• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Kurdeşen (Ürtiker) ve Etkileri

26 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Çoğu durumda, kurdeşen alerji ilaçlarıyla hafifletilebilecek akut (geçici) bir problemdir. Döküntülerin çoğu kendi başlarına gider. Bununla birlikte, kronik (devam eden) vakalar ve şiddetli alerjik reaksiyonların eşlik ettiği kurdeşen, daha büyük tıbbi kaygılardır.

Kurdeşenlera Ne Sebep Olur?

Kurdeşene genellikle karşılaştığınız veya yuttuğunuz bir şeye karşı alerjik reaksiyonlar neden olur. Alerjik reaksiyonunuz olduğunda vücudunuz kanınıza histamini salmaya başlar. Histaminler, vücudunuzun enfeksiyona ve diğer yabancı davetsiz misafirlere karşı kendini savunmak amacıyla ürettiği kimyasallardır. Ne yazık ki bazı insanlarda, histaminler şişlik, kaşıntı ve kurdeşende yaşanan semptomların çoğuna neden olabilir. Alerjenler açısından kurdeşene polen, ilaçlar, yiyecek, hayvan kılıcı ve böcek ısırığı gibi faktörler neden olabilir.

Kurdeşen, alerjilerin yanı sıra şartlardan da kaynaklanabilir. Stres, sıkı kıyafetler, egzersiz, hastalıklar veya enfeksiyonların bir sonucu olarak insanların Kurdeşenlerı deneyimlemesi nadir değildir. Ayrıca, sıcak veya soğuklara aşırı derecede maruz kalmak veya aşırı terleme nedeniyle tahrişe maruz kalmaktan dolayı Kurdeşenlerı geliştirmek de mümkündür. Birkaç potansiyel tetikleyici bulunduğundan, çoğu zaman Kurdeşenlerın gerçek nedeni belirlenemez.

Kimler Risk Altında?

⇒Alerjisi olduğu bilinen kişilerin kurdeşen edinme olasılığı daha yüksektir. İlaç kullanıyorsanız veya yiyecek veya polen gibi alerjiniz olabilecek şeylere bilmeden maruz kalıyorsanız, kurdeşen geliştirme riski de olabilir. Zaten bir enfeksiyon veya sağlık sorunu olan bir hastaysanız, gelişmekte olan Kurdeşenlera karşı daha savunmasız olabilirsiniz.

Kurdeşen Neye Benzer?

⇒Kurdeşenlerla ilgili en göze çarpan semptom, ciltte görünen kaynaklardır. Kaynaklar kırmızı olabilir, ancak cildinizle aynı renkte olabilir. Küçük ve yuvarlak, halka şeklinde veya büyük ve rastgele şekilde olabilirler. Kurdeşen kaşıntılı ve vücudun etkilenen bölümündeki gruplar halinde ortaya çıkma eğilimindedir. Büyüyebilir, şekil değiştirebilir ve yayılabilirler.

⇒Kurdeşen, salgın süresince kaybolabilir veya tekrar görünebilir. Bireysel kurdeşenler yarım saatten bir güne kadar sürebilir. Basıldığında Kurdeşenler beyaz olabilir. Bazen kurdeşenler şekil değiştirebilir veya biçimlendirebilir ve daha büyük, yükseltilmiş bir alan yaratabilir.

⇒Kurdeşen vücutta çeşitli yerlerde oluşabilir. Boğazınızın etrafında veya dilinizde bir kurdeşen patlaması geliştirirseniz nefes almakta zorlanırsanız hemen 112’yi arayın veya tıbbi yardım isteyin.

Kurdeşen Çeşitleri

1.Alerjik reaksiyonlar
Kurdeşenlerin en yaygın nedenleri alerjik reaksiyonlardır. Bunlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, hassas olabileceğiniz alerjenlerden kaynaklanabilir: Yiyecekler (fındık, süt ve yumurta gibi) Evcil hayvan dansçısı Polen Toz akarları Böcek ısırmaları veya sokmaları İlaçlar (öncelikle antibiyotikler, kanser ilaçları ve ibuprofen) Alerjilerden kaynaklanan hafif kurdeşen vakaları tipik olarak uzun veya kısa süreli alerji ilaçları ve tetikleyiciden kaçınma ile tedavi edilir.

2.Anafilaksi
Anafilaksi, hayatı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyondur. Bu durumda kurdeşen genellikle solunum güçlüğü, bulantı veya kusma, şiddetli şişme ve baş dönmesine eşlik eder. Anafilaksi şüphesi varsa hemen 112’yi arayın.

3.Kronik kurdeşenler
Kronik kurdeşenler, kesin olarak tanımlanabilecek bir nedeni olmayan vakalardır. Kronik ürtiker de denilen bu durum, yaşam tarzınıza müdahale edebilecek tekrarlayan Kurdeşenlerla işaretlenir. Mayo Clinic’e göre, bu altı hafta ve birkaç ay veya yıl arasında sürebilir.

Altı hafta içinde kaybolmayan kabarcıklarınız varsa kronik kurdeşenlerden şüphelenebilirsiniz. Hayatı tehdit edici olmasa da, bu kurdeşen formu rahatsız edici ve tedavisi zor olabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir:

  • Çölyak hastalığı
  • Lupus
  • Tip 1 diyabet
  • Romatoid artrit
  • Tiroid hastalığı

4.Dermatografizm
Bu akut kurdeşenlerin hafif formu olarak kabul edilir. Deride aşırı çizilme veya sürekli baskı olması buna neden olur. Dermatografi genellikle kısa sürede tedavi görmeden kendi kendine geçer.

5.Sıcaklığa bağlı kurdeşenler
Bazen sıcaklıktaki değişiklikler, bu tür değişikliklere duyarlı insanlarda kurdeşenleri tetikleyebilir. Soğuk kaynaklı kurdeşenler soğuk su veya havaya maruz kalmadan oluşabilir iken fiziksel aktivite kaynaklı vücut ısısı egzersiz de kurdeşenlere neden olabilir. Güneş ışığına veya bronzlaşma yataklarına maruz kalmak bazı insanlarda güneş kurdeşeni oluşturabilir.

6.Enfeksiyon kaynaklı kurdeşenler
Hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlar kurdeşena neden olabilir. Kurdeşenlere neden olan yaygın bakteriyel enfeksiyonlar idrar yolu enfeksiyonları ve streptokok boğazı içerir. Enfeksiyöz mononükleoz, hepatit ve soğuk algınlığına neden olan virüsler genellikle kurdeşena neden olur.

Teselli: Tedavi seçenekleri

⇒Tedavi almadaki ilk adım gerçekten de kurdeşenleriniz olup olmadığını anlamaktır. Çoğu durumda doktorunuz, fiziksel bir muayeneden kurdeşen olup olmadığınızı belirleyebilecektir. Cildiniz, kurdeşenlerle ilişkilendirilen kabarcıkların belirtilerini gösterecektir. Doktorunuz ayrıca kurdeşenlerinize neyin sebep olabileceğini belirlemek için kan veya cilt testleri yapabilir, özellikle de alerjik bir reaksiyon sonucu olduysa.

⇒Alerjiler veya diğer sağlık koşulları ile ilgili olmayan hafif bir kurdeşen vakası yaşıyorsanız, reçeteli tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bu gibi durumlarda, doktorunuz geçici olarak aşağıdaki rahatlamaları almanızı önerebilir:

  • Difenhidramin veya setirizin gibi antihistaminlerin alınması
  • Alanı tahriş etmekten kaçınmak
  • Kurdeşenleri ağırlaştırabilecek sıcak sudan kaçınmak
  • Kolloidal yulaf ezmesi veya kabartma tozu ile serin veya ılık bir banyo yapmak

⇒Anafilaksi, hemen bir doktor tarafından tedavi edilmesi gereken tıbbi bir acil durumdur.

Kurdeşen Önlenebilir mi?

⇒Yaşam tarzınızdaki basit değişiklikler kurdeşenlerin gelecekte tekrar oluşmasını önlemenize yardımcı olabilir. Alerjiniz varsa ve hangi maddelerin alerjik reaksiyona neden olabileceğini biliyorsanız, doktorunuz bu faktörlere maruz kalmaktan kaçınmanızı önerecektir. Alerji aşıları yeniden kurdeşen yaşama riskini azaltmanıza yardımcı olabilecek başka bir seçenektir.

⇒Son zamanlarda kurdeşen salgını olmuşsa, yüksek nemli alanlarda olmaktan veya sıkı kıyafetler kullanmaktan kaçının.

Ne Beklenebilir?

⇒Kurdeşen kaşıntılı ve rahatsız edici olsa da, genellikle şiddetli değildir ve bir süre sonra kaybolacaktır. Bununla birlikte, bazı kurdeşenler ortadan kalktıkça yenilerinin açılabileceğini unutmayın.

⇒Hafif kurdeşen vakaları zararsız olarak kabul edilir. Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşıyorsanız ve boğazınız şişiyorsa, kurdeşen tehlikeli olabilir. Ciddi bir kurdeşen vakası için hızlı tedavi, iyi bir tahmin için önemlidir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress