
♦♦Kürtaj sonrası septik şok medikal bir acil durumdur. Kürtaj hamileliği sonra erdiren bir işlemdir. Septik şok bir enfeksiyonun vücudunuzun kontrolünü ele geçirmesi ve düşük kan basıncına yol açmasıdır.
♦♦Septik şok mikrop nedeniyle enfeksiyon riski olabilen herkesi etkiler. Kürtaj ile birleştiği zaman septik şok tehlikeli bir karmaşıklık olabilir.
Kürtaj Tipleri
- Ani gelişen kürtaj (düşük yapmak) hamilelik dokusunun vücuttan çıkması ile oluşur. İki çeşit ani gelişen kürtaj vardır. Tamamlanmış ve tamamlanamamış. Tamamlanmış olanda bütün doku vücuttan çıkarken, tamamlanamamış olan da ise dokunun bir kısmı vücuttan çıkar ve genel olarak müdahale gerektirir.
- Cerrahi kürtaj, plasenta ve fetüsün cerrahi müdahale ile annenin vücudundan çıkartılmasıdır. Doktor genel olarak dokuyu almak için vakum kullanır.
- Medikal kürtaj, hamileliği sonlandırmak için ilaçları kullanır. Bu ilaçlar annenin fetüsü ve alakalı dokuyu vücuttan çıkarmasına yardım eder. Sonucu düşük yapmak ile benzerdir.
- Kendi başına uygulanan kürtaj, annenin kendisi tarafından uygulanan kürtajdır. Bu kürtaj hem legal olan reçetesiz ilaçlar ile hem de illegal olan ve kontrolsüz, genellikle tehlikeli yöntemler ile yapılır.
Kürtaj İle Septik Şok Belirtileri
Serptik şok bir medikal acil durumdur. Eğer yakın zamanda kürtaj olduysanız ve şu belirtileri hissediyorsanız doktora başvurun:
- Çok düşük ya da yüksek kan basıncı
- Ağır kanama
- Ciddi ağrı
- Kol ve bacakların soğuk ve solgun olması
- Kafa karışıklığı, dinlenememe ve yorgunluk
- Soğuk terleme ile titreme
- Ayakta dururken düşük kan basıncı
- İdrar yapamama
- Kalp çarpıntıları
- Hızlı darbeli kalp vuruşları
- Nefes darlığı ile birlikte hızlı ve zor nefes alma
Kürtaj İle Septik Şok Nedenleri
♦♦Septik şok genel olarak kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra ortaya çıkar. Vücudunuz bakteriyel enfeksiyona maruz kaldığı zaman saldırır.
♦♦Vakaların çoğunda enfeksiyon belirli bir alanda kalır. Ancak daha ciddi vakalarda enfeksiyon kan dolaşımınıza karışır ve bütün vücudu gezer. Buna sistematik reaksiyon adı verilir. Ortaya çıkan sonuç kan zehirlenmesidir.
Vücudun kan zehirlenmesine ilk tepkisi düşük ya da yüksek sıcaklıktır. Kan zehirlenmesinin diğer yol açtıkları.
- Hızlı kalp ritmi
- Hızlı nefes alma ritmi
- Çok yüksek ya da çok düşük akyuvar sayısı
- Kan zehirlenmesi vücudun bağışıklık sisteminin yanıtlarını zayıflatırken organlarınız iflas etmeye başlar.
♦♦Kan zehirlenmesi kötüleştikçe kan basıncınız tehlikeli şekilde düşer ve tedaviye karşı bağışık hale gelir bunun sonucunda septik şok ortaya çıkar.
Kürtaj sonrası kan zehirlenmesine ve sonucunda septik şoka neden olan durumlar:
- Tamamlanmayan kürtaj; hamilelik dokusunun ani gelişen kürtaj ya da istemli kürtaj nedeniyle bir kısmının vücutta kalması.
- Cerrahi işlem ya da kendi başına yapılan kürtaj sonucu rahimde bakteriyel enfeksiyon oluşması
Kürtaj İle Septik Şokun Risk Faktörleri
Kürtaj İle Septik Şok Karmaşıklıkları
Eğer uygun olarak tedavi edilmezse septik şok ölümcül olabilir. Organ iflaslarına ve vücudun diğer parçalarına zarar verebilir.
Tipik karmaşıklıklar:
- Solunum yolu yetmezliği
- Kalp yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Böbrek yetmezliği
- Kangren
♦♦Septik şokun septik düşük nedeniyle meydana geldiği vakalarda enfeksiyonun kaynağının yok edilmesi için rahmin alınması gerekebilir. Tam rahim alınması, rahimin, rahim kanalının, dölyatağı borusunun ve yumurtalıkların alınmasını içerir.
Kürtaj İle Septik Şok Teşhisi
Septik şokun teşhisi laboratuvar testleri ile yapılır:
- Kan tahlili kan dolaşımında bulunan bakteriyi tanımlayabilir. Akyuvar sayımınız, kan oksijen seviyeniz ve organ fonksiyonlarınız da kontrol edilir.
- İdrar, omurilik sıvısı ve akciğer mukusu da bakteriler için kültür testinden geçirilir. Yara dokusundan alınan örnek de test edilir.
- Bilgisayarlı tomografi geride kalan hamilelik dokusu, tıkanmalar, delinmeler ve yabancı cisimleri teşhis eder.
- Ayrıca kansızlık ve akciğer sıvısının kontrol edilmesi için göğüs X-rayi çekilebilir.
- Elektrokardiyogram ile anormal kalp ritmi araştırılabilir. EKG ile kalbiniz gözlemlenir. Göğsünüze yerleştirilen elektrotlar ile kalbinizin sesi monitöre aktarılır. Böylece kalbinizin kan ikmalinin yeterli olup olmadığı görülür.
Tedavi Ve İyileşme
♦♦Septik şok acil olarak tedavi edilmesi gereken bir medikal acil durumdur. Acil olması nedeniyle genel olarak test sonuçları teşhisi onaylamadan önce tedaviye başlanır. Kürtaj sonrası septik şok işaretleriniz varsa acil olarak yoğun bakım ünitesine yatırılırsınız.
♦♦Septik şok için başarılı tedavinin iki ana noktası vardır: Organların fonksiyonlarının kontrol edilmesi ve enfeksiyonun kaynağının alınması.
İlk olarak antibiyotikler verilir. Kan zehirlenmesine yol açan septik bakterinin belirlenmesi birkaç gün sürebilir. Bakterinin öldürülme şansının arttırılabilmesi için iki ya da üç antibiyotik kombine edilebilir. Tipik olarak kombine edilen antibiyotikler:
- Ampicilin
- Gentamicin
- Clindamycin ya da metronidazole
Bakteri belirlendikten sonra tedavi şansınız yükselir. Septik şoktan kurtulma şansınız kürtaj sonrası antibiyotik alınması sayesinde artabilir.
Tedavinin içerebilecekleri:
- Solunum makinası
- Kan basıncını yükseltecek ilaçlar
- Damar yolu ile kan dolaşımındaki sıvıyı arttırmak
- Oksijen
- Kalp ve akciğerlerin gözlemlenmesi
Bazı nadir vakalarda karın ameliyatı uygulanabilir. Karın ameliyatı, karın duvarında oluşturulan kesik ile karın boşluğuna rahatça ulaşılmasını sağlayan ameliyattır. Bu ameliyat doktorunuzun enfeksiyonun aşağıdaki noktalarda olmasından şüphelenmesi ile yapılır:
- Rahim perforasyonu
- Bağırsak yaralanması
- Çıban
- Yumuşak doku enfeksiyonu
Tahmini Sonuç
Kaynağı önemli olmaksızın septik şok bir hayli ölümcüldür. Bazı durumlar başarılı tedaviyi engeller. Bu durumlar:
- Yaş
- Genel sağlık
- Organ yetmezliği seviyesi
- Tedaviye başlanma zamanı
Septik Şok Nasıl Engellenir
- Doğru kürtaj için lisanlı doktorlara başvurun
- Medikal kürtaj için verilen talimatlara uyun
- Kendi başınıza kürtaja kalkışmayın
- Bakteriyel enfeksiyonun belirtilerinin farkında olun
- Enfeksiyon için en erken sürede tedavi arayın
Bir cevap yazın