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Antidepresanlar: Kronik yorgunluk sendromuna sahip insanlar depresyondan muzdarip olabileceğinden ve depresyon kronik yorgunluk sendromu belirtilerini daha kötü hale getireceğinden, antidepresanlar faydalı olabilir.

Yaşam Kalitesi Yönetimi

Uyku Düzenini Sağlamak: Uyku düzeninizi kontrol etmeniz önemlidir, çünkü çok fazla ya da çok az uyumak gibi uyku düzeni değişiklikleri, daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Gündüz, kısa uykulardan kaçınmak ve uyku düzeninizde aşama aşama düzeltmeler yapmak iyi bir fikir olabilir.

Dinlenmek: Yeteri kadar dinlenmek önemlidir. Gün içerisinde, yarım saati geçmeyecek şekilde her gün için dinlenme aralıkları planlayın.

Gevşeme Teknikleri: Uyku sorunlarına yardımcı olmada, kaygı, şiddet ve ağrıyı azaltmada etkili olan gevşemeye, zaman ayırdığınızdan emin olun. Derin nefes alma ve güdümlenmiş görsellik gibi gevşeme teknikleri çok etkili olabilir.

Beslenme Düzeni İyi dengelenmiş bir perhiz seçin ve hassas olduğunuz yiyecek ve içeceklerden kaçının. Nişasta bakımından zengin, küçük öğünlerle beslenmeye çalışın.

Masaj, Yoga, Akupunktur: Etkili olduğuna dair kesin kanıt olmamasına rağmen, bazılarınca kronik yorgunluk sendromu belirtilerini rahatlatmada, alternatif tıp tavsiye edilir. Çünkü ruh hali kronik yorgunluk sendromunu etkiler ve her gün değişebilir. Kronik yorgunluk sendromu kaynaklı ağrının; masaj, yoga, tai chi ya akupunktur ile üstesinden gelinebilir.

Psikoterapi ve Fizik Tedavi: Kronik yorgunluk sendromu teşhisi konulmuş olan insanlara faydalı olabilecek iki tedavi türü kanıtlanmıştır. Psikoterapi, belirtilerinizle başa çıkmanıza yardım edebilir ve fizik tedavi, değerlendirme ile kademeli egzersiz tedavisi olarak bilinen, zamanla yoğunlaşan bir egzersiz planının tavsiyesiyle faydalı olabilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Batuhan says

    31 Mart 2016 at 20:58

    Yardım edin 16 yaşındayım sürekli yorgun hissediyorum okulda sürekli esniyorum geçen sene nefes darlığı şikayetiyle doktora gitmiştim notta vermişti bu sene 6 aydır devam ediyor hafıza kaybı konsantrasyon eksikliği de oluyor ne yapmam gerekiyor

    Cevapla
    • Adile Özaşkın says

      3 Kasım 2016 at 12:22

      D vitaminine, Hemoglobin ve b 12 vitaminine baktır. Çölyak da olabilir

      Cevapla
  2. AKİF says

    1 Ağustos 2018 at 13:31

    Merhaba, şu anda 26 yaşındayım ve 7-8 yaşımdan beri özellikle ayaklarımda çok anormal ve fazla yorgunluk hissediyorum. Birçok doktora çıkmama rağmen bir türlü teşhis konulamadı. Bütün tahlillerim normal çıkıyor. Zaten Kronik Yorgunluk Sendromu rahatsızlığı için de LABORATUVAR TESTLERİ normal çıkar deniliyor. Övünmek gibi olmasın ancak çok iyi bir gözlem yeteneğine sahip olduğum için bu hastalıkla aşağı-yukarı nasıl başa çıkabileceğimi öğrendim. Yapı olarak çok strestli bir yapıdayım. 7-8 yaşımdan beri çok stresli zamanlar geçirdim. Böyle zamanlarda öyle bir halsizlik oluyordu ki, neredeyse felçli bir insan gibi ayaklarımı hissetmiyordum. Akşamdan biraz kestireyim diye yatıyordum ve ertesi sabah kalkıyordum. Bu hastalığın HAFİF, ORTA, AĞIR VE ÇOK AĞIR olmak üzere 4 tipte sınıflandırıldığını öğrendim netten. HAFİF olanın belirtileri bana daha uyuyor. Hava durumlarının da beni etkilediğini farkettim bir ara. Mesela bugün hava güneşli. Yarın ise sağanak yağışlı. Bu gibi günlük hava değişimleri de ayaklarımda çok halsizlik yapıyor. Veya 3-5 gün hava yağmurlu veya gökgürültülü sağanak yağışlı olduğunda yine çok aşırı halsizlik hissediyorum. Bu gibi durumlarda ÇOK AŞIRI İHTİYAÇ HİSSETMEDEN almamakla birlikte SUDA ERİYEN D Vitamini (KALSİYUM VE D3 MİKTARI ÇOK FAZLA OLMAYAN) kullanıyorum. 2-2.5 saat içinde ayaklarıma müthiş bir güç geliyor. Tabii günde 1 tabletten fazla da kullanmıyorum. Esneme meselesi de çok yorgun olduğum zamanlarda çok fazla oluyor. Bu gibi durumlarda yine sanki AKLIM BAŞIMDAN GİDİYOR. Yani halsizlik öyle bir etkiliyor ki, KONSANTRASYON ve ODAKLANAMAMA zirve yapıyor. Bence bu işin en güzeli; Kronik Yorgunluk Sendromu hakkında İnternetten BİRKAÇ SİTEDEN gerekli bilgileri alıp öncelikle hastalığı tanımak, daha sonrasında belirtileri azaltmak için gerekli metotları öğrenmek ve en önemlisi de imkan varsa KRONİK YORGUNLUK SENDROMU HAKKINDA uzman olan bir PSİKİYATRİ DOKTORUNA çıkıp, hastalığın etkilerini azaltmak için yönlendirmelerine uymak en doğrusu olur diye düşünüyorum. Bu arada belirtmem gerekirse; nette bazı sitelerde yazması ve bizzat yaşamam dolayısıyla doktorlardan çok az kısmının bu hastalığı tanıdığını ve tedavisi için yönlendirme yaptığını anladım. Yani İmkan varsa bu konuda ÇOK UZMAN VE ÖZEL bir PSİKİYATRİ doktoruna çıkmak, bu hastalığın etkilerini azaltmada etkili olur diye ümid ediyorum. Bu hastalıkla ilgili sınıflandırılan 4 KADEMEDEN sınıfı ”HAFİF” olabilecek arkadaşlara faydalı olması amacıyla kendimle ilgili burada birşeyleri paylaşmayı uygun gördüm.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress