• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kulak Mantarı: Doğal Ve Tıbbı Yöntemler

28 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 3 Yorum

Kulak Mantarı Nedir?

Kulak mantarına genellikle Aspergillus veya Candida gibi mantarlar neden olurlar. Actinomyces, Phycomycetes ve Rhizopus mantarları da nadiren de olsa bu enfeksiyona neden olabilirler.

Bu mantarların çoğu çevremizde veya etrafımızda bulunurlar ve kolayca insanlara temas edebilirler fakat herkes kulak mantarı olmaz. Enfeksiyonlara karşı hassas olan insanlar özellikle de zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlar ya da diyabetle mücadele eden hastalar kolayca kulak mantarı kapabilirler.

Kulak Mantarının Nedenleri

Kulak mantarının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Kirli su (özellikle kirli sularda yüzmek)
  • Uzun süreli tropikal antibakteriyel maddeler kullanmak
  • Özellikle nemli yaz aylarında fazla yüzmeyle ve çok sık duş almayla
  • Tropikal iklim (sıcak ve nemli iklim kulak mantarlarının büyümesini hızlandırır)
  • Kulağı temizlemek için kulak içine sokulan çeşitli maddeler
  • Kulak kanalında görülen sakatlıklar

Kulak Mantarı Belirtileri

Kulakta mantar birkaç belirti ile kendini belli eder:

  • Kulak ağrısı
  • Dış kulak yolunda kızarma
  • Kulak kaşıntısı
  • Kulakta şişme
  • Kulaktan siyah, beyaz ya da sarı bir sıvı akışı
  • Kulakta dolgunluk ya da tıkanma hissi
  • Kulak yolunun tıkanması
  • Dış kulak yolunun daralması

Kulak Mantarının Tedavisi

1) Kulağı Temizlemek
Kulak mantarını tedavi etmek için ilk adım her zaman kulağı temizlemek olmalıdır. Bu işlem için kulak temizleme çubuğu ile birlikte küçük bir bez parçasıyla kulaktan çıkarılacak kirli mukusu silmek için kullanılabilir. Ayrıca doktora giderseniz doktor kulak içindeki bu kirli birikintiyi temizlemek için bir şırınga ya da emme cihazı kullanabilir. Temizleme kullanılacak ilaçların enfekte olmuş kısımlara etki etmesine yardımcı olacağı için oldukça önemlidir.

2) Kulağı Kuru Tutmak
Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kulak kuru tutulmalıdır. Kulak kanalına su kaçırılmamalı ve kulak mantarı enfeksiyonu sırasında yüzülmemelidir. Vazelinli küçük bir pamuk yumağı duş ve banyo sırasında kulağa tıkanmalıdır. Ayrıca kulak mantarı esnasında saç spreyleri de spreyin kulağa da gelme ihtimaline karşı kullanılmamalıdır.

3) Asidik Damlalar
Asetik asit gibi asit içeren damlalar antibiyotik etkisi nedeniyle kulak mantarının tedavisi sırasında doktorlarca sık sık yazılır. Örneğin, alüminyum asetat solüsyonlu damlalar hem şişmeyi azaltır hem de kulak kirini söker. Bu tür ilaçlar kulak dışı bakteri ve mantar enfeksiyonları için oldukça etkili olsa da sadece bu amaç için kullanılır. Asidik solüsyonlar diğer kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaz.

4) Steroid Damlalar
Kortikosteroidler mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için sık sık doktorlarca tavsiye edilir. Steroidler vücutta şişmeye, ağrıya ve enflamasyona neden olan hareketleri önlerler.

5) Mantar Önleyici Damlalar
Mantar önleyici ilaçlar dış kulak yolunda enflamasyona neden olan enfeksiyonları tedavi etmek için bazen diğer kulak damlaları ile beraber kullanılır. Bu ilaçlar kulaktaki ağrıyı ve kaşıntıyı geçici olarak yok ederler.

6) Hidrojen Peroksit
Kulaktaki katılaşmış birikinti hem kulak yolunda tıkanmaya hem de kulak içindeki pH’ı düşürerek kullanılan kulak damlalarının fonksiyonunu ve etkisini azalttığı için bir an önce kulaktan alınmalıdır. İşte hidrojen peroksit hem bu katılaşmış birikintiyi yumuşatır hem de kulak damlalarının en iyi etkiyi sağlaması için kulak içi pH seviyesinin gerekli seviyelere çeker. Hidrojen peroksitten kulak mantarı enfeksiyonu sırsında günde 2 defa birkaç damla kulağınıza damlatabilirsiniz.

7) Doğal Tedavi Çeşitleri

  • Sirke ve AlkolMantarlar genellikle sıcak ve nemli kulak kanalında çoğalır. Alkol uygulaması sadece kulaktaki nemi almakla kalmaz ayrıca kulağı kurutur ve deriyi dezenfekte eder. Sirkedeki asit de aynı şekilde mantarın büyümesini engeller. Sirke ve alkolden eşit oranda alınarak hazırlanan bir solüsyon başlangıç aşamasındaki kulak mantarı semptomlarının ilerlemesini engeller.
  • SarımsakSarımsak antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri bir arada bulunduran doğadaki en etkili bitkilerden biridir. Sarımsaktaki sülfür ve hidrojenin kombine etkileri de antioksidan özellikler barındırır. Sarımsağı kulak mantarı tedavisinde kullanmak için öncelikle sarımsağı ezin ve mümkünse üzerine birkaç damla karanfil yağı, lavanta yağı ya da keklik otu yağı damlatın ve 2 saat bekleyin. Daha sonra bu yağı şırıngaya alarak birkaç damla kulağınıza damlatın. Bu işlemi günde 3-4 kez uygulamak kulak mantarının ölmesini ve ağrının dinmesini sağlar.
  • Çay Çiçeği YağıSarımsakla yaptığınız işlemleri çay çiçeği yağı kullanarak da yapabilirsiniz. Çay çiçeği yağı da tıpkı sarımsak gibi antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Fakat bir tür alerjiniz varsa çay çiçeğinin bazı bileşenleri bu alerjiler için yan etki gösterebilir. Bu nedenle çay çiçeği yağını böyle durumlarda kullanmayınız.
  • Vitamin TakviyesiA, C ve E Vitaminlerinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır ve bu vitaminler mantar enfeksiyonlarını engellemede çok etkilidirler. Bu nedenle kulak mantarı esnasında bu vitaminlerin yoğun takviyesi mantar enfeksiyonun iyileşmesini hızlandırır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Selda says

    27 Mart 2018 at 23:13

    Kulakzarim delik olan kulağım kulak mantarı oldu ne yapabilirim

    Cevapla
  2. Deniz toy says

    24 Haziran 2018 at 15:03

    Ayni dertten bende muzdaribim kaç sefer doktora gittim temizliyor krem damla ama bir hafta sonra yine aynı deliği yama yapmamız gerekiyor diyor ama hiç guvenemiyorum Allah sifamizi versin

    Cevapla
  3. Ayse c. says

    12 Kasım 2018 at 13:54

    Kulağımda peynir kokusu gibi koku vardı bu mantar sorunu kulağı yıkama işleminde su ile yıkanıyor bu mantara sebep oluyor sirke denedim geçmedi , h.cevizi yağı geçici oldu ceviz yaprağını kurutup yarısını kulağıma tıktım 36 saat veya 40 saat kadar kulağımda kaldı şimdilik o peynir kokusu yok

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress