• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kulak Arkasında Şişlik (Beze): Ciddi Durumun Habercisi Olabilir

30 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 11 Yorum

Kulak Arkasında Şişliğin (Beze) Olası Nedenleri

Lenf düğümleri, bağışıklık sistemini harekete geçiren yeni dokular gibi, vücuttaki değişimlere karşı hassastır. Aşağıdakiler kulak arkasında bezenin en yaygın nedenleridir.

1)  Enfeksiyonlar

Lenf düğümlerini şişiren enfeksiyonlar, bakteriyel, virüssel veya mantar kaynaklı olabilir. Vücuda bir enfeksiyon girdiğinde, hücreler bununla savaşmak için antikor üretir. Enfeksiyonlar lenf düğümlerinin antikor üretmesine neden olup şişmesine sebebiyet verirler. Lenf düğümleri antikor ürettikleri gibi, şişerler. Eğer kulak arkasındaki lenf düğümleri şişkinse, bu kulakta, gözlerde veya kafa derisinde bir enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir. Bu bir alerjik reaksiyon göstergesi de olabilir. Kulak arkasında şişkinliğe neden olan bazı enfeksiyon türleri şunlardır:

Mantar Enfeksiyonu:

    • Mantar enfeksiyonu, vücutta kendilerine karşı antikor üretildiği için kulak arkasında bezelenmeye sebep olabilir. Eğer enfeksiyon cilde zarar veriyorsa, kafa derisinde kaşıntıya ve saç kaybına neden olabilir.

Ağız İçinde Bakteri: Bademciklerde oraya çıkan enfeksiyon da vücuttaki antikor üretiminden dolayı kulak arkasında bezelenmeye neden olur. Ağızdaki yaralar veya diş eti iltihabı da lenf düğümlerinin şişmesine neden olur.

Mononükleoz: Mononükleoz, veya mono, enfeksiyon oluşumdan dolayı lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Kan testi yaptırmak rahatsızlık sebebinin bu olup olmadığını gösterebilir. Mono belirtileri griple benzerlik gösterir, bunlara bir kaç gün boyunca süren aşırı yorgunluk eşlik edebilir.

2)  Yaralanma

Boyunda yaralanma vücut yarayı iyileştirmeye çalıştığı için lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Isırıklar ve kesikler bu ihtimali arttırır, çünkü vücut yaranın enfeksiyon kapmasına karşı savaşıyor olabilir. Eller, ayaklar ve genital bölgeler gibi hassas yerlerdeki yaralar da önlem tedbirleri nedeniyle lenf bezeleri oluşmasına neden olabilir.

3)  Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

Haşimato hastalığı, deri veremi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Bu bağışıklık sisteminin hastalıktan zarar görmesinden dolayı meydana gelir.

4)  Kulak Arkasında Şişlik Kanser

Bazı kanser türleri lenf düğümlerinin büyümesine sebep olabilir. Bu, lenfoma veya kan kanseri gibi hastalıklı hücrelerin vücutta dolaşmasına neden olan kanserlerin yaygın bir belirtisidir. Eğer kulak arkasında beze oluşmuşsa bu bölgede oluşan bir tümörden dolayı vücudun alarm durumuna geçtiğinin işareti olabilir.

Kulak Arkasında Şişlik (Beze) Tedavisi

Kulak arkasında bezenin tedavisi rahatsızlığınızı ve bu hastalığa eşlik eden diğer belirtileri gidermeyi hedefler. Evde tedavi genelde yeterli rahatlama sağlar, fakat eğer evde tedavi bir etki göstermezse doktorunuza başvurmanız gerekir.

Evde Tedavi
Çoğu zaman, evde tedavi kulak arkasında bezeyi iyileştirmeye yeterli olur. Sıcak kompres uygulamak sizi rahatlatabilir, fakat deriyi yakmamak için aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Eğer boğazda enfeksiyon veya sinüslerde iltihaplanma varsa tavuk suyu ve çay gibi sıcak içecekler rahatlamanıza yardımcı olabilir. Vücudunuz enfeksiyonla savaşırken lenf düğümlerinin bir kaç gün şiş kalması normaldir.

Tıbbi Tedavi
Enfeksiyon vücuttan atılınca lenf düğümleri eski boyutuna dönecektir. Eğer çok uzun zaman alıyorsa ve diğer belirtiler rahatsızlık veriyorsa enfeksiyona karşı antibiyotik almak için doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz ne tür enfeksiyon kaptığınızı ve ona uygun tedaviyi belirleyebilmek için bir takım testler yapacaktır. Lenf düğümlerinde şişkinliğe neden olan tümör veya diğer ciddi problemlerin varlığının belirlenmesi için X-ray veya tomografi çektirilmesi gerekebilir. Kulak arkasındaki lenf düğümleri özellikle kanserli hücrelere duyarlıdır, eğer düzensiz bir eğilimdelerse acil tıbbi müdahale gereklidir.

Şu Durumlarda Hemen Doktora Görünün

Kulak Arkasında Sertlik

Eğer kulak arkasındaki beze haftalardır şişkinse, garip hissettiriyorsa, hassaslaşmış veya kızarmışsa, sertleşmiş ve sabitlerse, sorunun ne olduğunu anlamak için doktora görünmeniz gerekir. Eğer geceleri terliyorsanız, ateşleniyorsanız veya gereksiz kilo kaybı yaşıyorsanız hemen doktora görünün. Bu kulak arkasını etkileyen çok daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. Boyunda veya köprücük kemiği etrafında şişkinlik olup olmadığını kontrol edin. Bu vücudun daha hassas yerlerini tehdit eden bir enfeksiyonun işareti olabilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. inur says

    3 Temmuz 2015 at 03:39

    Benim bildiğim 4 yıldır kulağımın arkasında şişlikler vardı. Doktora gittiğimde krem verdi masaj yaparak eritebileceğimi söyledi. Kremi 2 gün zor kullanmıştırım. Diğerleri kayboldu fakat sağ kulağımın arkasında ilk fark ettiğim zamana nazaran biraz büyük ve bazen ağrı acı yapabiliyor. Sanırım tekrar doktora gitme zamanım çoktan geçmiş. Ah bu ihmallerrr..

    Cevapla
  2. Recep says

    30 Kasım 2015 at 02:57

    Merhaba benim kafam da 3 adet siskinlik olustu 4 gun once kulagimin arkasi sis dokununca ve durdukca agri yapiyor boynumda ise 2 adet kucuk siskinlik var toplam 6 adet ve bu 3 gun once cikti birtanesi epey buyuk yaklasik yumurta kalinliginda ve kirmizi kan toplamis sanki nedeni sizce ne olabilir?..

    Cevapla
  3. Berk says

    17 Nisan 2016 at 21:13

    ben kendimi bildim bileli sağ kulagimin arkasinda 2 tane şişkinlik yumurta gibi solda bitane şişik var napmam lazım doktora gitmelimiyim ?

    Cevapla
  4. Merve says

    7 Ağustos 2016 at 13:45

    Benim 6 aydan beri kulağımın tam kemiğinin Sol hafif altında sağ tarafta ve çok nadir kireç sesleri geliyor be ceviz büyüklüğünde iç kısımda ve ağrım çok ciddi

    Cevapla
  5. ayse says

    9 Ekim 2016 at 10:07

    Benim kulagimin arkasında şiş oluştu ve bu nerdeyse 1 haftadır var hem o kulağımda şiş hemde yara oluştu ve bu arasıra ağrı yapiyo kulagim tıkanıyor bazen ….

    Cevapla
    • Seval says

      7 Kasım 2016 at 07:38

      Merhaba Ayşe Hanım bendede aynı sorun var hastanede hangi bölüme gitmek gerekiyor tşk

      Cevapla
  6. Gülay says

    11 Ocak 2017 at 17:23

    merhabalar, benim kulağım arkasında ara ara şişlik oluyor donunca acıyor ve fazlasıyla sert. bunun için hangi bölüme gitmem gerekiyor acaba ve de neden olabilir bu şişlik

    Cevapla
  7. Yağmur says

    20 Kasım 2017 at 01:54

    Ben de 2 hafta önce falan fark ettim sol kulak arkamda ufak bir şişlik var ağrı kızarıklık filan yok sadece şişlik. Ne yapmalıyım?

    Cevapla
  8. emre says

    2 Eylül 2018 at 02:19

    aynı şişiklik annemin kulak arkasında oldu doktora gittiğimizde o şişiğin olduğu kulak çöp dolduğu anlaşıldı doktor ne zamandır bu kulak temizlenmiyor dedi çok dolmuş taşmış dedi kulak temizlenince o şişiklik bir iki gün sonra indi herkese geçmiş olsun

    Cevapla
  9. Feride Muratova says

    25 Aralık 2018 at 21:26

    Kardeşimin kulağının arkasına bır şişlik var ıkı uç gün önce yoktu ne yapmam lazım hangı doktura goturmem lazım burada bana yardımcı olucak bırı varmı lütfen

    Cevapla
    • Alperen says

      26 Nisan 2019 at 21:37

      Arkadaşlar hıv virüsü lenf bezlerini şişiriyor hem lenf bezleriniz ayriyeten ateşiniz şiddetli ishal kilo kaybınız var ise hemen bir enfeksiyon hastalıkları doktoruna görünün

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress