
⇒Lejyonella bakterileri ılık suda gelişir. İnsanlar havadaki kirli su damlacıklarını solumak suretiyle Legionella ile enfekte olurlar. Salgınlar; hastane binalarındaki su sistemlerine, otel ve yolcu gemilerine girebilecekleri havuzlara bağlanmıştır.
⇒Her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde lejyoner hastalığı ile yaklaşık 5.000 kişi hastaneye kaldırılıyor. Bununla birlikte enfeksiyon sayısı muhtemelen daha yüksektir, çünkü birçok enfeksiyon teşhis ya da rapor edilmemektedir. Bazı vakalar ise bireylerin hiçbir zaman tedaviye başvurmadığı kadar hafiftir.
⇒Legionellaya maruz kalan birçok insan hasta olmaz. Ancak hastalık meydana geldiğinde, hemen bir doktora görünmek önemlidir. Lejyoner hastalığı, hızlı tedavi gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir hastalıktır.
⇒Lejyonella, aynı zamanda Pontiac ateşi olarak adlandırılan daha hafif bir duruma neden olabilir. Pontiac ateşi pnömoniye neden olmaz ve yaşamı tehdit etmez. Hafif bir griple benzer semptomlara sahiptir ve genellikle kendi kendine iyileşir. Pontiac ateşi ve Lejyoner hastalığı bazen topluca Legionellosis olarak adlandırılır.
Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
⇒Lejyoner hastalığı genellikle bakterilere maruz kaldıktan sonra 2 ila 14 gün içinde semptomlara neden olur. Bu süre kuluçka dönemi olarak adlandırılır. Lejyoner hastalığının semptomları diğer pnömoni tiplerine benzerdir.
En yaygın belirtiler şunlardır:
- 40°c’nin üzerinde bir ateş
- Titreme
- Mukus veya kan ile veya olmadan bir öksürük
Diğer belirtiler şunlardır:
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- İştah kaybı
- Göğüs ağrısı
- Yorgunluk
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Kafa karışıklığı
- Nöbetler
Lejyoner Hastalığına Ne Sebep Olur?
⇒Legionella adı verilen bakteriler Lejyoner hastalığına neden olur. Bakteriler akciğerleri istila eder ve pnömoni olarak bilinen bir enfeksiyona neden olur.
Legionella genellikle sıcak tatlı sularda yaşar. Ortak yerler şunları içerir:
- Sıcak tüp
- Jakuzi spaları
- Yüzme havuzları
- Hastaneler gibi büyük binalardaki soğutma sistemleri ve iklimlendirme üniteleri
- Kamu duşları
- Nemlendiriciler
- Çeşmeler
- Göller, nehirler ve dereler gibi doğal su kütleleri
⇒Bakteriler açık havada hayatta kalabilir, ancak iç mekanların su sistemlerinde hızla çoğaldıkları bilinmektedir. İnsanlar, su damlacıklarını soluyarak veya bakterilerle kirlenmiş olan siste nefes alarak enfekte olurlar. Hastalık doğrudan kişiden kişiye yayılamaz.
Lejyoner Hastalığı İçin Kimler Risk Altındadır?
Kirlenmiş hava damlacıklarında nefes alan herkes hastalanmaz. Bununla birlikte, eğer aşağıdaki durumlara sahipseniz Lejyoner hastalığını geliştirmek için daha yüksek bir risk altındasınızdır:
- 50 yaşın üzerinde olmak
- Başka bir hastalık nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olmak
- Kronik akciğer hastalığı
- Kanser olmak
- Sigara içmek
Lejyoner Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?
Lejyoner hastalığı tedavi edilmediğinde, yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar şunları içerir:
- Pnömoniden solunum yetmezliği
- Böbreklerin doğru çalışmadığı zaman gelişen böbrek yetmezliği
- Ciddi bir enfeksiyonun organ yetmezliğine ve çok düşük tansiyona yol açan septik şok
Bu komplikasyonlar özellikle bağışıklık sistemini zayıflatmış olan kişilerde hızla ilerleyebilir.
Lejyoner Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
⇒Doktorunuz Lejyoner hastalığı için kanınızı veya idrarınızı Legionella antijenlerinin varlığını bulmak adına test edebilir. Antijenler vücudunuzun zararlı olduğunu kabul ettiği maddelerdir. Vücudunuz enfeksiyonla savaşmak için antijenlere karşı bir bağışıklık tepkisi yaratır. Doktorunuz ayrıca Legionella bakterileri için balgam veya balgam örneğini de test edebilir.
⇒Doktorunuz ayrıca bir göğüs röntgeni de yapabilir. Röntgen, Lejyoner hastalığını doğrulamak için kullanılamazken, akciğer enfeksiyonunuzun şiddetini belirlemenize yardımcı olabilir.
Lejyoner Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
⇒Lejyoner hastalığı her zaman antibiyotiklerle tedavi edilir. Hastalık şüphelenildiğinde, onay beklemeden tedavi genellikle başlar. Hızlı tedavi, komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltır.
⇒Birçok insan tedavi ile tamamen iyileşir, ancak çoğu hastanede bakım gerektirir. Yaşlı insanlar ve diğer sağlık koşullarına sahip olanlar, Lejyoner hastalığının etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. Hastanede iken, oksijen veya başka bir solunum desteği alabilirler. Ayrıca dehidrasyonu tedavi etmek için kollarındaki (IV) bir damardan sıvı ve elektrolit verilebilir.
Tedavi Sonrası Tahmin Nedir?
⇒Tahmin, genellikle hızlı tedavi gören sağlıklı kişiler için iyidir. Bununla birlikte iyileşme süresinin uzunluğu hastalığın şiddetine ve tedaviye ne kadar hızlı erişildiğine bağlı olacaktır. Daha hızlı tedavi daha iyi sonuçlar demektir.
⇒Bağışıklık sistemlerinden veya diğer tıbbi durumlardan ötürü zayıflamış yaşlı insanlarda lejyoner hastalığı genellikle daha ciddidir. Yaşlıysanız, komplikasyonun gelişme riski daha yüksektir ve uzun bir süre hastanede kalmanız gerekebilir.
Lejyoner Hastalığı Nasıl Önlenebilir?
⇒Lejyoner hastalığı için herhangi bir aşı mevcut değildir. Bununla birlikte, Lejyonella bakterisinin potansiyel kaynaklarını uygun şekilde dezenfekte ederek ve temizleyerek hastalığın önlenmesi mümkündür. Önleyici tedbirler şunları içerir:
- Soğutma kulelerini dezenfekte etmek ve temizlemek
- Düzenli olarak temizlik havuzları ve spa küvetlerini drenajlamak
- Havuzlarda ve kaplıcalarda klor gibi kimyasal tedaviler kullanmak
- Sıcak su sistemlerini 60°C’nin üzerinde ve soğuk su sistemlerini 20°C’nin altında tutmak
⇒Sigara içmekten kaçınmak da enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltabilir. Sigara içenler Lejyonella bakterisine maruz kaldıklarında Lejyoner hastalığı geliştirmeye daha yatkındır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın