
Lupus Hastalığı Nedir?
Sağlıklı bir insanda vücudun bağışıklık sistemi virüsler ve bakterilerle savaşır. Vücut bunlar dışında, kendi sağlıklı ve normal dokularına saldırmaya başlarsa lupus hastalığı oluşur. Lupus bir otoimmün hastalığıdır ve dünya üzerinde birçok insanı etkilemektedir.
Lupus Hastalığının Neden Olur?
Lupus hastalığına neyin neden olduğu hala bilinmemektedir fakat uzmanlar çevresel faktörlerin ve genetik eğilimlerin birlikte hastalığı tetikleyebileceğini düşünmektedir. Bazı potansiyel çevresel faktörler şunlardır:
1.Çevre
2.Genler
3.Hormonlar
4.Enfeksiyonlar
5.İlaçlar
Lupus Hastalığı Belirtileri
Belirtiler açısından lupus hastalığının herhangi iki örneği birbirinin tam olarak aynısı değildir. Belirtiler aniden gelişebilir, orta ya da şiddetli, kalıcı ya da geçici olabilir. Lupus hastalığının belirtileri hastalık tarafından hangi organın etkilendiğine göre farklılık gösterebilir.
En yaygın belirtiler şunlardır:
- Ateş ve yorgunluk
- Eklemlerde sertleşme, ağrı ve şişme
- Yüzde kelebek şekilli kızarıklıklar
- Güneşe maruz kaldıkça ortaya çıkan deri lezyonları
- Soğukta ya da stresli zamanlarda el ve ayak parmaklarının beyazlaşması ya da mavimsi bir renk alması
- Nefes darlığı
- Boyun ağrısı
- Kuru gözler
- Baş ağrısı
- Şaşkınlık ve hafıza kaybı
Lupus Teşhisi
Lupus hastalığını teşhis etmek çok zordur. Kişiden kişiye ve vücutta görüldüğü yere belirtilerini değiştirmesi diğer hastalıklarla karıştırılmasına yol açmaktadır.
Lupus hastalığını teşhis edebilmek için bir test (hangisi olursa olsun) yeterli değildir. Kan testi, idrar testi, belirtiler ve fiziksel muayene bulgularının toplamı gerekmektedir.
1.Laboratuvar testleri
2.Alyuvar çözüm hızı
3.Böbrek ve karaciğer değerlendirmesi
4.İdrar testi
5.Anti nükleer antikor testi (ANA Testi)
6.Göğüs X-Ray’i
7.Eko kardiyogram
8.Biyopsi
Lupus Ölümcül Mü?
Lupus hastalığı tam olarak ölümcül bir hastalık değildir. Belirli bir kesin tedavisi bulunamamasına rağmen hastaların %80-90’ı diğer ilaçlar ile birlikte lupusun etkisi azaltılarak normal yaşamlarına döndürülebilmektedir. Diğer yüzdelik dilimde kalan hastalar ise ileri düzey lupus vakalarıdır ve durumlarının kontrol edilmesi biraz daha zordur.
Lupus Bulaşıcı Mıdır?
Lupus bağışıklık sistemi kaynaklı bir hastalıktır ve bulaşıcı değildir.
Lupus Hastalığından Nasıl Kurtulurum?
Hastaya tam kan testi, sedimentasyon testi (alyuvar çöküm hızı testi), böbrek ve karaciğer testleri, idrar testi, anti-nükleer antikor testi, boğaz röntgeni, ekodiyagram ve biyopsi yapıldıktan sonra lupus hastalığı teşhisi konursa tedavi süreci başlar.
Tedavi belirtilere bağlıdır. Belirtilere karşı uygulanacak ilaç tedavileri doktorlarca iyi bir şekilde değerlendirilir ve hastalığın seyrine göre ilaçlar ve dozları sürekli değiştirilebilir. En çok kullanılan ilaçlar şunlardır:
1.Steroid Olmayan Antienflamatuar İlaçlar
2.Sıtma İlaçları
3.Kortikosteroitler
4.Bağışıklık Sistemini Koruyucu İlaçlar
5.Yeterli Miktarda Dinlenmek
6.Güneşe Karşı Hassas Olmak
7.Düzenli Egzersizler Yapmak
8.Sigara Kullanmama
9.Sağlıklı Beslenme
10.Dehidroepiandrosteron
11.Keten Tohumu
12.Balık Yağı
13.D Vitamini
Lupus Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Lupus hastalığı ile savaşmak için kullanılabilen bitkisel yöntemler vardır. Bunun yanında lupusun ilerlemesine yol açan gıdalar da mevcuttur.
1.Uzak durulması gereken gıdalar
2.Yararlı Gıdalar ve Bitkiler
3.Kalsiyum
4.Hindistan cevizi yağı
5.Zencefil
6.Tarçın
7.Egzersiz
8.D Vitamini
Bir cevap yazın