
Kulak Enfeksiyonu Riskini Artıracak Durumlar
Yetişkinlerde kulak enfeksiyonu riskini artıracak durumlar:
- Tip 2 diyabet
- Egzama
- Sedef hastalığı
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Çocuk veya yetişkinlerde şu durumlar görünüyorsa beklenmeden doktora gidilmelidir:
- Kulaktan akıntı gelmesi
- Ateş
- Kulak enfeksiyonuyla birlikte dengenin kaybedilmesi
Elma sirkesi hafif enfeksiyonlara ve kulak ağrılarına bir çözüm olabilir. Elma sirkesinin mikrop önleyici özelliği olduğu için bakterileri, mantarları ve virüsleri öldürebilir.
Elma Sirkesiyle Tedavi
Elma sirkesinin kulak enfeksiyonlarında kullanımını araştıran bilimsel herhangi bir çalışma bulunmamaktadır ama elma sirkesinin içinde asetik asit olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalara göre asetik asitin antibakteriyel olduğu ortaya çıkmıştır. Bir çalışma, elma sirkesinin mantarları öldürdüğünü de ortaya koymuştur. Bir diğer çalışmaysa elma sirkesinin bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı etkili olduğu gösteriyor.
Elma sirkesi, doktor muayenesinin ya da kulak enfeksiyonunun normal tedavisinin yerine geçemez. Elma sirkesi sadece kulağın dış kısmında enfeksiyon olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Orta ve iç kulak enfeksiyonlarında mutlaka doktor tarafından tedavi edilmeniz gerekmektedir.
1) Elma Sirkesi ve Ilık Su
- Eşit miktarda elma sirkesi ve ılık suyu karıştırın. Suyun sıcak değil ılık olmasına dikkat edin.
- Bir şırınga yardımıyla etkilenen kulağa 5 – 10 damla damlatın.
- Kulağınızın üstünü bir pamuk yardımıyla örtün ve kulaktan dışarı akmasını engelleyin. Bu şekilde 5 dakika bekleyin.
- Kulaktaki enfeksiyon geçene kadar bu işlemi uygulayın.
2) Elma Sirkesi ve Alkol
Bu tarif de bir öncekiyle aynı olsa da bu sefer su yerine alkol kullanılmaktadır. Alkol, antimikrobik ve antibakteriyel olduğundan kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir.
- Eşit miktarda elma sirkesi ve izopropil alkolü karıştırın.
- Bir şırınga yardımıyla etkilenen kulağa 5 – 10 damla damlatın.
- Kulağınızın üstünü bir pamuk yardımıyla örtün ve kulaktan dışarı akmasını engelleyin. Bu şekilde 5 dakika bekleyin.
- Kulaktaki enfeksiyon geçene kadar bu işlemi uygulayın.
3) Elma Sirkesi ile Gargara
Elma sirkesiyle gargara yaparak da kulak enfeksiyonlarını geçirebilirsiniz. Bu yöntem, kulak damlaları gibi doğrudan kulak enfeksiyonunu tedavi etmese de grip, nezle ya da üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanan kulak ağrılarını geçirir.
Eşit miktarda elma sirkesiyle ılık suyu karıştırın. Yaklaşık 30 saniye kadar bu suyla gargara yapın. Bu işlemi günde iki ya da üç kez enfeksiyon belirtileri geçene kadar yapabilirsiniz.
Kulak Enfeksiyonlarının Belirtileri
Kulak enfeksiyonlarının çocuklardaki belirtileri:
- Kulak ağrısı
- İltihap oluşumu
- Ağrı ve hassasiyet
- Sersemlik
- Kusma
- İshal
- Ateş
Kulak enfeksiyonlarının yetişkinlerdeki belirtileri:
- Kulak ağrısı
- İltihaplanma ve şişme
- Acı ve hassasiyet
- Duymada değişim
- Bulantı
- Kusma
- İshal
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Ateş
Alternatif Tedaviler
Kendi başınıza deneyebileceğiniz başka tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemlerin hiçbiri muayenenin veya doktorunuzun uygulayacağı tedavinin yerine geçemez.
Bu yöntemler sadece dış kulak enfeksiyonları için uygulanabilir. Orta ve iç kulak enfeksiyonları mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.
Kullanabileceğiniz yöntemler:
- Kulak damlaları
- Sıcak veya ılık su
- Sıcak veya soğuk bası uygulanması
- Ağrı kesici ilaç kullanımı
- Çay ağacı yağı
- Reyhan yağı
- Sarımsak yağı
- Zencefil
- Hidrojen peroksit
- Konjesyon giderici ilaçlar ve antihistaminler
- Buhar solunması
Bitkisel yağlar, ilaçlar kadar sıkı kontrollerden geçmemektedir. Bu yüzden, bitkisel yağları güvenilir kaynaklardan almanız sizin sorumluluğunuzdadır. Bitkisel yağları kullanmadan önce kolunuza birkaç damla damlatıp 24 saat boyunca gözlemleyin. Herhangi bir yan etki oluşmadıysa ürünü güvenle kullanabilirsiniz. Ürünü, etiketin üzerine yazılmış yönergeler den faydalanarak kullanın ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
Bazı araştırmalar, elma sirkesinin kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabileceğini ortaya koymuştur fakat elma sirkesinin kulak enfeksiyonlarıyla ilişkisini öğrenebilmek için daha çok bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır. Elma sirkesi özellikle dış kulak enfeksiyonlarında doğru kullanıldığı zaman etkili olmaktadır.
Evde uygulayabileceğiniz hiçbir tedavi yöntemi doktorunuzun önereceği tavsiyelerin ve tedavi yönteminin yerine geçemez. Kulak enfeksiyonunuz kötüleşiyorsa, üç gündür devam ediyorsa veya kulak enfeksiyonuyla birlikte başka belirtiler de yaşıyorsanız elma sirkesi kullanmayın ve bir an önce doktora gidin.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın