• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Küme Baş Ağrısını Geçirmenin Yolları

20 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Küme Baş Ağrısını Nasıl Geçirirsiniz?

Küme baş ağrıları, oluşma nedenine bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilebilir. Bazen, normal baş ağrılarıyla aynı şekilde tedavi edilebilirler.

Bitkisel ilaçların, normal ilaçlar kadar sıkı kontrollerden geçmediğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Kendi güvenliğiniz için satın aldığınız ürünlerin kalitesini ve saflığını kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır.
1 Magnezyum

Çok sık küme baş ağrısı yaşıyorsanız magnezyum seviyeniz düşük olabilir. Günlük 400 – 500 miligram magnezyum takviyesi almayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca magnezyum açısından zengin badem, incir ve avokado gibi yiyecekleri yiyebilirsiniz. Küme baş ağrısı atağı yaşıyorsanız acil serviste size magnezyum (IV) sülfat verilecektir.

2 B-2 Vitamini

Riboflavin olarak da bilinen B-2 vitamini baş ağrılarının ve migrenin belirtilerini önlemek için kullanılır. Riboflavin takviyesini günlük 400 miligram olarak alabilirsiniz. B-2 vitaminini badem, ıspanak, mantar ve yoğurt gibi yiyeceklerden de almanız mümkün.

3 Japon Sarmaşığı Özü

Japon sarmaşığı özü, Japon sarmaşığından sağlanan bitkisel bir takviyedir. Japon sarmaşığının baş ağrılarını tedavi ettiği bilinmektedir. Japon sarmaşığının, küme baş ağrılarını tedavisinde uygun dozun belirlenmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Hamilelikte ve emzirirken Japon sarmaşığı kullanmanın güvenli olup olmadığı bilinmediğinden bu dönemlerde Japon sarmaşığı kullanımından kaçınılmalıdır. Japon sarmaşığı, kan pıhtılaşmasını önlemek için kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir.

4 Melatonin

Melatonin, vücudunuzun uyku düzeninizi sağlamak için ürettiği bir hormondur. Küme baş ağrısı yaşayan kişilerde genellikle melatonin seviyesi düşük olur. Uyumadan iki saat önce melatonin takviyesi almak küme baş ağrılarını önlemek ve tedavi etmek için etkili olacaktır.

Melatoninin dozu kilonuza, cinsiyetinize ve diğer faktörlere göre değişkenlik göstereceğinden kullandığınız ilacın prospektüsünü okuyun ve dozu yavaşça artırın.

5 Kapsaisin Krem

Topikalkapsaisin kremler eczanelerden alınabilir ve küme baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılır. Bu analjezik kremler baş ağrısının olduğu bölgeye sürülebilir fakat bu kremi gözlerinizden uzak tutmanız gerekmektedir.

6 Derin Nefes Alma Egzersizleri

Kan akışınıza fazla oksijen girmesi vücudunuzun rahatlamasını ve ağrının azalmasını sağlar. Derin nefes egzersizleri, küme baş ağrısı yaşadığınız sırada evde uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.

7 Bitkisel Yağlar

Belli bitkilerden elde edilen yağların normal baş ağrılarını ve küme baş ağrılarını hafiflettiği bilinmektedir. Okaliptüs yağını veya nane yağını,jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi uçucu olmayan yağlarla karıştırarak uygulayabilirsiniz. Özellikle nane yağı, alın bölgesinde oluşan ağrıyı hafifletir ve belirtilerinizi düzeltir.

8 Zencefil Çayı

Zencefil çayının, migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Zencefil çayının en avantajlı noktasıysa çoğu kişide herhangi bir yan etki oluşturmamasıdır. Zencefil kökünü aktarlardan alarak küme baş ağrısı yaşadığınız zaman içebilirsiniz.

Küme Baş Ağrısı Belirtileri

Yaygın olarak görülen belirtiler:

  • Gözün arkasında veya yüzün arkasında görülen baş ağrıları
  • Herhangi bir uyarı olmadan başlayan baş ağrıları
  • Genellikle 15 dakika ile 3 saat arasında süren ve bazen 24 saate kadar uzayan baş ağrıları
  • Sabah sizi erkenden uyandıran baş ağrıları
  • Baş ağrısının oluştuğu bölgede yüzde kızarıklık ve tahriş
  • Yüzün bir kısmında, kollarda veya parmaklarda uyuşma
  • Migrendeki gibi auralar ve bulantı
  • Her yıl aynı zamanda yaşanan baş ağrıları

Küme Baş Ağrılarının Nedenleri

Araştırmacılar, küme baş ağrısının nedenlerini öğrenmek için hala çalışmalar sürdürmekteler. Genellikle küme baş ağrıları hipotalamusta gerçekleşen aktivitelerle ilgilidir. Beyninizin merkezinde yer alan hipotalamus, yüzünüzdeki ve yüzünüzün arkasındaki istemsiz tepki geçitlerini kontrol eder. Sinir yolu aktive olduğunda karıncalanma, zonklama ve yoğun bir ağrı hissedersiniz. Gözde sulanma ve kızarmaya da aynı sinirler neden olur.

Küme baş ağrısını tetikleyen durumlar:

  • Melatonin ve kortizol hormonlarının seviyelerindeki değişimler
  • Beynindeki serotonin gibi nörotransmitterlerin seviyesindeki değişimler
  • 24 saatlik biyolojik ritmin uyku eksikliği ya da jet lag gibi durumlardan dolayı engellenmesi

Küme Baş Ağrıları Nasıl Önlenir?

Küme baş ağrılarını önlemek için bazı egzersizler yapılabilir. Küme baş ağrılarının bir tedavisi olmasa da hayat tarzınızda yapabileceğiniz değişikliklerle küme baş ağrıları arasındaki süreyi uzatabilir hatta zamanla bu belirtilerin tamamen ortadan kaybolmalarını sağlayabilirsiniz.

1 Günlük Egzersiz

Günlük yapacağınız kardiyo egzersizleri beyindeki dolaşımı hızlandıracak, stresi azaltacak ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır. Araştırmalar, günlük hayatınıza düzenli bir egzersiz programı eklemenin küme baş ağrısının oluşma riskini azaltacağını gösteriyor.

2 Yoga

Düzenli yapacağınız yoga, sık sık yaşadığınız baş ağrılarının hafiflemesini sağlayabilir. Haftada beş kez 60 dakika boyunca yapacağınız yoga, baş ağrılarını önlemek için idealdir. Her gün 20 dakika ve haftada 2 – 3 gün basit yoga hareketlerini yaparak başlayabilirsiniz.

3 Düzenli Uyku

Düzenli uykunun, 24 saatlik biyolojik ritminizi düzenleyerek küme baş ağrılarını hafiflettiği yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

4 Sigaradan Uzak Durmak

Küme baş ağrıları, sigara kullanan kişilerde sigara kullanmayanlara göre çok daha fazla görülür. Sigara içmeyi bırakmanız bir daha asla küme baş ağrısı yaşamayacağınız anlamına gelmese de nikotini ve diğer uyaranları vücudunuzdan atmanız daha iyi bir uyku düzenine ve sinir tepkilerine sahip olmanızı sağlayacaktır.

Sigara içmeyi bırakmak zor olsa da imkânsız değildir. Sigarayı bırakmak için kişiselleştirilmiş bir sigara bırakma programından faydalanabilirsiniz.

Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Küme baş ağrısı yaşıyorsanız, tek başına ağrıyı çekiyor olmanız bile doktora görünme sebebiniz olabilir. Evde uyguladığınız yöntemler ağrıyı hafifletmiyorsa doktorunuz ağrıyı azaltmak için bir tedavi yöntemi oluşturacaktır. Tedavi seçeneklerini öğrenmek ve bu tedavilerin oluşturabileceği yan etkilerle ilgili bilgi almak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Küme baş ağrılarında kullanılan tedaviler:

  • Oksijen verilmesi
  • Migren ilaçlarının enjeksiyonu
  • Burnun içine lidokain verilmesi
  • Damardan magnezyum sülfat verilmesi
  • Steroid kullanımı
Küme baş ağrıları son derece rahatsızlık oluşturan ve tekrar oluşma eğilimine sahip bir rahatsızlıktır.  Küme baş ağrılarını geçirmek ve önlemek için yapabileceğiniz birçok basit yöntem vardır. Küme baş ağrılarını tetikleyen şeyleri saptayarak bu ağrıların oluşma riskini azaltabilir, ataklar arasındaki süreyi aylarca hatta yıllarca uzatabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress