
Lökosit Alkalen Fosfataz Testi Nasıl Yapılıyor?
Alkalenfosfataz, vücudunuzdaki birçok molekülden fosfat grubunu kaldıran bir enzimdir. Alkalin ya da bazik ortamlarda asidik ortamlara göre çok daha iyi çalışır. Vücudunuzun her yerinde bulunur ama genellikle karaciğerinizde, böbreğinizde, kemik dokularınızda ve safra kanalında bulunma eğilimi vardır. Hamile bir kadının plasentasında da yoğun bir şekilde bulunur.
Lökosit alkalenfosfataz, lökositlerde bulunan alkalenfosfataz demektir. Lökositler, beyaz kan hücreleridir. Beyaz kan hücrelerinin çok çeşidi vardır. Her birinin vücudunuzu bakterilere, virüslere ve diğer mikroplara karşı korunmasında ayrı bir görevi vardır ve bağışık sisteminizin çok önemli parçalarıdırlar.
Bazı durumlarda doktorunuz kronik myeloid lösemiyi ya da başka bir hastalığı kontrol etmek için LAP testi isteyebilir. Aşağıdaki hastalıkların elenmesi ya da teşhis edilmesi için LAP testi istenebilir:
- Lökomoid reaksiyon,enfeksiyon ya da kanser neden olmadığı halde akyuvarların seviyesinin artması.
- Esansiyeltrombositoz, trombositlerin aşırı fazla üretilmesi.
- Miyelofibroz, kemik iliğinde yaralanma.
- Polisitemivera, kemik iliğinde çok fazla alyuvar üretilmesi.
- Aplastik anemi, kemik iliğinin çok az kan hücresi üretmesi.
- Pernisiyöz anemi, midenin B-12 vitamininin emilimini düzgün yapamaması sonucunda alyuvarın seviyesinin düşmesi.
Teste Nasıl Hazırlanmalısınız?
LAP testinin yapılması için kanınızın alınıp laboratuvara gönderilmesi gerekmektedir. Kanınız alınmadan önce, doktorunuz hazırlanmanız için birtakım şeyler isteyebilir. Örneğin, altı saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemeniz istenebilir. Test sonuçlarını etkileyecek ilaçlar kullanmamanız da istenecektir. Kullandığınız ilaçları ve takviyeleri doktorunuza bildirin.
Test Nasıl Yapılır?
Kanınız bir sağlık uzmanı tarafından alınır. Küçük bir iğne genellikle konulunuza batırılır ve bu iğnenin yardımıyla kanınız damarınızdan çekilir.
Kanınızın alınması birkaç dakika sürecektir. Sonrasında, iğnenin batırıldığı yerdeki kanamayı durdurmak için baskı uygulamanız istenebilir veya bandaj yapılabilir. Kanınız test için laboratuvara gönderilir.
Laboratuvar teknisyeni kanınızı mikroskop lamına yerleştirir. Alkalenfosfataz içeren akyuvarların görülmesini sağlamak için özel bir renklendirici kullanılır. Alkalenfosfataz miktarını ölçebilmek için mikroskoptan faydalanılır.
Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?
Normalden yüksek değerlere sebep olabilecek durumlar:
Normalden düşük değerlere sahip olabilecek durumlar:
Doktorunuz test sonuçlarına bakarak sizde kronik myeloid lösemi olduğunu düşünüyorsa sitogenetik test yapılmasını da isteyecektir. Bu test, doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olacaktır.
Testin Riskleri Nelerdir?
Çoğu kişi için, LAP testini yaptırmanın faydaları, risklerine göre çok daha fazladır. Doktorunuzun ciddi hastalıları teşhis edip size uygun bir tedavi sunmasına olanak sağlar. LAP testinin faydaları ve riskleriyle ilgili daha detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın