• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kulak Yanması – Neyin Silyalini Veriyor?

4 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kulak Yanması Nedenleri

Şimdi öncelikle bu sıra dışı kulak yanmalarının nedenlerine bakalım:

Kulak Yaralanması
Kulakta görülen bir sakatlık duyu sinirlerinin zarar görmesine neden olabilir ve bu da bir ağrı ya da yanma hissinin oluşmasına yol açabilir. Kulağa doğrudan gelebilecek bir darbe ya da bir kazadan dolayı kulakta oluşabilecek bir hasar kulakta yanmaya neden olabilir.

Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı kulak enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir. Bu iltihap orta kulakta bir sıvı oluşumuna neden olur. Östaki tüpü orta kulağı boğaza bağlar ve orta kulaktaki sıvıyı boşaltmakla sorumludur. Dolayısıyla bu tüp bloke olduğunda sıvı orta kulakta birikir ve bulaşıcı bir etkenin oluşumuna neden olur. Orta kulaktaki bu enfeksiyon kulak ağrısı, kulak tıkanması, şişme ve kulakta yanma hissine neden olur.

Dış Kulak Yolu İltihabı
Dış kulak yolunda iltihap da kulakta yanma ve karıncalanma hissine neden olan önemli etkenlerden biridir. Bu genellikle özellikle yüzme sonucu dış kulağa su kaçıp orada hapsolması sonucu görülür. Dış kulakta biriken su nemli bir ortam oluşturarak bakteri gibi bulaşıcı etkenlere kapı açar. Orta kulak iltihabının en önemli belirtileri kaşınma, kızarma, yanma hissi, şişme ve kulakta dolgunluk hissidir.

Sinüs Enfeksiyonları
Sinüs enfeksiyonları ya da sinüzit de kulakta yanma hissine neden olur. Sinüs enfeksiyonları soğuklar, alerjik rinit, burun kemiği eğriliği ya da burun boşluğundaki iyi huylu tümörlerden (polip) kaynaklanabilir. Tüm bu durumlar sinüslerin bloke olmasına neden olabilir ve sonuçta sıvının boşaltılmasını engelleyebilir. Bu da kulak yanması da dahil birçok semptomu doğurabilir.

Diyabet ve Periferik Nöropati
Tedavi edilmeyen şeker hastalığı çevresel sinirlere zarar verebilir ve karıncalanma, uyuşma ya da kollarda, bacaklarda ve kulak gibi yerlerde yanma hissine yol açabilir. Bu duruma periferik nöropati adı verilir.

Felç
Kulaktaki yanma hissi bazen aralarında baş ağrısı, görme bozuklukları, geveleyerek konuşma, sersemlik ve paraliz gibi belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olan felçten kaynaklanabilir.

Diğer Olası Nedenler

  • Alerjiler
  • Kraniyal sinirlerde travma
  • Aşırı soğuk
  • Güneş yanması
  • Kimyasal yanma
  • Kulak mukusu
  • Multipl skleroz
  • Mastoidit (tümük iltihabı)
  • Çıban ve zona hastalığı

Kulak Yanmasının Teşhisi Ve Tedavisi

Kulaktaki yanma ve karıncalanma hissi birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir ve ancak bu yanma hissinin gerçek nedeni bulunduğunda tedavi edilebilir.

Teşhisin Önemi
Eğer kulak yanması bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi başlatılır.

Fakat kulak yanması periferal nöropatinin bir belirtisi olarak ortaya çıkarsa tedavi seçenekleri tamamen farklı olur. Bu nedenle kulak yanmasının tedavisinde doğru teşhis çok önemlidir.

Bu rahatsızlığı teşhis etmek için doktorlar öncelikle hastanın tıbbi geçmişini alır ve bununla beraber değişik fiziksel testler, kulak ve beynin tomografi taramasını ve nörolojik testler yaparlar. Hareketi, dengeyi, koordinasyonu, görmeyi ve duymayı kontrol eden spesifik testler yerine getirilir. Tüm bu testler gerçek kulak yanmasının gerçek nedenini bulmaya yöneliktir.

Kulakta görülen sık yanma hisleri büyük ihtimalle belirli bir sağlık problemiyle doğrudan bağlantılıdır ve bu nedenle doktor muayenesi çok önem taşımaktadır. Hastalık teşhisi konulduğu anda bu hastalığı tedavi etmeye yönelik uygulamalar yerine getirilir ve kulak yanması da bunun sonucu olarak tedavi edilmiş olur.

Aloe Vera
Kulak yanmasına kimyasal yanma veya güneş yanığı neden oluyorsa kulağın dış kısmına aloe vera sürmek yanma belirtilerini asgariye indirir.

Antibiyotik ve İltihap Sökücü İlaçlar
Kulak yanmasına bir çıban neden oluyorsa antibiyotik ve anti-enflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar oldukça etkilidir.

Anti-virüs İlaçlar
Dış kulaktaki yanma hissinin nedeni zona hastalığı ise anti-virüs ilaçları kullanmak gerekir.

Kan Şekerini Kontrol Altına Almak
Eğer kulak yanması diyabetin bir belirtisi olarak ortaya çıkıyorsa, öncelikle kan şekerini kontrol altına almak çok önemlidir. Vitamin desteği de kulak yanmasını kesebilir.

Topikal Kremler
Eğer sinir tahribatından dolayı parestezi görülüyorsa bu siniri iyileştirmek parestezinin bir belirtisi olan kulak yanmasını da iyileştirecektir. Bu sinirleri tedavi etmek için ise doktorlar tarafından yazılan bazı ilaçlar kullanılır. Ayrıca bazı topikal uyuşturucu kremler de bu tedaviye dahil edilebilir. Neden olan etkeni alt ettikten sonra bazı egzersizler de bu zarar gören sinirlerin iyileşme sürecini hızlandırır. Fakat yüzde görülen bir parestezi durumunda boyun egzersizleri zararlı olabilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress